Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Sopron lesz a Baltikum–Adria Vertikum központja?

˝Sopron legyen a horvátok kezdeményezte Baltikum–Adria Vertikum tengely központja˝ – szorgalmazza a horvátországiak felvetését Payrits Ferenc, a soproni kisebbség elnöke.

Abdai alpolgármester szerint a pénzügyi kérdések még nyitottak.

– A soproni horvát kisebbségi önkormányzat és a Hrvati-Horvátok Egyesület elnökeként támogatom a horvátországi Bjelovar megyeiek kezdeményezését: legyen Sopron a központja a nyolc országot érintő Baltikum–Adria Vertikum tengelynek. A város nagyjából a két tenger közötti távolság felén helyezkedik el. A civilek szorgalmazta uniós szerveződés a horvátok elképzelése szerint kulturális, turisztikai, gazdasági és más hozadékkal jár majd együtt – fogalmazott Payrits Ferenc, aki kifejtette: Sopronnak csak szimbolikus jelentőségű pénzt kellene hozzátenni. Cserében nőne a város nemzetközi presztízse és fejlődési lehetősége is.

Payrits Ferenc szerint Sopronnak nőne a nemzetközi presztízse és fejlődési lehetősége is egyben.
– Megtisztelőnek érezzük a horvátok elvi szintű kezdeményezését, most a konkrétumokra várunk. Nyitottak a kérdések, ki, hogyan és milyen módon finanszírozná egy ilyen központ létrehozását és működtetését – nyilatkozta portálunknak Abdai Géza alpolgármester. – A városnak sincs olyan ingatlanja, amelyet ráfordítás nélkül fel tudnánk ajánlani. A horvátok nyolc ország együttműködéséről beszélnek, viszont nem hallottunk még arról, hogy összefogás alakulna ki a soproni központ érdekében. Reméljük, a közeljövőben Sopronba látogató horvát nagykövettel való megbeszéléseink után tisztábban láthatunk e témában.

Olvasóink írták

 • 3. FREDDY/S 2010. március 25. 17:59
  „"Sopronnak csak szimbolikus jelentőségű pénzt kellene hozzátenni." A kerekítési szabályokra vigyázni kell, nehogy szimbolikusan lefelé kerekítsék az összeget, nemde...”
 • 2. scarbantiafan 2010. március 25. 11:33
  „Úgy tudom, hogy a soproni Fő tér újraburkolásakor a kövezetben bemutatják majd a római kori távolsági főút, a Borostyánkőút vonalát. Az útrekonstrukcióban táblákat helyeznek el, amelyek jelzik a Balti tenger és az Adriai tenger Soprontól (Scarbantiától) való távolságát római mérföldben és kilométerben mérve. Ez a két távlati terv mindenképpen erősítheti egymást a megvalósításban, végül is Sopron hasznára válna, hogyha regionális jelentőségén túlmenően, nagy távolságokat összekötő szerepe is kidomborodna.”
 • 1. info2009* 2010. március 24. 13:20
  „Megvalosulhat a nagy horvat terv...
  Erdekes, hogy Burgenlandban busas penzeket fizettek a horvat betelepuloknek a II. Vilaghaboru utan, annak erdekeben, hogy a magyar "kisebbseget" felulmulja a horvat - ezt hivjuk betelepiteseknek. Ha Burgenlandban vegig kocsikazunk a falvakon, akkor a nevtablak nemetul es horvatul jelennek meg es a magyar nev nincs feltuntetve.
  Ha barmely boltba bemegyunk a soproni belvarosba, nemetul szolnak hozzank magyarokhoz, remelhetoleg a "tengely" megalakulasaval a masodik nyelv a horvat lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra épül a Petőfi tér

Sopron - Elkezdték a Petőfi tér újjáépítését, amire 144,2 millió forintot szavazott meg a… Tovább olvasom