Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Sopron szépen ünnepelt március 15-én - Két képgalériával!

Sopron - Igazi ünnep volt ma délelőtt Sopronban. A zuhogó eső ellenére több százan emlékeztek meg az 1848-as forradalomról és hőseiről a Széchenyi téren.


Pazar műsort állított össze Darvasi Ilona színidirektor és csapata március 15. tiszteletére. A Széchenyi tér esernyőktől tarkállot, de még a zuhogó eső sem tudta elrontani az ünnepi hangulatot.


Sopron így ünnepelte a márciusi ifjakat. Fotók: Magasi Dávid.

"Éljen Sólyom László, mert az őt ért támadás minden magyar embert ért támadás egyben" 

- 1848. március 15. Ez az a nap, amikor nemzetté érett a nép - mondta beszédében Szájer József Európa Parlamenti képviselő, miután Fodor Tamás polgármester köszöntötte az ünneplőket.

- 1848 üzenete, hogy minden magyar ember szabadon emlékezhessen, ünnepelhessen a magyar forradalom és szabadságharc 161. évfordulóján, függetlenül attól, hogy a határokon belül, vagy azokon kívül él a Kárpát-medencében.

2009. március 15-én köztársasági elnökünk azért küzd valamennyiünk nevében, hogy szabadon ünnepelhessük a forradalmunkat és a szabadságharcunkat.

Éljen Sólyom László, mert az őt ért támadás minden magyar embert ért támadás egyben - utalt a szónok arra, hogy amikor a köztársasági elnök szombaton Erdélybe igyekezett, a román oldalon a szokásos gyorsított átléptetés ezúttal elmaradt: a procedúra csaknem negyed órán át tartott, a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is.


Lovas műsor híres színészekkel Sopronban. Képek: Magasi Dávid.

"Mindenki maga személy szerint felelős a haza sorsáért"

Szájer szavait a soproniak tapssal és "éljen"-kiáltásokkal fogadták.
Szájer József beszédében kritizálta a kormányt és párhuzamot vont a 161 évvel ezelőtti és a mai március között: - 1848-ban a nemzet felismerte hivatását és annak teljesítését véghezvitte.

1848. március 15-e az önrendelkezés méltóságteljes és közakarattal támogatott kinyilvánítása volt. Egyszerre jelentkezett az összes, a múltra mutató, jelenbeli reménytelenség és a jövőbe vetett remény, az új irány. A kivívott szabadság sohasem végleges állapot, azért mindig újból és újból meg kell küzdeni.

1848 eszménye mércéje annak, hogy lelkiekben és szellemiekben erős-e egy közösség, hogy a nemzet bízik-e jövőjében, vagy a jelentől retteg. 1848-nak az a kisugárzása és ereje mércéje a jelenünknek - mondta többek között a szónok, majd hangsúlyozta: "Mindenki maga személy szerint felelős a haza sorsáért".

Neves színművészek műsora 

A beszédet követően olyan műsor kezdődött a sokat látott Széchenyi téren, ami a mostoha időjárás ellenére ott tartotta, és mosolyra, tapsra késztette a soproniakat.

Beszterczey Attila és Laklóth Aladár színművészek a teret lezáró ház erkélyéről szavaltak, Benkő Péter pedig mint lovas huszár idézte meg Petőfi alakját. Keresztes Ildikóval együtt énekeltek az emberek, Sasvári Sándor pedig nemcsak hangjával, szürke lovával is lenyűgözte az ünneplőket. Fajkusz Attila és zenekara, a Sopron és a Pendelyes Táncegyüttes, a Soproni Nádasdy Ferenc Huszár Bandérium és a Vadon Lovas Club csikósai szintén hozzájárultak az ünnep felemelő hangulatához.

A legtöbben azzal a jó érzéssel hagyták el a teret, hogy Sopron szépen ünnepelt. Ők nem látták, hogy a koszorúzást azért megzavarta egy apró incidens. Amikor az MSZP képviselői vitték a koszorút a szobor talapzatához egy férfi a park kavicsába rúgott, néhányan pedig fújolni kezdtek...

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. kallinka 2009. március 19. 18:24
  „Kedves Vfr!
  Tudom jól, hogy nem kaptatok érte pénzt. Hangsúlyozom a Vadon Lovasklub lovasaival, kollégáival semmi bajom, inkább a "nagy szervezők"-nek szólt a megjegyzésem. A lópiszokkal sincs semmi bajom, tudom jól, hogy elvégzik dolgukat ha kell. Nincs mese. Több lovas darabban játszottam már szóval tisztában vagyok azzal, hogy a TAXI mindig utólag jön. :-)))
  Azonban korábbi hozzászólásom felső soraból konkrétan kiderült, hogy a fő hibát a nézőtérfelosztásban láttam és ennek estek "áldozatául" a Lovak, a Nézők.
  Megértésedet és észrevételed köszönöm. További szép napokat. "Nyergelj, fordulj"”
 • 68. iszalag 2009. március 19. 12:52
  „Bobo!
  Az nem a huszárok hiányossága, hogy a biztosnági szolgálat a tiltott területre, történetesen a lovak mögé, az erkély alá beengedte a hozzád hasonlókat.
  A trágya azonnali eltakarítására milyen megoldásod lenne? Az ünnepség végén egyébként azonnal össze lett takarítva, de az elég rosszul vette volna ki magát, ha valamelyik beszéd vagy vers alatt a tömegbe hajt a köztiszatsági autó ésa hozzáfog a takarításhoz! Gondolom Neked az sem tetszett volna!”
 • 67. adlerzsigabá 2009. március 19. 11:31
  „bobo 66!

  Azé! azt lássuk be: ahol ló van, ott lószarra is lehet számítani! Akit ez történetesen zavar, az ne a lovaktól várja, hogy visszatartsák! (A kisbaba pelenkája szerintem bizonyos ételek elfogyasztása után sokkal büdösebb. De..... ugye, ha mi gyerekünk "csinált bele", az bennünket nem szokott annyira zavarni, mint a vendégeinket.”
 • 66. bobo 2009. március 18. 22:54
  „Kedves vfr! Nem azért, de a lovas sorfal mögött a végére már jelentős "istálló hangulatba" lehetett kerülni a terjengő illatoktól. És egyáltalán nem volt tiltott terület az árkádok alatti rész. Erről leginkább azok a szervezők tehetnek, akik a lovak-tömeg-idő hármast nem tudták összhangba hozni. Biztos az ingyenességbe a trágya azonnali eltakarítása már nem fért bele..”
 • 65. vfr 2009. március 18. 18:30
  „kalinka!
  Ha a lovak az orrod alá szartak, az csak azért fordulhatott elő, mert tiltott területen voltál! amúgy meg nem volt sok trágya, egész kultúráltan viselkedtek a lovaink.Sajnálom, hogy korlátoltságodban csak ezzel tudsz foglalkozni, és leszólod mások anyagi és fizikai erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ünnepet az őt megillető módon tudjuk megtartani.
  Ezt csak azért írom, mert már várom a következő hozzászólásodat, amiben azzal fogsz minket vádolni, hogy hány százezer forintért álltunk ott egy órát a lovainkkal.
  Elárulom, egy fillér mélkül!”
 • 64. kallinka 2009. március 18. 17:17
  „A Március 15-i műsor nekem tetszett! Kiváltképp örülök annak, hogy nem egy szokványos (felállunk a színpadra nagy hazafiasan és unalamsabbnál-unalmasabb versorokat, szövegeket hallgatunk) hanem egy mozgalmasabb, zenés, látványos előadásban, megemlékezésben lehetett részünk.
  Sasvári Sándor és Benkő Péter megszólalása számomra nagyon tetszett.

  Csak hogy rossz dolgokat is írjak.... Tudom jól, hogy manapság gyakori a nézőtér bevonása ozgatása is egyes produkcióknál. Ez most is így volt. De sajnos inkább a hátrányára vált az előadásnak. A hiba szerinte a nézőtérfelosztása, "szektorok" kialakítása körül volt.
  Másik. Tudom jól, hogy Sopron minden idők egyik legtöbb nézőjét megmozgató előadása a Légy jó Mindhalálig c. musical volt. Azonban könyörgöm!!! Miért kell újabb bőrt lehúzni róla??? A Keresztes Ildikó által prezentált énekek teljesen fölösleges vonal volt benne.
  A versmondók az erkélyen teljsen megfeleltek az alapvető kívánalmaknak... (hozzá teszem Laklóth egyik nagy kedvencem, de még se maradt emlékezetes versmondás számomra)
  A lovas sorfal hiába látványos, hogy ha a nézők orra alá szarnak...
  Továbbá a helyi polgárőrség fogalmam sincs, hogy minek volt ott, ha csak álltak mint a .....(villanyoszlopok) a tipikus önkéntes "polgárőrpózban"

  Végül mégis egy kis dicséret...
  Darvasi Ilona jól válogatta össze a műsort. Tetszik a reformjellegű, radikálisabb szemlélete.( még hogy ha több éves hakni darabokat is játszanak a színházban :-) Kiváló manager és színházigazgató.

  Benkő Péteren kellemesen meglepődtem. Amióta itt van Sopronban most elöször láttam, halottam tőle minőségi megnyilatkozást. Eddig ezt nem tapasztaltam még. :-)”
 • 63. donmószer 2009. március 18. 14:52
  „Kedves Nagy Márta!
  Köszönöm válaszát. Nem okozott sem csalódást, sem meglepetést, épp ezt a választ vártam.
  "A hír szent, a vélemény szabad" - írogatja és olvasgatja mindenki a szubjektív benyomásait, a tények pedig senkit sem érdekelnek. Pedig lehetne másképp is... További jó munkát kívánok!
  Tisztelettel: csendes Don Módszer”
 • 62. NagyMárta 2009. március 18. 14:00
  „Kedves Don Mószer!
  Igen, úgy írnám. A véleményem nem változott.
  Nagy Márta”
 • 61. Telepathia 2009. március 18. 11:22
  „Ellentmondásos március 15.-e volt Sopronban 2009.-ben.”
 • 60. Intel 2009. március 18. 07:06
  „fmarco

  Látom tényszerűen te sem tudsz válaszolni, se vítázni...
  Csak nem azért, mert tudod, hogy nincs igazad?
  Nincs jövőképetek, se programotok!

  Csak az, hogy ez nem jó, nem igy kellett volna stb....
  Egyre jobban nevet rajtatok mindenki, mert lassan megértik az emberek, hogy csak a hatalam a fontos és semmi más!
  Hála ég Orbánnak sikerült kiépíteni egy fanatikus szavazó bázist, akik még a szarról is elhiszik, hogy az a jó!

  2éve azt mondta nem kell reform!!!
  Ma már mást állít...

  Ki is hazudott???”
 • 59. donmószer 2009. március 17. 16:02
  „Tisztelt Nagy Márta!
  Nemtom, olvassa-e a hozzászólásokat, vajon jut-e rá ideje? Jó lenne!
  Figyelembe véve az 50. média tor nevű kommentező tényszerű érveit, őszintén ajánlom olvasásra, amit csupán azzal egészítenék ki, hogy az ünnepség végén a rendező-szervezők zenegépről bejátszottak a tömegnek egy olyan Szózatot, ami teljesen "állva hagyta" a publikumot, csak tátogtunk ott zavartan, néhányan próbálkoztak követni, de csak erősen mutáltak, és ezt a legnagyobb jóindulattal mondom. Szóval ez a szimfonikus-kórusmű egyveleg valami olyan tempóban és hangmagasságban prezentálta a szózatot, amit halandó eleddig nem hallhatott. Pedig a szerzők a himnuszt és a szózatot is közös éneklésre szánták, és nem közös zenehallgatásra. Tekintve az ünnep lényegét, a több száz ünneplő jelenlétét, a közös éneklés mint közösségi élmény ilyenfajta kizárását s szervezők részéről nyugodtan nevezhetjük némi eufemizmussal elszalasztott alkalomnak, anélkül rendezői baklövésnek, ha megengedi.
  Mindezeket figyelembe véve, 50. hozzászóló észrevételeit kiegészítve ezzel, csak azt kérdezném Öntől, leírná-e mégegyszer, ha most fogna hozzá ehhez a tudósításhoz, hogy " Pazar műsort állított össze Darvasi Ilona színidirektor és csapata március 15. tiszteletére."?
  Üdvözlettel: Don Mószer”
 • 58. joco 2009. március 17. 15:25
  „Hát érdekes : az arcusi páros férfi tagja- fidesz ranglétráján a (arcusi)nöipárja alatt lévő- fidesznyik önkormányzati képviselö azt"igérte", hogy a helyi márc 15. POLITIKA MENTES LESZ.. Hát ez ugy valsosult meg, mint ahogy "pistánk" elsö feleségének és a többi párszáz korábbi barátnöjének mikor HÜSÉGET IGÉRT. Igaz Pista?
  Ja és "madarunkat", mint az öt "titkosan"megválasztato , vakondozo párt fönököt Orbánt sem igen fogadják már sehol "szivessen"
  55. a Benköd többet "sibolt"-tudod az adó- össze mint két MSZP. kormány tagok összesen.”
 • 57. fmarco 2009. március 17. 14:20
  „Kedves Intel!
  Te az én nevemben ne mondogass ki semmit se, pláne ne azt, amit leírtál! Kikérem magamnak!Ehelyett inkább írhatnál vélemények helyett még több és több tényt, ami alátámasztja a mondókádat Bokrosról. De ez nem történt meg egyszer sem. Kivéve a csomag intézkedéseinek egy-két pontját. Az meg, hogy neveket szeretnél hallani, betudom valamiféle betegségnek. Vagy csak arról van szó, hogy neked az a szakember és a valaki, akit az IMF, vagy Petschnig Mária Zita annak neevz... Ez szánalmas és nyilvánvalóan a saját tapasztalat és vélemény hiányát mutatja. Üdv!”
 • 56. reális 2009. március 16. 21:53
  „A harmadik képgaléria miért maradt el a szép ünnepi müsoron készült felvételekről?”
 • 55. RábaViktor 2009. március 16. 20:45
  „SAmu! Te büfögsz rosszindulatúan a Benkőre, amikor még életedben nem költöttél 1 Forintot sem színházjegyre? Csak akkor mész el ha valamelyik nyugdíjastól tudsz ingyen jegyet szerezni, utána pedig pocskondiázod az előadást, vagy feljelentgetősdit játszol. Te így talán hiteles vagy? Benkő legalább nem bújik álnevek mögé mint ti!
  Rókák vagytok, akik a biztonságos oduból csak annyira dugjátok ki a fejeteket, hogy beleharapjatok másba, aztán usgyi vissza! Szánalmasak vagytok!
  SAmu a te hazaszereteted miben látszik? Kimentél egyáltalán? Elgondolkoztál rajta mi történt akkor? Vagy mit lehetne most tenni? ( a szapuláson kívűl!) Én nap mint nap látom a te életviteledet, úgy, hogy jobb ha hallgatsz!
  mediátor! Ha már nincs benned semmi -magyaröntudat- legalább vedd elő "Magyarország története" című két kötetes könyvet és olvasd el a Széchenyiről szóló részeket. Ha ilyen a hozzáállásod a legszebb magyar ünnephez, szégyeld magad, és ne írj be hülyeségeket!”
 • 54. Virgács1 2009. március 16. 18:25
  „Kedves SAmu!
  Jót kacagtam, hogy eszembe juttattad Benkő és élettársának esetét, mikor nem vette észre, hogy "nagyobb" lett a lakása.És tényleg még Ő kiabál! Na ez tényleg röhej.”
 • 53. egysoproni_ 2009. március 16. 18:25
  „50. mediator!
  Kérdezed, hogy mi köze van Széchenyinek március 15-höz? Nem fogok érvelni neked, hanem csak annyit mondok, hogy nézz utánna a történelemben!!”
 • 52. SAmu 2009. március 16. 17:06
  „Mediator! Igen, légy szíves mondd tovább!
  Benkő bácsi korábbi élettársa (Magyar Ildikó) úgy költött el 700 millió fiktív! számlákból adódó ÁFA visszatérítést, hogy ő azt - ahogy bíróság előtt vallotta - nem vette észre...
  Most ő büfög lóhátról (hitelesen?) a hazaszeretetről....”
 • 51. adlerzsigabá 2009. március 16. 16:44
  „mediator!

  Ez jobb vót, mint az eredeti cikk!”
 • 50. mediator 2009. március 16. 15:45
  „Na, de tényleg! Mennyibe került? Miközben fingatják az intézményeiket.
  Tisztelt Szervezők! Annyit tessék vállalni, amennyit képesek lennének teljesíteni.
  Miaffenének kellett négy különböző, de egymáshoz közel álló helyszínen megtartani az ünnepséget, miközben egy (mondjuk a nagyszínpadon és előtte a lovasoknak) max. két helyszínen is megtartható lett volna? Iszonyú káosz volt ettől a téren, aki az egyiket kiválasztotta nemigen láthatta a többit, ésatöbbi.
  Miaffenének kell március 15-én koszorúzni, főleg a Széchenyi Stefi szobrát? Mi köze márc. 15-höz? Csomó, szép, ártatlan virágot meggyilkolni a semmiért. Miért nem október 6-án koszorúznak? Március 15-én a forradalom győzelmét kellene ünnepelni, nem pedig egy sereg mélabús pofát nézni, ahogy szerencsétlenkednek ott a koszorúikkal.
  Miaffenének kell a mikroportokkal bohóckodni, amit a prokultúrás manyusok képtelenek megoldani, és nagyon lerontja a hangminőséget? A Sasvárinak meg a Benkőnek természetesen kellett a lóhátra, de a Laklóthnak minek, ha egy helyben felolvas? Nagyon gyenge volt, nemcsak a hang. Miért blattol most már sokadszor a művész úr? Megtisztelhetné magát, vagy a Rendező Ilonáját azzal, hogy előtte legalább néhányszor elóvassa azt a fránya szövegét. Hogy esetleg kívülről mondaná, vagy belülről jönne, arról már nem is álmodom.
  Hát, ennyi, mielőtt nagyon elbízná magát a városvezetés, de "tovább is van, mondjam még...?"”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeér valaha Sopronnál az autópálya?

Négy osztrák falu „megfúrta" az A3-as autópálya meghosszabbításának ügyét, így Auszriában a… Tovább olvasom