Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Sopron sportja: a szülők helyett a cégek nyúltak a zsebükbe

Öt, látványsportági egyesület Sopronban, mintegy 500 millió forint támogatáshoz jutott a cégek társasági adójából. Látványos fejlődést remélnek.

Sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy a soproni látványsportági egyesületek mekkora plusz összeghez jutnak a cégek társasági adójából.

- Régi gond volt a sportfinanszírozás rendszere, ezt tette rendbe a kormányzat akkor, amikor, az uniós előírásokkal összhangban lehetővé tette, hogy az öt kiemelt sportág további támogatást kaphat - kezdte Sass László, az önkormányzat Kulturális, Oktatási és Sport Bizottságának elnöke.

- Országos szinten mintegy negyven milliárd forintot lehetett erre a célra felhasználni. A rendszer így működik: a sportági szakszövetségek egyenként meghatározzák, hogy az egyes szakosztályok mennyi pénzt szerezhetnek meg. Ez, tehát egy lehetőség. Majd az alapos pályázatok mellett elindult a lobbi is. Hiszen, a vállalkozásokat meg kellett győzni arról, hogy az adott sportegyesületnek adja a társasági adójának egy részét.

Örömmel jelenthetjük be, Sopron esetében teljesen kimerítették a keretet, azaz a maximális összegek folytak be az egyesületek költségvetésébe - tette hozzá.

A rövid bevezető után, az egyesületek képviselői számoltak be arról, hogy mekkora plusz összeggel gazdálkodhatnak, illetve azt mire költik.

Soproni Darazsak Akadémia

- Esetünkben kilencvenmillió forintot tesz ki a támogatás - kezdte Hollósi Anna, vezető. - A felnőtt női kosárlabdacsapattal szorosan együttműködünk, így az Uniqa Euroleasing Sopron szponzorainak segítségével tudtuk ezen hatalmas pénzt összegyűjteni. A plusz forrásnak köszönhetően további szakembereket tudunk alkalmazni, illetve a felnőtt csapat edzői is bekapcsolódnak a szakmai munkába.

A szülők válláról nem kis terhet tudtunk lenni, miután eszközvásárlásra is jutott keret. Csak tavaly tizenhat nemzetközi tornán vettünk részt, idén is szeretnénk majd minél több külföldi csapattal játszani.

Uniqa Euroleasing Sopron

A csapat egy három éves projektet képzelt el, s ezt éves lebontásban hajtják végre.

- Összesen 317 millió forintos keretet ítéltek meg számunka - kezdte Török Zoltán, az Arénát és működtető Raabersport Kft. ügyvezetője. - Ebből, az első évben a teljes összeget, szám szerint 87 millió forintot begyűjtöttük. Ezt a pénzt teljes egészében az Aréna, 550 millió forintba kerülő felújítására fordítjuk. Ennek keretében például 1600 négyzetméterre bővül a létesítmény területe. Terveink szerint már idén tavasszal elkezdődhet a korszerűsítés.

Soproni Sportiskola Egyesület

- A fiú utánpótlás szakosztályunk pályázott, és nyert 59,5 millió forintot. Igaz, ebből tíz százalék az önrész - közölte Szekeres Csaba, vezető. - A sportfelszerelések vásárlása mellett ezt a pénzt a szakmai munka színvonalának növelésére fordíthatjuk. A felnőtt csapat tagjai például egyénileg foglalkoznak a fiatalokkal.

SMAFC

- a női, férfi, valamint az utánpótlás csapatunk együtt 23 millió forint plusz bevételhez jutott - mondta el Takács Alexandra, az egyesület elnökségi tagja. - Amatőr egyesület lévén, esetünkben is nagy részt vállalnak a működtetésből a fiatal sportolók családjai. Így nekik is nagy könnyebbséget jelent ez a lehetőség. A pénzből a több, kisebb felújítást is elvégezhetünk. S ebből jut még a terem bérlésre is.

SC Sopron Soproni VSE

Csiszár Ákos elnök tájékoztatása szerint ők 98 millió forinthoz jutottak hozzá.

- Az eszközbeszerzés mellett a pénzt jelentős részét a gyerekek fejlődésére költjük - fogalmazott a sportvezető. - Szeretnénk nemzetközi tornákon részt venni, valamint az iskolákban drog prevenciót is elindítottunk. Mivel 450 fiatal sportol nálunk, így nyolc szakembert is felvehettünk. Tizenhárom óvodában pedig sportfoglalkozásokat tartunk.

Soproni jégkorong

- Egyesületünk már hét éve működik, ám a kiscsapatok közül másfél éve, ezen új rendszernek köszönhetően tudtunk kiemelkedni - mondta el Koós Zoltán. - A budapesti cégeknek köszönhetően a tíz százalékos önerő mellett teljesen feltöltöttük a 54 millió forintos keretünket. Ebből vállaltuk a Káposztás utcai stadion mellett felállított műjégpálya felállítását. Az utánpótláskorú játékos keretünk negyven fős.

SKC

- Egyesületünk 38 millió forint támogatást szerzett - közölte Pojbics Szabolcs, az SKC elnöke. - Esetünkben az önerő harminc százalék volt. Az eszközvásárlásán túl három soproni iskola tornatermét is fel tudjuk újíttatni. Ezzel azonban nem csupán a csapatunk, hanem a diákok is jól járnak majd.

Tigrisek

- A támogatás 22 millió forintot tett ki - mondta el Nagy Tamás. - Esetünkben jelentős összeget jelent a terembérlés, valamint korábban gond volt az utazás megszervezése. A szülők vitték, a saját autójukkal a gyerekeket. Most erre nem lesz szükség, hiszen ezt busszal oldjuk meg. Azt szoktam mondani, hogy a TAO-s rendszernek köszönhetően egy gombás kosarat kaptunk. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy egymást segítve, megtaláljuk az erdőt, és szedjük össze a gombát.

A sportági vezetők közösen kiemelték, hogy a pénzek megszerzésekor nem egymás ellen, hanem másikat segítve lobbiztak.

Remélik, hogy ez a rendszer a jövőben is fennmarad. ennek hiányában ugyanis ismét nehéz helyzetbe kerülnének. Miként fontosnak tartják a soproni önkormányzat támogatását. Enélkül ugyanis nem egy esetben nehezen tudták volna előteremteni az önrészt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak egy játszótérnél Sopronban - fotók

A soproni Erzsébet-kerti játszótérnél, a Rák-pataknál egy holttestet találtak péntek reggel.… Tovább olvasom