Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Sopron: módosított kulturális pályázat

Új koncepció alapján készítették el a szakemberek Sopron Európa Kulturális Fővárosa pályázatát.

Új koncepció alapján készítették el a szakemberek Sopron Európa Kulturális Fővárosa pályázatát, amelynek mottója: Sopron a polgári hagyományok és a megújulás városa. A pályázat leadási határideje augusztus 17.

A Pázmány Péter utcába tervezett, az egyetemmel közös könyvtárépület látványterve.
Már csak szűk két hét áll a pályázó városok – Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és természetesen Sopron – rendelkezésére, hogy véglegesítsék pályázatukat, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa címre nyújtanak be. Mint ismert, Sopron elképzeléseit az első körben több bírálat is érte, ezeket figyelembe véve készült el az új pályázat.
– A korábbi „Szabadság, szerelem..." gondolatkört ugyan megtartva, de a hozzá kapcsolódó tartalmakat egy kicsit háttérbe szorítva készítettük el a második bírálatra az újabb tervezetet – tájékoztatott Tama István pályázati koordinátor. – Sopron uniós csatlakozásunkat követően új helyzetbe került.

Hagyomány és megújulás

– Most ismét olyan időszakot élünk, amikor hosszú évtizedekre előre kijelölhetjük Sopron fejlődésének irányait – mondta Tama István. – Ezt is figyelembe vettük a pályázat összeállításánál, amely tükrözi, hogy városunk őrzi a polgári hagyományokat, ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy megfeleljen az új kihívásoknak.

Megvalósítható tervek

Sopron, szemben más városokkal, nem tervez extrém építményeket, mint például a debreceni üveghegy, inkább a városfejlesztést igyekezett összhangba hozni a pályázati kiírással. Így a tervek akkor is megvalósulhatnak, ha más város lesz a győztes.

Öt programsorozat

– Továbbra is szerepel a tervekben az egyetemmel közösen új könyvtár építése a Pázmány Péter utcában, többfunkciós rendezvénycsarnok a Káposztás utcában, a fertőrákosi Barlangszínház felújítása, a Deák tér, valamint a Fő tér és a Tűztorony felújítása – folytatta Tama István. – Az említett öt fejlesztéshez öt programsorozat társulhat. 2009-ben emlékezünk meg Haydn halálának 200., 2011-ben pedig Liszt születésének 200. és halálának 125. évfordulójáról. Ezekben az években Sopron Európa zenei fővárosa lesz, hiszen számos érdekes és vonzó rendezvényenek ad otthont, éppúgy, mint a fertődi Esterházy-kastély, Kismarton (Eisenstadt) és Doborján (Raiding). Kiemelt partnerként kezeljük az Esterházy-kastélyt, mind a fejlesztések, mind pedig a programsorozat megvalósítása tekintetében. Egy másik eseménysorozatban szeretnénk vendégeinket megismertetni a város és környékének gasztronómiájával, szőlő- és borkultúrájával. Lesznek rangos események a művészet és szépség gondolatkörében és szerepel a pályázatban, hogy iskola- és sportváros is vagyunk, illetve ennek megfelelő programpaneleket vázoltunk fel.

Miért Sopron?

Az öt konkrét fejlesztéshez és öt programsorozathoz öt érvet társítottunk, amely indoklását adhatja, hogy miért éppen Sopron legyen Európa kulturális fővárosa 2010-ben. Ezek a következők: Sopron jelentősen hozzájárult Európa térképének átrajzolásához, amelynek alapja az 1989-es Páneurópai Piknik volt. A város közel fekszik Bécshez, így gyakorlatilag nem csak köz- és vasúton, hanem repülővel is könnyen megközelíthető, éppúgy, mint a Fertő-táj világörökség. A kékfrankos fővárosa, kiemelt turisztikai célpont, kiterjedt múzeumi hálózattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven mandulafát ültetnek

Tovább olvasom