Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Sopron napjára emlékeztek

„ A hűség, amely talpig való nehéz viselet, a soproniak számára sokkal többé, erkölcsi példaadássá vált a nevezetes népszavazás alkalmával” – emlékeztetett az 1921-es referendum tanulságára Walter Dezső polgármester a Fő téren rendezett péntek esti ünnepségen.

Egyetemisták emlékeztek hagyományos díszegyenruhájukban.
Sopron háromnapos ünnepségsorozattal adózik a hűség napja, illetve az 1277-ben elnyert szabad királyi városi rang évfordulója előtt. A megemlékezés tegnap délelőtt a legendás polgármester, Sopronyi-Thurner Mihály sírjának megkoszorúzásával kezdődött, délután pedig bélyegkiállítás – és a három napon át alkalmi bélyegzésre módot adó postahivatal – nyílt a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban. A Fő tér ünnepi fényében este került sor a fáklyás felvonulásra, koszorúzásra. A látványos külsőségek – a Honvéd Hagyományőrző Egyesület korabeli egyenruhába öltözött tagjainak, a Scarbantia Cserkészcsapat, továbbá fáklyát tartó egyetemisták díszsorfala – között, a csípős hideg ellenére is egybegyűlt tömeg jelenlétében az önkormányzat vezetői, Sopron országgyűlési képviselői, Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, a városkörnyéki települések polgármesterei és civil szervezetek felelősei helyezték el az emlékezés koszorúit a Hűségkapunál. Walter Dezső polgármester emelkedett szavakkal méltatta Sopron népszavazás kori polgármesterének, Sopronyi-Thurner Mihálynak soha nem feledhető érdemeit, emberi nagyságát, majd Kalmár István és Hruby József alpolgármesterek kíséretében megkoszorúzta a városháza előtt álló Sopronyi-Thurner Mihály-szobrot.
Az ünnepség résztvevői ezután a Széchenyi téri Hűségzászlóhoz vonultak, ahol dr. Kubinszky Mihály professzor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke mondott ünnepi beszédet. Az idén a város díszpolgárává választott professzor történelmi áttekintésében hangsúlyozta az idő távlatának erejét, a megbékélés szükségszerűségét, egyben utalt arra is, hogy hamarosan abban az

Európai Unióban foglalhatunk helyet, ahol nem kell feladni identitásunkat, soproniságunkat. „Nem volt hiábavaló őseink helytállása, még akkor sem, ha néhány év múlva csak emlék lesz a határból. De reménykedjünk, hogy uniós tagként is megünnepeljük a nagyszerű soproni népszavazás emlékét, azt, hogy soproniak vagyunk, s magyarok maradhattunk" – hangoztatta Kubinszky Mihály professzor.
Az ünnepi beszéd után a város vezetői és intézmények, társadalmi szervezetek képviselői helyezték el a Hűségzászló talapzatánál az emlékezés koszorúit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mormota a kameránál

Nagy Csaba soproni erdőmérnök-tanár, természetfotós nyerte az idei országos pályázatot: őt tüntették… Tovább olvasom