Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Sopron térségi hulladék: így látja a lakosság

A települések lakóinak problémavilágában az első helyen a köztisztaság áll, nem sokkal az infrastruktúra és a munkalehetőségek előtt.

2013 februárjában, 600 fős reprezentatív mintán alapuló lakossági közvélemény-kutatást végeztek a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén, összesen 39 településen.

A kutatás célja, hogy felmérjék, az itt élő lakosság mennyire él környezettudatosan és hogyan viszonyulnak az emberek az Európai Unió támogatásával megvalósuló új hulladékgazdálkodási rendszerhez, annak jótékony hatásaival mennyire vannak tisztában.

A kutatásból kiderült, hogy a települések lakóinak problémavilágában az első helyen a köztisztaság áll, nem sokkal az infrastruktúra és a munkalehetőségek előtt.

A kérdezés időpontjában a válaszadók több mint kétharmada állította, hogy lakásának környékén van szelektív gyűjtő, amit rendszeresen (67,8%), vagy alkalmanként használni is szokott. A szelektív gyűjtést nem vállalók elsősorban a konténerek távolságát és a náluk keletkezett hulladék csekély mennyiségét hozták fel mentségül.

A válaszadók elsöprő hányada (78,7%) szerint azért jó szelektíven gyűjteni, mert az anyagokat újra fel lehet használni. Kiemelendő, hogy interjúalanyaink egytizedében egyszerűen jó érzést szül annak tudata, hogy a szemétben levő anyagok nem semmisülnek meg, azokat valakik még hasznosítani tudják.

A vélemények alapján a veszélyes hulladékoknak, mint a gyógyszereknek, festékeknek, elektronikai hulladékoknak, háztartási sütőolajnak csak egy része kerül a megfelelő helyre.

Örvendetes, hogy szelektív gyűjtési hajlandóságukat a jövőben is meg akarják tartani, sőt tovább erősítenék. Újságpapírt 81,9, pet palackokat 89, elemeket, akkumulátorokat 73,2, fehér és színes üvegeket 68,2, illetve 66,6, lejárt gyógyszereket 59,0, háztartási gépeket, elektronikai hulladékokat 57,2, fém italos dobozokat 51, szerves hulladékot 51,7 százalékos arányban gyűjtenének, ha erre módjuk lesz. A festékes dobozokat és a fémhulladékot azonban a többség nem akarja, vagy nem tudja szelektíven kezelni

Sopron és térsége lakosságának közel kétharmada azt ígéri, hogy az új rendszer - házhoz menő szelektív gyűjtés - beindulásakor nem fogja összekeverni a konyhai zöld hulladékot a háztartási szeméttel, azokat kukába/zsákba gyűjti.

A hulladékképződés megelőzésének különböző technikái közül többet is gyakran alkalmaznak interjúalanyaink. Őket tekinthetjük környezettudatos fogyasztóknak. Túlnyomó többségük takarékoskodik a vízzel, az árammal, nem dobják ki használt ruháikat, inkább továbbadják másoknak, vásárlásaikhoz papírból, szövetből készített táskát, kosarat visznek.

Relatíve sokan meghibásodott tárgyaikat, háztartási eszközeiket sem dobják ki, inkább megjavíttatják, és előnyben részesítik a tartós termékeket. Ugyancsak sokan állítják, hogy inkább környezetbarát vagy újrahasznosított anyagból készült termékeket vásárolnak.

A környezettudatosság összevont indexe szerint elsősorban a nők, az idősebb korúak (60 év felettiek), a felsőfokú végzettségűek, a városokban élők és a belvárosban, lakótelepen lakók mutatnak nagyobb érzékenységet a környezetvédelem iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklisek ütköztek Sopronban: jelentkezzen aki látta az esetet

Két biciklis ütközött össze, még az elmúlt hónapban Sopronban. Jelentkezzen a rendőrségen, aki látta… Tovább olvasom