Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Sopron nem vesz vakcinát

Néhány önkormányzat, így például a fertőszentmiklósi ingyen beoltatja a fiatalokat a méhnyakrák elleni vakcinával. Sok helyen támogatják az akciót, Sopronban ez nincs napirenden.

Egy esztendővel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a fertőszentmiklósi önkormányzat a 14 éves helyi lányok számára ingyen adja az egyébként csaknem 100 ezer forintba kerülő méhnyakrák elleni vakcinát. Akkor a település polgármestere úgy nyilatkozott, szeretnék minden évben biztosítani a lehetőséget. Most megkérdeztük, tudják-e teljesíteni vállalásukat.

– Az egészséget és az egészségnevelést most is mindennél fontosabbnak tartjuk, ezért ebben az esztendőben is megvásároljuk az oltást a 14. életévüket betöltött lányoknak. A három oltásból álló sorozat 90 ezer forintba kerül személyenként, így összesen mintegy másfél millió forintot fordítunk erre a célra – fogalmazott Kalmár Erika, Fertőszentmiklós alpolgármestere, a kampány főszervezője.

Megtudtuk, már meg is tartották az első tájékoztatót a településen, most 15-en tartoznak az érintett korosztályba, a szomszédos Petőházáról 7 gyereket várnak. A tisztségviselő kérésünkre elmondta azt is, a tavaly beoltott diáklányok egyikénél sem jelentkezett semmiféle mellékhatás az oltás után.

Fertőszentmiklóson tavaly is oltottak, s idén is szánnak másfél millió forintot a méhnyakrák elleni vakcinákra.
Fertőszentmiklóson tavaly is oltottak, s idén is szánnak másfél millió forintot a méhnyakrák elleni vakcinákra.

A soproni szülők is várnák a segítséget. Felvetették, támogassa az önkormányzat a drága védőoltást. Mint megtudtuk, itt egyelőre nincsenek ilyen tervek.
Információink szerint a megyében Fertőszentmiklóson és Petőházán kívül nem sok településen adja ingyen az önkormányzat a vakcinát. Jobaházán ugyancsak felajánlották az ingyenes oltást, Győrújbaráton az oltássorozat első elemét fizetik, Kapuváron az ár kétharmadát állja a város, a fennmaradó rész a szülőket terheli. Győrben sokat vitázott erről a testület, végül nemleges döntés született, ott egy középiskolában kezdtek kampányba a szülők, melynek lényege, hogy 25 százalék kedvezményt kapjanak az árból. Dunakiliti-Feketeerdőn és Mosonmagyaróváron is az oltás árának egy része terheli csak a szülők pénztárcáját.

A soproni szülők is várnák a segítséget. Felvetették, támogassa az önkormányzat a drága védőoltást. Mint megtudtuk, itt egyelőre nincsenek ilyen tervek. Mivel az oltás nem kötelező, annak finanszírozása pedig ugyancsak nem kötelező önkormányzati feladat, így a vakcina megvásárlását nem kívánják a közeljövőben sem támogatni.

Olvasóink írták

 • 15. 983 2010. április 21. 10:23
  „Tessék, egy jobb cikk:

  http://www.noilapozo.hu/20100416/mehnyakrak-elleni-oltas?from=iwiw&type=rovat

  Mint látszik szexuális úton terjed, nem árt, ha nem fekszik össze mindenkivel az ember és "zoknit húz". Az többet segít, mint az oltás.

  10% ellen véd, még nem tudják mennyi ideig, 5 évig már biztos. A 10%-ból sem biztos, hogy rák fejlődne ki, mert sok esetben legyőzi az emberi szervezet. Ehhez képest iszonyat drága, a hepatitisz oltás kb tized ennyibe kerül és sokkal jobb a hatásfoka, szóval... nem kell minden újdonságot azonnal kipróbálni, meg kell várni amíg lelkes önkéntesek pár évi ellenőrzésével kiderül, van-e egyáltalán értelme.”
 • 14. Magyarka1 2010. április 13. 09:31
  „Én be nem oltatnám a gyerekemet.
  (h1n1 szindróma)”
 • 13. egysoproni_ 2010. április 09. 23:36
  „http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/test/1641/hpv_fiuk

  11. 983 !
  A nyakamat rá, hogy nem hozott semmiféle szakmai döntést! Mint orvos és "felelős" városvezető nem a pereskedésekre költene hanem a kórháznak adna pénzt, hogy működni tudjon és tudjanak fizetést adni az ott dolgozóknak, tudjanak gyógyszert venni egész hónapban, stb...”
 • 12. soproni 2010. április 09. 15:01
  „Akiket most 14 évesen beoltatnak,azoknak vajon mennyi időre nyújt védelmet a vakcina ? Tízre,húszra,harmincra,vagy pár évente ismételni kell? Erről nem ír a sajtó.A méhnyakrák 25 és 60 év közötti nőknél jelentkezhet.A rendszeres orvosi vizsgálattal sok betegség megelőzhető és gyógyítható,sőt a rákszűrés teljesen ingyenes és időben felismerve gyógyítható.

  "Világviszonylatban Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Közel 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrák miatt, mely esetek elkerülhetőek lennének rendszeres szűréssel. "”
 • 11. 983 2010. április 08. 20:43
  „Nem tanult a H1N1 mizériából senki? Biznisz és kamu volt az egész, Kisalföld is megírta mennyi adagot kellett kidobni. Ez ismét egy gyanús, vitatott oltás.

  Több helyen olvastam már, hogy egyrészt sok káros mellékhatása van az oltásnak, másrészt bizonyos korosztály kaphatja csak, harmadrészt meg nem rák, hanem HPV ellen, és NEM MINDEGYIK FAJTÁJA ELLEN, tehát simán meg lehet halni rákban azután is, ha valakit beoltatnak.

  Majd lesz ez olcsóbb is.

  Ha kiderül, hogy mekkora a haszon amit hoz és mennyi áldozattal jár, vagyis ha már kipróbált és bevált szer lesz, akkor adják be gyerekeknek. Ahhoz az kéne, hogy bebizonyosodjon, akit beoltottak most, az nem hal meg méhnyakrákban.

  Na, hát ha orvos az alpolgármester, akkor talán ilyen szempontból is szakmai döntést hozott.”
 • 10. egysoproni_ 2010. április 08. 20:00
  „Dr Simon alpolgármester eredetileg gyermek orvos volt... Ennyit a hivatástudatról... még akkor is ha már nem praktizál.”
 • 9. Lárika 2010. április 08. 15:57
  „De mitől 100 000,- az a fránya oltás? És kinek üzlet ez az egész?”
 • 8. Kuvasz 2010. április 07. 18:21
  „Persze elvesztett perekre van pénz. Érdekes, mert az politika!
  Nem azért nem finanszírozza az önkormányzat, mert esetleg káros, hanem zsigerből elutasítja.
  Nahát ez az a nagy polgárbarát rendszer.
  Majd meglátjátok, illetve majd meglátjuk, ne legyen igazam.”
 • 7. Hozzászóló 2010. április 07. 16:43
  „#3. Már bocs, de marhára nem az a lényeg, hogy méhnyakrák ellen van vagy a méhnyakrákot okozó kórokozó ellen, hanem, hogy majdnem százezer forint és egy fillért se ad hozzá se az állam, se az önkormányzat, miközben egész életedben fizeted a rohadt társadalombiztosítást. Elég vicces például, hogy folyton azt hangoztatták, hogy a tüdőszűrés milyen fontos és hogy a tüdőrák elleni harcnak is az egyik lényeges eleme. Most akkor mehetsz tüdőszűrésre, ha körbeudvarolod az orvosodat, hogy valami kamu indokkal küldjön el és még így is fizetsz érte. Hirtelen nem lett fontos a tüdőszűrés. Egyébként valahol jogos az önkormányzat álláspontja, hogy fizesse az állam és mindezt érteném is, ha megint nem idióta politikai csatározásról lenne szó a háttérben és ha közben nem zenélő szökőkutakra kellene a pénz. Az önjelölt toxikológusokból pedig elég volt a H1N1 mizéria esetén, majd mindenki szépen tájékozódik és szabadon eldönti, hogy beadatja-e vagy sem, veszélyesnek látja-e vagy sem.”
 • 6. soproni 2010. április 07. 14:19
  „http://hpvoltas.atspace.com/JasminSoriat.html Csak annyit írjatok be a googli-ba,hogy" a méhnyakrák elleni vakcina halálos áldozatai" és Ti is megdöbbentek az ott közölt híreken.”
 • 5. soproni 2010. április 07. 14:14
  „Örüljetek neki,hogy a soproni önkormányzat nem támogatja. Nem árt tájékozódni,mielőtt a saját gyerekeiteknek rosszat tesztek.
  "Súlyos reakciók az oltás után
  "Sok beoltottnál súlyos és életveszélyes betegség lépett fel, mint Guillain-Barré szindróma, izomfájdalom, paresztézia, eszméletvesztés, szélütés, görcsroham, különböző testrészek megdagadása, mellkasi fájdalom, szívritmus- zavar, veseleállás, látászavar, ízületi gyulladás, ízületi fájdalom, légzési nehézség, súlyos bőrkiütés, folytonos hányás, vetélés, rendellenes menstruáció, nemzőszervi probléma vagy szemölcs, hüvelyi elváltozás, HPV fertőzés - ami a fő indok volt a beoltásra. Többszáz tizenéves lány és fiatal nő került kórházba különböző betegségek miatt a Gardasil oltást követően."
  - ThinkTwice.com

  "Azt már tudjuk, hogy az oltás egyik összetevője, a poliszorbát 80 egereknél terméketlenséget okoz. Az oltásban van még bórax, amivel hangyákat szoktak irtani, alumínium hidroxifoszfát, egy idegméreg, ami érzékennyé teszi az immunrendszert. Ha mindezeket és bármilyen vírusanyagot, amiről nem bizonyított, hogy ártalmatlan, befecskendezünk a szervezetbe, megkerülve az immunrendszer természetes védőgátjait, akkor vajon védelem lesz a vége vagy baj?"
  - Bronwyn Hancock

  --------------------------------------------------------------------------------

  Amiről hallgat a média
  "Érdekes, hogy a HPV oltások kipróbálását, akár a Gardasilról, akár a konkurens oltásról, a Cervarixról van szó, részben vagy teljes egészében az oltás gyártója finanszírozta. Azt is figyelembe kell venni, hogy ezeket a kutatásokat nem, vagy csak részben vizsgálták felül független kutatók."
  - Abby Lippman, PhD

  "A Gardasilt csodaszerként hirdetik nőknek. Lehet, hogy csodaszer a Merck számára is?... Becslések szerint a HPV oltások globális piaci értéke 3 éven belül 2-4 milliárd dollár lesz... A Bloomberg News szerint a Merck csak internetes HPV hirdetésekre 841.000 dollárt költött 2006 első negyedévében - hónapokkal azelőtt, hogy az FDA egyáltalán jóváhagyta volna a Gardasilt."
  - Judith Siers-Poisson

  Isten hozott!
  A humán papillomavírus (HPV) elleni oltást félrevezető és felelőtlen cikkek, műsorok reklámozzák. Nem esik szó bennük az oltás gyenge hatékonyságáról, mellékhatásairól, szövődményeiről, áldozatairól, és arról, hogy eddig semmi bizonyíték az oltás védő hatására. Ezért született meg ez a lap.


  --------------------------------------------------------------------------------

  A méhnyakrák elleni oltás hatékonysága
  Senki sem tudja, csökkenti-e a HPV oltás a méhnyakrák kockázatát, és ha igen, mennyivel. A tesztelések során ugyanis nem a rákos esetek, hanem a rákot megelőző elváltozások számát mérték, amely csak enyhén csökkent.

  Gardasil - megelőzi a rákot vagy előidézi?
  A Vaccination Liberation szervezet Gardasil - Cancer Preventive or Cancer Cause? című brosúrájának fordítása.

  A méhnyakrák elleni oltás átverés
  Patricia Bohackyj: Cervical Cancer Vaccine Deception, fordítás.

  A HPV oltás mellékhatásai és szövődményei a VAERS alapján
  Az Oltások Káros Hatásait Jelentő Rendszer (VAERS) egy nyilvános amerikai adatbázis. A HPV oltással kapcsolatban több ezer jelentés szerepel a rendszerben, bár az oltás csak 2006 nyarán került forgalomba.

  A HPV oltás 2007-es amerikai áldozatai a VAERS alapján
  Szívizomgyulladás, tüdőembólia, trombózis, anaphylaxiás reakció, szívleállás, légzésbénulás, stb. Az áldozatok kislányok, fiatal nők.

  Jasmin Soriat halála
  Az Ausztriában nagy port kavart HPV oltás utáni halálesetről a meghalt diáklány szülei nyilatkoznak."

  --------------------------------------------------------------------------------”
 • 4. Tódi 2010. április 07. 14:06
  „Gratulálok erre persze nincs pénz... <moderálva> És most nem az a lényeg, hogy mire van az oltás, mert ha egy sima infulenza elleni oltás is és ingyen lenne, akár csak egy része is, akkor is inkább megérné! Szülőként igenis azt gondolom bármelyik önkormányzat számára Követendő a fertőszetnmiklósi és a petőházi kezdeményezés.
  Üzenem a soproni önkormányzatnak (az ő hozzáállásuknak megfelelően "Mivel az oltás nem kötelező, annak finanszírozása pedig ugyancsak nem kötelező önkormányzati feladat"). Őket újraválasztani se kötelező!!!”
 • 3. Sopron-Berlin 2010. április 07. 13:24
  „Mielött itt elkezdenek mindenkit szidni, tessék az internetben kompetens orvosi hozzászólásokat elolvasni.
  Ez nem rák elleni oltás, hanem különbözö virusok elleni, mint pl. a hepatitis.

  http://www.femina.hu/egeszseg/mehnyakrak_hpv

  tessék elolvasni, és utána káromkodni.”
 • 2. Hozzászóló 2010. április 07. 11:28
  „Persze, hogy nem kívánják támogatni. Ellenben minden más baromságra bőven jut.”
 • 1. Adeleida 2010. április 07. 11:27
  „Van ahol nem érdek az egészség, az egészséges életmódra nevelés?!?
  A fertőszentmiklósi kezdeményezés követendő lenne, még ha csak egy kis részét támogatnák is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koccanás figyelmetlenségből Sopronban

Kedden délután óvatlan autós okozott balesetet Sopronban. Tovább olvasom