Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Sopron továbbra is az egyik legeladósodottabb város

A Magyar Progresszív Intézet felmérése szerint átlagosan több mint 200 ezer forint az egy főre jutó adósságállomány Sopronban.

A Magyar Progresszív Intézet felmérése szerint egy év alatt több mint 16 százalékkal nőtt az önkormányzatok adóssága; a legkevesebb tartozást a XIII. kerület halmozta fel.

Az intézet csütörtökön az MTI-vel azt közölte: míg tavaly a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek adóssága összesen 386 milliárd forint volt, addig 2011-re ez 16,6 százalékkal, 450 milliárd forintra növekedett. Ez azt is jelenti, hogy míg tavaly átlagosan 109 ezer 238 forintnyi adósság jutott egy lakosra, addig az idén már 130 ezer 892 forint.

Az összegzés szerint a leginkább eladósodott önkormányzatok viszont nem növelték akkora ütemben a tartozásukat, mint azok, amelyek kisebb adósságállománnyal rendelkeztek. Ennek nyomán - mint írták - arra lehet következtetni, hogy a jövő évben várható szigorúbb hitelfelvételi szabályok miatt sok önkormányzat még az idén igyekszik felduzzasztani a forrásait. Ezt az is alátámasztja, hogy ezeket a kölcsönöket jellemzően nem működésre, hanem beruházásra, fejlesztésre vagy éppen felhalmozásra fordítják - tette hozzá az intézet.

Kitért arra: a legnagyobb arányú adósságcsökkentést végrehajtó XXIII. kerület "ortodox" kiadáscsökkentésre épülő költségvetési politikájának köszönhette a sikert. A jól teljesítők közül kiemelték a XIII. kerületet, ahol az intézet közlése szerint már tavaly is a legalacsonyabb volt az egy főre jutó adósságállomány; ez 2011-ben mindössze 654 forintra csökkent, miközben még növelni is tudták az önkormányzati intézményfejlesztésre fordítandó összeget. Az V. kerületben ugyanakkor az egy főre jutó adósságállomány meghaladja az 500 ezer forintot - írták.

A Magyar Progresszív Intézet megállapította azt is, hogy a megyei jogú városok és a budapesti kerületek szociális helyzetének vizsgálata szerint az átlagnál nagyobbak a szociális feszültségek olyan volt iparvárosokban, mint amilyen Dunaújváros vagy Tatabánya.

Mindkét városban az átlagosnál magasabb a munkanélküliek és a rendkívüli gyermekvédelmi ellátásban részesülők aránya, és ezek a települések a teljes, illetve az egy főre jutó adósságállomány tekintetében is a lista második felében találhatók. Dunaújvárosban mindezek mellett az átlagosnál magasabb a nyilvántartott álláskeresők száma és az egy főre jutó jóléti juttatások összege. Ez tehát a felmérés szerint azt is jelenti, hogy a rendszerváltozás okozta szociális nehézségeket a mai napig nem sikerült megfelelően enyhíteni.

Az összes adat elemzése után az intézet az idén is összeállította az önkormányzatok összesített rangsorát: 2010-hez hasonlóan az idén is a XIII. kerület áll az első helyen, megelőzve Nyíregyházát és Kecskemétet. Tavalyhoz képest nincs változás abban sem, hogy Hódmezővásárhely, Sopron, Pécs, Dunaújváros, Szolnok, Kaposvár és az V. kerület az utolsók között van, elsősorban az egy főre jutó magas, átlagosan több mint 200 ezer forintos adósságállomány miatt.

Olvasóink írták

 • 16. @méhecske@ 2011. december 14. 12:55
  „Sajnos hogy a jelen legi város vézetés tehet rola
  S ne mondogasák hogy az MSZP csinálta
  hisz miota vezetik a várost
  medig csinálhatják még kérdem????????????????”
 • 15. józanparaszt 2011. november 21. 21:46
  „lehet, hogy kimoderálnak, de mindegy: mint minden nempolitikus, feleljenek a politikusok is anyagilag és erkölcsileg minden döntésükért !!!”
 • 14. rikkanto 2011. november 20. 15:26
  „Azt hallom, hogy a mélygarázs miatt vagyunk eladósodva.
  Úgy tudom, a mélygarázs beruházónak fel kellett volna építeni a mélygarázst, és 20 évig üzemeltethette volna.
  Azt is hallom, hogy a mélygarázs kész ráfizetés, drága az üzemeltetése, csak kára van belőle a városnak.
  Akkor mi a fenéért pereskedett a városvezetés, (a Futkáló Barnabás sok milliós sikerdíjjával), azért, hogy növelje a város adóságállományát, és egy ráfizetéses vállalkozást vegyen a nyakába? Na erre varjál gombot!!!?”
 • 13. korosp 2011. november 20. 12:07
  „Szép is narancs ködben élni, igaz bogote? Annyi sületlenséget tudtok összehordani a társaiddal együtt, hogy az már fáj. A hazug mszp-sek mi? 150 millió helyett "csak" 80 millióba került (soproni adófizetőknek) az a kőhalom ott kőhida mellett, milliókat fizetünk ügyvédekre stb. Nem sorolom, mert hosszú lenne a lista. Örültök, hogy megint bíróság igazolta az igazatokat, csak épp nem veszitek észre, hogy az összegekben volt eltérés... Csak egy kérdés, mennyi középiskolai tanárnak lenne egy éves fizetése az a 80 millió? Gondolkodjatok már! Szégyen, hogy a vezéreiteknek mindent elhisztek, megbocsátotok... Az adósság a fideszes vezetés mellett emelkedett több mint duplájára. A bukott Matolcsytok (volt tanára megvalósíthatatlannak tartotta a terveit, ami mára ki is derült) most jön rá, hogy a működés ennyibe kerül, nem ellopták azokat a pénzeket, hanem ténylegesen ennyibe kerül az állami, önkormányzati kötelezettség. Örüljetek majd ha a soproni önkormányzat fog úgy dönteni, hogy itt kell majd ingatlan-adót fizetni! Hidd el, ti is a városháza előtt lesztek!”
 • 12. Belvárosi 2011. november 19. 17:27
  „Sajnos a Polgármester "Úr" nem tesz (legalább is látványosan vagy érezhetően)az adósságállomány csökkentésére, bár lehet, hogy a folyamatos szoboravatás és előadásai ezt elősegítik, de kétlem. Amíg úgy állnak hozzá, hogy a város van Ő értük, nem pedig fordítva, addig sajnos nem lesz jobb. Ha vállalkozásokat szándékosan hátráltatják.Ma egy építési engedély 6-8 hónap(néhány hiánypótlással)???? Siralmas!!
  Fodor úr egyszerűbb lenne, ha visszamenne tanítani<moderálva>”
 • 11. Kuvasz 2011. november 19. 16:14
  „bogote!

  Elfelejtetted, hogy az előző városvezetés is fideszes volt?
  GHondolkodj, mielőtt írsz!”
 • 10. BsBe 2011. november 19. 15:36
  „3. bogote 2011.11.18. 21:44 vajon meddig lehet még az "előzőekre" hivatkozni. Vajon mennyi pénz folyt el az elmúlt években a fideszes vezetés alatt. Még jó, hogy úgy a kormánynak, mind a soproni vezetésnek mindig van hivatkozási alapja: nem mi, hanem az előzőek.
  Talán utána kellene járni, hogy a fideszes vezetésnek mennyivel sikerült csökkenteni az eladósodás mértékét, vagy tán mennyivel sikerült növelni.”
 • 9. bali00004 2011. november 19. 15:33
  „erről jut eszembe! a Kuruc dombi Fideszes hölgy meg csináltatta a kórház előtti buszvárót? hisz mint ígérte, az emberekért fog dolgozni. és nem gombot nyomogatni.:-)”
 • 8. bali00004 2011. november 19. 15:31
  „6 éve a Fidesz a város vezető. akkor most ki is a hibás?”
 • 7. TancsKaszabell 2011. november 19. 10:47
  „Kedves Tonxy ne fesd az ördögöt a falra,mert kiráz a hideg attól a lehetőségtől,hogy képesek felvenni egy újabb kölcsönt a kormányzati felelősség vállalás komolytalan tudatában (!) reménykedve.

  Az imént olvastam : "Meg fogom érni a napot, amikor az ő döntéseinek hosszú sorát vizsgálja majd egy pártatlan, politikailag nem elkötelezett, csak a törvényeknek alárendelt ügyészség.
  Amikor számon kérik rajta az elherdált nyugdíj-pénzeket, a fogorvosának kiutalt ajándék-milliókat, a semmire sem jó labdarúgásba pumpált állami pénzeket, a vazallusok állami pénzből történő felvirágoztatását, amikor megvizsgálják az önkormányzatok eladósodásában betöltött szerepét, hogy a Gripen-ügyről, a Fidesz finanszírozásáról vagy a 2006-os puccskísérletről ne is beszéljünk.
  Szép nap lesz."
  Úgy legyen !”
 • 6. Tonxy 2011. november 19. 08:46
  „Szerintem minden soproni kapjon az önkormányzattól még 100e-t és akkor az elsők leszünk:)”
 • 5. 1soproni 2011. november 19. 08:41
  „Bogote!
  Mit örököltek?
  Úgy tudom kb 12 milliárdot vettek fel.
  A mélygarázs volt a legnagyobb félbehagyott projekt. Egy cikk szerint 1 milliárd volt a bekerülési költség. De ha 4 milliárd lett volna, akkor is eltapsoltak 8-at.
  http://www.nyugatmagyar.hu/soproni_hirek/megnyilt_a_soproni_melygarazs_galeria/2108931/”
 • 4. TancsKaszabell 2011. november 19. 08:00
  „No,no !
  Hát melyik párt vezette önkormányzat vett fel úgy 12 milliárd Ft. kölcsönt ? Na melyik kedves bogote barátom ?
  Ez olyan 300 Ft.-os fideszes kérdés !!!!!! Mennyiből is ,úgy 17 milliárdból.
  Nagy a ködösítés azt látjuk, de közel van az igazság pillanata, ez benne van már a levegőben az egész országban.
  Mi benne vagyunk az első tíz legjobban eladósodott megyei jogú városban.”
 • 3. bogote 2011. november 18. 21:44
  „erről nem a jelenlegi város vezetés tehet. örökölték. szarból várat nem lehet.”
 • 2. DK 2011. november 18. 19:32
  „Ez szép eredmény, de bizonyít valamit!
  Jó lenne az első helyet megszerezni, és akkor végre vége lenne már!”
 • 1. Kispicur 2011. november 18. 18:02
  „Gratula Fodor Tamásnak és csapatának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábeli zűrzavar két napig Sopronban

Több mint 340 diák méri össze tudását a Szent Orsolya-iskolában a Bábeli zűrzavar elnevezésű,… Tovább olvasom