Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Sopron nyugodt város, de ha buli van, akkor verekedés is

Sopronban tavaly összesen 1842 bűncselekmény történt. Egy év alatt harmadával kevesebb volt a garázdaság, a rablások megfeleződtek.
  
Sopronban, a legutóbbi közgyűlésen legutóbbi ülésén elfogadták a rendőrség elmúlt évről szóló beszámolóját. Politikai hovatartozásról függetlenül a képviselők egyetértettek abban, hogy a közterületi rendőri jelenlétre szükség van, az nagyban fokozza az emberek biztonságérzetét.

Persze, rendőrből sosem lehet elég, így tavaly a Készenléti Rendőrség tizenkettőször vezényelt kutyás szolgálatot a városba. Ők a Deák tér, Csengery utca, GYSEV pályaudvar térségében teljesítettek szolgálatot.

A Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén történt bűncselekmények száma:
Sopronban évek óta visszatérő probléma még a Gyár utca- Vitnyédi utca - Selmeci utca - Lackner Kristóf utca határolta területen fokozták a rendőri jelenlétet. Három gyorsított eljárást kezdeményeztek, továbbá 59 esetben összesen 1,6 millió forint helyszíni bírságot szabtak ki. (Tavaly ugyanezen számok: 59 eset, és 1,5 millió forint volt).


Sopronban 2014-ben összesen 1842 bűncselekmény történt, ez jóval több a 2013-as 1470-hez képest. Több lopás volt - 528-ról, 545 nőtt. A rablások megfeleződtek 16-ról 8-ra csökkent.

Érdekesség, hogy az elmúlt három évben pénzintézeti rablás nem történt, igaz tavaly egy pénzszállítót megtámadtak.

A garázdaság esetében is jelentős csökkenés tapasztalható: tavaly 97 eset történt, 2013-ban 130.

Részletezve:
A verekedések fő kiindulópontjai még mindig a szórakozóhelyek, diszkók, városi rendezvények. A rendőrök több visszatérő személlyel találkoztak. Ők agresszívabb, vehemensebb természetükből adódóan többször keverednek konfliktusba, provokálnak verekedést vélt sérelmek miatt.

Őket sokszor a rendőri jelenlét sem tartotta vissza.

Érkeztek olyan riasztások is, amelyek korábbi családi konfliktusokra, szerelemféltésre, rossz szomszédi viszonyra vezethetők vissza. A vizsgálati munkát ezen esetekben nehezíti, hogy az elkövetés után a családtagok kibékülnek, megegyeznek.

A Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly összesen 2382 bűncselekmény vált ismertté. Ez öt százalékkal kevesebb, mint az elmúlt öt év átlaga.

A bíróság elé állítást a Közlekedésrendészeti Osztályon főként az ittas vezetőkkel szemben alkalmazták. 2013-ban 60, tavaly pedig 99 ilyen eset történt. Ezt 65 százalékos emelkedést mutat.

A nyomozás eredményességi mutatója 56,7 százalék, amely 2,6 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Végezetül ejtsünk néhány szót a migrációs helyzetről. Az elfogások száma az év végi erősödéhez képest is számottevően csökkent egy év alatt. (2013-ban 334 személy, 2014-ben 179). Ezzel együtt a tiltott határátlépések száma nőtt. A Sopronba érkező menekültek állampolgársága megegyezik az országos tendenciával; nagy részben afgánok, szírak, koszóvóiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autizmus világnapja - Sopronban is megemlékeztek

Kékbe öltözött Sopron Fő tere csütörtökön délután, az autizmus világnapján. Tovább olvasom