Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Sopron polgármestere: A város visszakapta a hitét

Sopron - Félidejéhez érkezett az önkormányzati ciklus. A politikusok számvetést készítenek. A hatalmon lévők összegzik, mit sikerült megvalósítani terveikből, az ellenzék számon kéri, mit nem. Fodor Tamás polgármestert arra kértük, tegye mérlegre a mögöttünk hagyott két évet.

– Nézzük a képzeletbeli mérleget!

– A négyéves ciklusból eredően az első két év általában a helyzetfelmérés, tájékozódás, erőgyűjtés ideje. Ehhez képest sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseinkből az elmúlt két év alatt, de természetesen nem tudtunk mindent elvégezni.


– De mégis hogy érzi, merre billen a mérleg nyelve?

– A pozitív dolgok dominálnak annak ellenére, hogy az örökségünk súlyos volt. Nagymértékű adósságterhet vettünk át és ott voltak azok a bizonyos korrupciógyanús ügyek is.


– Hány pert is indítottak?

– Hatot.


– Ezek közül eddig egyet nyertek meg.

– Igen. Úgy érzem, azzal, hogy a bíróság nekünk adott igazat a Walter Kft. Pozsonyi úti jogszerűtlen telekvásárlásának ügyében, a város visszakapta a jó erkölcsbe vetett hitét.


Érdemes volt ezeket elindítani?

– Meg kellett tenni a lépéseket, mert a közélet tisztasága ezt kívánta. A mélygarázs esetében különösképpen. Tudni kell, hogy a 24 év alatt közel 4 milliárd forintot kellene a városnak fizetnie úgy, hogy a bérleti lejáratot követően nem lesz a város tulajdona a garázs. A finanszírozó Sopron Bank Burgenland a mai félkész állapotában a mélygarázst 2,3 milliárd forintra értékeli, amely háromszorosa a tényleges bekerülési költségnek. Ez a milliárdos árkülönbség értékében és a város élete szempontjából is kiemelkedően fontos.


– A legtöbb soproni azt mondja: előbb javíttassák ki a beruházóval a hibákat, adják át a forgalomnak a garázst és utána pereskedjenek tovább. A városban már szinte lehetetlen parkolni. Színházi előadások idején főleg.

– Én is így gondolom. Mi is azt kérjük, hogy a jogszabályok betartásával az építtető mielőbb nyissa meg a mélygarázst. Megtesszük, ami rajtunk múlik, de nem mi vagyunk az építtetők, helyettük nem járhatunk el, helyettük nem fizethetjük ki az alvállalkozóikat. Ha a tulajdonos kijavítja a hibákat, visszabontja a liftaknát, beszerzi a szükséges hatósági engedélyeket, meg lehet nyitni a garázst, de csak akkor, mert felelőtlenül nem lehet leengedni az embereket a létesítménybe.


– A legutóbbi közgyűlésen felsorolták a hibákat. Mik ezek?

– Életveszélyes a szellőzés, rossz a szigetelés, minősíthetetlen a térfelszín kockakövezése, elektromos hibák vannak, az engedélyezettnél magasabb a liftház és nem tudni, hogy a Petőfi téren az út alatti garázs kijáratánál a hídpálya alkalmas-e arra a terhelésre, amit kivezető városi főútként el kellene viselnie. Erre vonatkozó dokumentumokat máig nem tudott bemutatni az építtető. Ezért nem lehet például a buszközlekedést ráengedni az Ógabona térre.

Az én felelősségem az, hogy olyan létesítmény kerüljön átadásra, ami mindenben megfelel az előírásoknak és az önkormányzat érdekeit nem sérti.


– Hallott róla, hogy a mélygarázs megnyitásáért civil kezdeményezés indult?

– Ha az újsághirdetésre gondol, arról hallottam, de nem biztos, hogy ez igazán civil kezdeményezés.


– Odamegy november 18-án? Önt is meghívták.

– Hova menjek? És kik hívtak meg? A helyszín nincs is feltüntetve. Névtelen felhívásokkal foglalkozzak?


– Ha már kellemetlen témáknál tartunk, folytassuk azzal, hogy mit nem sikerült megvalósítaniuk.

– Eddig időarányosan nagyon jól állunk választási ígéreteink megvalósításában. A polgármesteri hivatal szervezeti felépítését korszerűsítettük, amely azt a célt szolgálta, hogy a hivatali rendszer jobban tudjon alkalmazkodni az új feladatokhoz és kihívásokhoz. Ezt a munkát nem tudtuk teljesen befejezni, az egyablakos ügyintézés kialakítása még hátravan. Valamivel több utat szerettünk volna építeni és a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése sem halad olyan ütemben, mint terveztük.


– Ez utóbbinak mi az oka?

– Rendkívül nehéz a közműegyeztetés. Olyan területen kell dolgozni, ahová minden szolgáltató már korábban letette a közművét, de sokszor nem ott van, ahol lennie kellene. És ne feledkezzünk meg a lakók felelősségéről sem, akik kötelezettségeket vállaltak, de azokat nem mindig úgy teljesítették, ahogy az eredeti megállapodásban voltak.


– Megszorításokra kell számítani?

– A parlamentben a 2009. évi költségvetés tárgyalásánál már láthatjuk, hogy a kormány rossz gazdasági és társadalompolitikájának következményeit az önkormányzatokra tolja, hatalmas elvonásokra készülnek. Egy alulfinanszírozott önkormányzatnak, amely további kormányzati elvonásokra számíthat, nehéz kompenzálnia. A város működtetése és fejlesztése mellett ésszerű, takarékos gazdálkodással készülünk fel a következő évekre. Tisztában vagyunk vele, hogy tartósan nehéz időszaknak nézünk elébe. Azt is látjuk, ha a kormány hat év alatt más gazdaságpolitikát folytatott volna, akkor ma erős gazdaságunk lenne, és nem lennénk ekkora bajban. Húsz évvel a rendszerváltást követően ismét azok lesznek a vesztesei a helytelen kormányzati gazdálkodásnak, akik eddig is csak veszítettek.

Fodor Tamás: Mindent lehetne egy fokkal jobban csinálni.
Fodor Tamás: Mindent lehetne egy fokkal jobban csinálni.

– Nézzük az eredményeket! Látom a jegyzetein, hogy itt hosszabb a lista.

– Aminek kifejezetten örülök így félidőben, hogy minden megkezdett beruházást befejeztünk. Elkészült a Deák tér és itt meg tudtuk tenni azokat a pozitív változtatásokat, amiket még lehetett. Az iskola előtti teret is felújítottuk, pedig az nem volt része az eredeti költségvetésnek.


– A két új épület, a turisztikai központ és a multifunkciós csarnok még mindig kihasználatlan.

– Mindkét építmény a korábbi ciklus elhibázott döntése. A turisztikai központot a Pro Kultúra üzemelteti, a multifunkciós épületnek pedig keressük az üzemeltetőjét.


– Folytatassuk a sort!

– Elkészült a Széchenyi-gimnázium és a szennyvíztisztító telep, utóbbit a jövő héten adjuk át.


Megkezdtük az elmúlt huszonöt év legnagyobb fürdőfejlesztési beruházását is. Ha minden jól halad, jövő tavaszra elfelejthetjük az útfelbontásokat is.

A városüzemeltetés területén is komoly eredményeket értünk el, hiszen tisztább, szebb, virágosabb lett a város. A belső úthálózat jobb, elkészült a Várkerület, a Lackner Kristóf utca, az Ógabona tér, a Balfi, a Pócsi és a Táncsics utca burkolata. Elindultak az új pályázatok is. Összesen 6,9 milliárd forint uniós pályázati forrást nyertünk. Megkezdődött a 2,6 milliárd forintos beruházással megvalósuló Kőszegi úti aluljáró kiviteli terveinek készítése, jövő év tavaszán azon a területen elkezdődik a közműkiváltás. A városrehabilitáció keretében a Tűztorony felújítása, a Fő tér és feltehetően még egy belvárosi utca burkolata, a Kulcspont idegenforgalmi központ és a Várfal sétány készül el 1,1 milliárd forintból. Sajnos a Regionális Fejlesztési Tanács a soproni városrehabilitációt méltánytalanul megrövidítette 300 millió forinttal. Meg kell jegyezni, hogy a nyertes pályázatokból eddig csak nagyon kevés pénz érkezett meg és a valóságos létesítések még nem kezdődtek el.


– Az oktatás megreformálására is vannak terveik.

– Éppen ezzel szerettem volna folytatni. 1,4 milliárd forintot szánunk a XXI. századi oktatás feltételeinek megteremtésére. A nappali szakképzés és a felnőttképzés terén biztosítunk új, technikailag magas színvonalú képzési lehetőségeket. Ebben támogatást kapnak az önkormányzati szakiskolák, az egyetem részéről a Roth, az alapítványi iskolák közül pedig a Danubius. Egyúttal létesül egy szakképző centrum is a legmodernebb gépekkel, berendezésekkel felszerelve a Vas-Villa’ épületében, amit a többi intézmény is használhat. Ennek célja, hogy a középszintű szakképzés ismét vonzóvá váljon a fiatalok számára és a nem piacképes szakmával rendelkező felnőtteknek is lehetőségük legyen az átképzésre. Az egészségügyben is nagyot léptünk azzal, hogy a kórházban elkészült a sürgősségi osztály, amely Sopronból és vonzáskörzetéből fogadja a betegeket. A tömegközlekedés színvonalának javítására közel 400 milliót nyertünk. A Balfi úti szociális otthonban minőségi bővítést tervezünk. A panelprogramot és a műemléki lakóépületek homlokzatfelújításának támogatását is folytatjuk.

Nagyszabású terveink vannak a Páneurópai Piknik huszadik évfordulójára. Az emlékhelyet szeretnénk infrastruktúrával, vízzel, villannyal, csatornával ellátni, valamint egy múzeumot és egy szabadtéri programhelyszínt kialakítani.


– Milyen visszajelzéseket kap a munkájáról?

– Összességében jók a tapasztalatok, de mindig vannak elégedetlenkedők. Igaz, ez természetes is, hiszen mindent lehetne egy fokkal jobban csinálni. Vannak olyan ügyek, melyekben tettünk lépéseket, de nem eleget. Ha van rá mód és elmagyarázhatom, hogy pillanatnyilag ennyire volt lehetőségünk, megértik. Például a nagy esőzéseknél megértették az emberek, hogy először a vészhelyzetet kellett elhárítani, a végleges megoldás hosszabb időt vesz igénybe.


– A családja szokta kritizálni?

– Bizonyos esetekben kikérem a feleségem véleményét és ezeket a meglátásokat általában el is fogadom. Főleg ünnepi felszólalásokról, megjelenésről, külsőségekről szoktam kérdezni, amikhez a nők jobban értenek.


– Mi a véleménye a médiáról?

– Természetesen a korrekt tájékoztatásban a sajtónak fontos a szerepe és ezért nagy a felelőssége is. Pontosan kell tájékoztatni, tényszerűen közölni, hogy mi történt, a vélemény hozzátétele nélkül. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg az ízlésformálásáról sem, és arról, hogy a társadalom felé egészséges, pozitív kisugárzást tud közvetíteni a mai nehézségekkel teli közéletben.

Olvasóink írták

236 hozzászólás
 • 236. valaki13 2008. november 23. 11:48
  „Sok munkahely szűnik meg

  Bajnai Gordon szerint számítani kell arra, hogy Magyarországon a következő hetekben ezres nagyságrendben fognak megszűnni munkahelyek,
  ugyanakkor a kormány a kis- és közepes vállalkozásoknak célzott támogatást ad a munkahelyek megtartására, újak létesítésére

  a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter erről szombaton Budapesten, az MSZP választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt.

  A héten bejelentettek szerint a közeljövőben 1760 munkahely fog csoportos létszámleépítéssel megszűnni, az előző héten bejelentett 1400 után - közölte a politikus kérdésre válaszolva.
  A miniszter szerint ez a folyamat gyorsulni fog, és rövid távon nem várható változás, azaz arra kell számítani, hogy a következő hónapokban romlani fog a helyzet.
  Felhívta arra a figyelmet, hogy egyelőre Nyugat-Magyarországon nagyobbak a leépítések.

  DE SOPRONBAN!!!

  MINDEN NÁGYON JÓ!

  MINDEN NÁGYON SZÉP!!!

  MINDENNEL MEGVÁGYOK ELEGEDVE!!!

  NEM IGAZ????”
 • 235. valaki13 2008. november 23. 11:47
  „Sok munkahely szűnik meg

  Bajnai Gordon szerint számítani kell arra, hogy Magyarországon a következő hetekben ezres nagyságrendben fognak megszűnni munkahelyek,
  ugyanakkor a kormány a kis- és közepes vállalkozásoknak célzott támogatást ad a munkahelyek megtartására, újak létesítésére

  a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter erről szombaton Budapesten, az MSZP választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt.

  A héten bejelentettek szerint a közeljövőben 1760 munkahely fog csoportos létszámleépítéssel megszűnni, az előző héten bejelentett 1400 után - közölte a politikus kérdésre válaszolva.
  A miniszter szerint ez a folyamat gyorsulni fog, és rövid távon nem várható változás, azaz arra kell számítani, hogy a következő hónapokban romlani fog a helyzet.
  Felhívta arra a figyelmet, hogy egyelőre Nyugat-Magyarországon nagyobbak a leépítések.

  DE SOPRONBAN

  MINDEN NÁGYON JÓ!

  MINDEN NÁGYON SZÉP!

  MINDENNEL MEGVÁGYOK ELEGEDVE!!!

  NEM IGAZ????”
 • 234. valaki13 2008. november 18. 08:33
  „fapofa77!!!

  MUNKÁT, KENYERET, BÉKÉT!!! - MINDEN ORSZÁGOS és HELYI POLITIKAI és GAZDASÁGI VEZETŐHÖZ FORDUL EZ A IGÉNY!!!”
 • 233. valaki13 2008. november 18. 08:32
  „NO MEG PESZE NEM TUDNA MIT MONDANI, MERT NINCS VÁROSFEJLESZTÉSI PROGRAM!!!”
 • 232. valaki13 2008. november 18. 08:30
  „JOCO!

  Miattam hívhatjuk akár programnak is, nem ez a lényeg, hanem a tartalma!

  ARRÓL MI A VÉLEMÉNYED?

  A VÁROSVEZETŐ FRAKCIÓ VEZETŐJE PEDIG AZÉRT NEM REAGÁL, MERT ENNYIRE TARTJA FONTOSNAK A PÁRBESZÉDET A VÁLASZTÓPOLGÁRAIVAL!!!!”
 • 231. joco 2008. november 18. 06:13
  „valaki13 2008.11.17. 10:53 én azt az ujságnak láttszo nyomtatvány halmazt-mit korábban MagyarNemzet-nek neveztek- a fidesz szocsövének tartom, pártpropaganda akárminek. és talán az ott leirt eset nem tünik programnak, de az eset hasonlit aegy programra:cél a másként "irogatok" kirekesztése.Lásd az én esetemet is."Hivatalossan" nekik (M-S párosnak) nem az "fájt" amit irtam roluk, hanem hogy a "vendéglátóüzemegységük" nevét használtam személyük "megnevezésére". Miért fájt nekik? megérteném öket ha "kocsmájuk" neve pld. "takony " v.turha" nevet viselne és én ugy jellemeztem volna öket, például hogy a "takonypáros".
  jobboskáim továbbra is kérdés :a helyi önkorm. fidesz frakcio vezetöje most miért nem reagál itt a forumon.Vagy öt is "lemoderáltatta" a M-S páros?”
 • 230. fapofa77 2008. november 17. 19:30
  „valaki13, a munkát, kenyeret lehet a "neoliberálbolsiktól" kérni, a békét viszont az örök békétlenkedő fidesztől kell.”
 • 229. valaki13 2008. november 17. 10:53
  „joco!!
  EZ NEM PROGRAM IDÉZET!!!

  EZ EGY ÚJSÁGCIKK KIVONAT!!!!

  EGYÉBKÉNT EGYETÉRTEK!”
 • 228. joco 2008. november 17. 10:41
  „Valaki13- szerencsére engem még-legalábbis nem tudodk rola- nem jelentett fel a M-S páros.Lehet, hogy a magyarnemzet cimet bitorló fidesz pártpropaganda nyomtatvány következö számában én is fogok majd szerepelni? én a fidesz által esetleg rám küldött rendöröknek el-fogom mondani, hogy én voltam az ki a helyi fidesz helytartok neve elé "vendéglátoüzemük" nevét irtam mint jelzö.Szerencsére napjainkban- legalábbis -a "kisalföldel" békében élünk, probálom kerülni az ök "mocskos szavas" listájukra flvet jelzöt.
  a témához:
  Csak egy kérdés: a helyi önkorm. fidesz frakcio vezetöje most miért nem reagál itt a forumon.Vagy öt is "lemoderáltatta" a M-S páros?”
 • 227. joco 2008. november 17. 10:17
  „Valaki13: ha valamelyik szervezet programját idézed akkor légyszi fejezd is be. tudod a z általad "odézett "szervezet" az alábbiak miatt jött létre és ezek ellen "küzd":
  "Egyik oldalról a neoliberális megszorítások, a TOTÁLIS PIACOSÍTÁS A NAGYOBB PROFITÉRT, a másik oldalról az egyre erősödő és fertőző vírus jelentkezik: SZERVEZETT SZÉLSŐJOBBOLDALI-NEOFASISZTA POLITIKAI ERŐ TÁMADJA A TÁRSADALOM EGÉSZÉT:”
 • 226. valaki13 2008. november 17. 08:51
  „Munkát, békét, kenyeret!

  A neoliberális politikával szemben civil ellenállásra van szükség

  Száz civilszervezet részvételével rendezték meg szombaton a civil nemzeti csúcsot.
  A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szervezésében rendezett konferencián elhangzott: a kormány által tervezett megszorító intézkedések elfogadhatatlanok, társadalmi ellenállásra és összefogásra van szükség a neoliberális gazdaságpolitikával szemben.

  A magyar ember egyöntetűen elveti azt a neoliberális doktrínát, mely a pénzügyi válsághoz vezetett.
  "A kormány megszorító csomagja miatt a nyugdíjasok és a szegénységben élők fizetnék meg a válság árát, ahelyett, hogy a felelősöket büntetnénk"
  Magyarországon ma csak a gazdagoknak van demokrácia.
  Munkahelyteremtésre és a korrupció felszámolására van szükség.
  A civilek összefogása és aktív társadalmi ellenállás kell ahhoz, hogy hazánk szuverenitását megvédhessük a neoliberális globális érdekekkel szemben.
  "A tőke és munka egyensúlyában a mérlegnek a dolgozók javára kell billennie"

  A társadalmi ellenállás következtében megújuló rendszer jelszavai a növekedés, a foglalkoztatás javítása és az emberhez méltó élet kell hogy legyenek.

  Hatalmas a feszültség a társadalomban, a jogos elégedetlenséget pedig a szélsőségesek is meglovagolják, ezért a társadalmi béke létrejöttéhez a politikában alapvető fordulatnak kell bekövetkeznie, és többé nem zárhatják ki a civileket az ország sorsát érintő döntések meghozatalából.”
 • 225. valaki13 2008. november 17. 08:37
  „Igen!”
 • 224. fapofa77 2008. november 16. 17:33
  „valaki13, akkor mindent megbeszéltünk rólam...”
 • 223. joco 2008. november 16. 14:31
  „."...a városvezető pártot nem képviselte senki." Mit is várhatunk el tölük, az egyik fidesznyik nagygurut-Németh Zsoltot- is meghivták a szombati révkomáromi "találkozoró", de sem ö sem más fidesznyik nem ment el.Miért?: Pedig ö még a "mérsékeltebb" fidesszághoz tartozik.Vagy már a fidesznél megszokták, hogy az elmult években senki nem fogadja öket a "szintjüknek" megfelelöen.Lásd Orbán legutobbi USA körütja. Majd Szegénynek egy horvátországi turisztikai konferenciára kellett elmennioe, hogy "valaki"-nyugdijas külpoitikus" fogadja öt.”
 • 222. valaki13 2008. november 16. 10:34
  „fapofa77!!

  OLVASS EL EGY KÖNYVET A NON VERBÁLIS KOMMUNIKÁCORÓL!!!

  LEHET, HOGY VÁLTOZIK A VÉLEMÉNYED!

  BÁR HOZZÁSZÓLÁSOD ALAPJÁN NEM HISZEM!”
 • 221. valaki13 2008. november 16. 10:33
  „Az emberekben rendkívül alacsonyra csökkent a szolidaritás, és az egymás iránt érzett felelősség

  A magyar lélek és válság

  KOPP MÁRIA
  INTERJÚ

  HVG on-line
  2008. november 15.

  A magyar társadalmat a mostani válságsokk olyan állapotban érte, amikor az emberekben rendkívül alacsonyra csökkent a szolidaritás, és az egymás iránt érzett felelősség.
  Az emberek többsége bizalmatlan a politika iránt.
  A leamortizálódott társadalmi tőke újjáépítéséhez fel kellene éleszteni a civil szervezeteket, a civil társadalmat.

  hvg.hu: Új kötetében, a HVG által is ismertetett Magyar lelkiállapot, 2008 című kiadványban empirikus kutatásokat összegez és elméleti jellegű megállapításokat tesz. Mindezek alapján talán vannak sejtései arról, hogyan reagálunk majd a súlyosbodó gazdasági válságra, mellyel az előttünk álló legalább egy-másfél évben kell szembenéznünk?
  Kopp Mária: Könyvünkben igyekeztünk a magyar lelkiállapot pozitívumaira koncentrálni, kerestük a ,,kitörési pontokat". Felméréseinkből azonban egyértelműen kitűnik, hogy a mai magyar társadalomban rendkívül nagy a feszültség az erkölcsi értékek és a megélt, külső valóság között.
  Ez így volt már 2006-ban is, sőt, azt is állíthatjuk, hogy 2002 óra fokozatosan romlott a helyzet ezen a téren.
  Legutóbb például megkérdeztük az embereket azokról a külső és belső értékekről, amelyeknek az elérésére törekszenek.
  A külső értékek között felsoroltuk a gazdasági jólétet, a jó megjelenést, a sikert.
  A belső értékek között szerepel a lelki harmónia, az egészség, a jó társas kapcsolatok.
  Rákérdeztünk továbbá az individualizmus és kollektivizmus viszonyára, a maszkulin és feminin társadalmi jellemzőkre, a bizonytalanság kerülésére, a hatalmi különbségekre és a hosszú távú tervezés készségére.
  A válaszok alapján le lehetett vonni azt a következtetést, hogy a mai magyar társadalomban az emberek kifejezetten a belső értékeket tartják fontosnak, például sokkal fontosabbnak ítélik meg a jó társas kapcsolatokat, mint a jó anyagi helyzetet.
  Figyelemre méltó, hogy a magyar társadalom egész Európában a leginkább családbarát, gyerekszerető.
  hvg.hu: Ez azonban nem tükröződik a demográfiai mutatókban, a népszaporulat csökken, a társadalom elöregszik. Mi akkor ennek az oka?
  K. M.: Tény, hogy jóval magasabb a tervezett gyermekek száma annál, mint amennyi végül megszületik.
  Bár Magyarországon mondják a legtöbben azt, hogy ,,nem lehet igazán boldog az ember, ha nincsen gyereke", csak a legalacsonyabb iskolázottságú rétegekben születnek meg a kívánt gyerekek, a felsőbb rétegekhez tartózó nők sokkal kevesebbet szülnek, mint amennyire készülnek.
  A magyar társadalom másik sajátossága a ,,bipolaritás", azaz hajlamosak vagyunk a nagy hangulati ingadozásokra.
  hvg.hu: A magyarság ,,szalmaláng természete" a nemzetkarakterológiából ismerős.
  K. M.: Lehet, mi a megállapításainkat kutatásokra alapozzuk.
  Ezek szerint bár Magyarországon igen magas a depressziósok aránya, akik kilátástalannak érzik a sorsukat, mindig megvan bennük az a potenciál, hogy ez a hangulatuk lelkesedésbe fordul át.
  Ugyanakkor érdekes, hogy a magyar társadalom ugyanolyan mértékben individualista, mint az angolszász társadalmak.
  A szomszéd népek, a csehek, a lengyelek, a szlovákok, a németek a mienkénél kollektivistább társadalomban élnek, így őket könnyebben lehet egységes magatartásra rávenni.
  Jó példa erre, hogy például Prágában, vagy Varsóban az emberek jobboldalon állnak a metró lépcsőkön, és szabad utat engednek a náluk gyorsabban haladóknak. Egy individualista társadalomban, legalábbis nálunk, az emberek még az aluljárókban is nehezebben szervezhetőek, össze-vissza közlekednek.
  hvg.hu: Hogyan hat a kisebb közösségekre, mindenekelőtt a családra az anyagi helyzet megrendülése, például az, ha valamelyik szülő elveszíti a munkáját?
  K. M.: Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy 2002 és 2006 között az. ,,anómiás állapot" [társadalmi szabálynélküliség] erősödésének voltunk tanúi a magyar társadalomban. Ez azt jelenti, hogy az emberek túlnyomó többsége úgy érzi, eltűntek a közös értékek és célok, a jövőt nem lehet tervezni, és feltűnővé vált a társadalmi tőke hiánya.
  Ez utóbbi jelenséget ezek a kijelentések fogalmazzák meg a legtalálóbban:
  ,,Legbiztosabb senkiben sem bízni"
  vagy
  ,,Senki sem törődik azzal, hogy mi történik a másikkal".
  2002 és 2006 között elképesztő mértékben romlottak a magyar társadalom lelkiállapotának mutató: gyengült a bizalom, erősödött az értékvesztés, általánossá vált a jövőkép hiánya.
  Azoknak az aránya, akik úgy vélekednek: Magyarországon senki sem törődik a másikkal, a 2002-es 48 százalékról 80 százalékra emelkedett.
  Vagyis a magyar társadalmat a mostani válságsokk olyan állapotban érte, amikor az emberekben rendkívül alacsonyra csökkent a szolidaritás, és az egymás iránt érzett felelősség.
  Ez a tény igencsak súlyos egészségrontó tényező, és a gazdaságot is veszélyezteti.
  Gondoljuk csak meg: az építőiparban ma már senki sem bízik a partnerében a körbetartozások miatt.
  Ez a ,,kollektív bizalomhiány" épp az ellenkezője annak, ami például a svéd társadalomban érezhet, ahol legföljebb az emberek harminc százaléka van anómiás lelkiállapotban, és hetven százaléka normális.
  Nálunk épp a fordítottja az arány.
  hvg.hu: Az anómia fogalmát Durkheim vezette be a szociológiába a múlt század elején. De éppen ő írja azt, hogy ha egészen súlyossá válik a válság, növekszik a társadalom kohéziója, az anómiás jelenségek visszaszorulnak. Ebben reménykedhetünk?
  K. M.: Pillanatnyilag azért nem látom ennek lehetőségét, mert hiányoznak a közös célok, melyek elérésére mozgósítani lehetne a magyar társadalmat, úgy, mint mondjuk 1945 után, az újjáépítés idején.
  A kívülről jövő krízissel szemben össze tudnak fogni a társadalmak.
  1956-ban a, forradalom idején néhány nap alatt végbement ,,a társadalmi tőke csodája", melynek felbomlasztásáért a politika később mindent elkövetett.
  De most, 2008 őszén, úgy tűnik, hiányoznak a közös célok a társadalom számára, melyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy megtaláljuk kivezető utat a válságból.
  Mivel az emberek többsége bizalmatlan a politika iránt, a ,,leamortizálódott" társadalmi tőle újjáépítéséhez újjá kellene éleszteni a civil szervezeteket, a civil társadalmat.
  Vizsgálataink is azt mutatják, hogy azok, akik részt vesznek valamilyen civil szervezet munkájában, minden szempontból jobb lelkiállapotban vannak, mint azok, akik nem.
  Sajnos, ezeknek az embereknek az aránya csökkent 2002 óta, holott a rendszerváltás után Magyarországon alakult meg a legtöbb civil szervezet a szomszédos országokhoz képest.
  Lelkiállapot-kutatás
  Vezetésével még a nyolcvanas évek elején kezdték el vizsgálni a magyar lakosság lelkiállapotát, egészségi állapotát, szociális helyzetét és demográfiai jellemzőit, 1983-ban sor került az első nagy, országos reprezentatív felmérésre, amelynek során hatezer embert kérdeztek meg. 1988-ban 21 ezer emberrel készítettek munkatársai egy órás, otthoni interjút. Utána 1995-ben és 2002-ben 12 600 embert kérdeztek ki, a magyar népesség területi és demográfiai megoszlását tükröző, reprezentatív minta alapján.”
 • 220. fapofa77 2008. november 16. 10:25
  „valaki13, a testbeszédet nem analizáltad helyesen. Lesütött szemről szó sincs, és mivel nem karate közben fotóztak, az enyhén behajlított tenyér a megszokott kéztartás. Elég furcsán nézhetsz ki kifeszített tenyerekkel az utcán sétálva vagy az ebédlőasztalnál...”
 • 219. valaki13 2008. november 16. 09:49
  „Bokk!

  HÁT PERSZE!!!

  MI MÁS LENNE?”
 • 218. TancsKaszabell 2008. november 15. 17:26
  „Hát erre nem is gondoltam.Irigylem őket.Amikor visszatérnek feltöltődve,tele friss élménnyel, újult erővel esnek egymásnak mint régen.
  Mégis, akkor leszek nyugodt!”
 • 217. Bokk 2008. november 15. 13:10
  „Nem kell mindenben összeesküvés elméletet látni. Egyszerű informatikai probléma. Egy cikk, egy hozzászólás adatbázis. És a cikk mögött a korábbi cikkekre mutató link. Ez nem jött össze, valamilyen újszerű megoldást akartak felépíteni, ami már többször nem jött be. Sajnos az ilyen jellegű problémákat nem olyan egyszerű javítani, főleg ha figyelni kell, hogy a korábbi anyagok se essenek szét.

  A fórumozók kihasználják a szép időt, és elmennek kirándulni, most úgyis uborkaszezon van 18-án estig, akkor indul újra az élet. Szerintem egymás, és az MSZP-Fidesz, Gyurcsány vagy Orbán szidása közben - ahogy végigolvastam az elmúlt hét termését, ebből több volt, mint világos érvelésből - néha meg kell pihenni. ;)”
236 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hősi emlékművet avattak

Hegykő - Valamennyi hősi csatában elhunyt, idegen földben nyugvó hegykői származású katonának… Tovább olvasom