Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Sopron pályázik az Európai Örökség címre

Brüsszelbe továbbította az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sopron pályázatát az Európai Örökség címre.

A város a 25 évvel ezelőtti határáttörés helyszínén kialakított Páneurópai Piknik Emlékparkkal pályázott – tájékoztatta Fodor Tamáspolgármester az MTI-t.

Az Európai Örökség díjra olyan helyszínekkel lehet pályázni, amelyek kulcsszerepet játszottak Európa, vagy az uniót létrehozó integráció történetében. A soproni képviselőtestület egyhangúlag támogatta a pályázaton való indulást.

1989. augusztus 19-én a Sopronpusztára meghirdetett Páneurópai pikniken, a vasfüggöny ideiglenes megnyitásának hírére megjelent kelet-német menekültek szétfeszítették a határkaput, majd átrohantak a szabadságot jelentő Ausztriába.

Az esemény helyszíne, a Páneurópai Piknik Emlékpark ma is kedvelt turisztikai és történeti zarándokhely, melyet Sopron önkormányzata korábban pályázati források segítségével felújított.

Magyarország legfeljebb négy helyszínt javasolhat az Európai Bizottság szakértői testületének. Sopron önkormányzata megkapta a szaktárca támogató döntéséről és a pályázat továbbításáról szóló tájékoztatást – közölte Fodor Tamás.

A polgármester hozzátette: Sopron bízik a brüsszeli döntésben, hiszen a 25 évvel ezelőtti események tevőlegesen hozzájárultak Európa megosztottságának megszűntetéséhez, és ezáltal az integrációs folyamat felgyorsulásához is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Iváncsics Pincészet bora az idei legjobb kékfrankosa Sopronban

Iváncsics Zoltán 2011-es, barrique hordóban érlelt bora lett Sopron legjobb kékfrankosa 2014-ben. Tovább olvasom