Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sopron köszöni Orbán Viktornak

Díszoklevéllel köszönte meg a soproni közgyűlés, hogy az állam 11,5 milliárd forintnyi hitelt átvállalt a várostól.


Sopron díszoklevelet adományoz Orbán Viktornak és a kormány több tagjának, amiért adósságállományának 71,3 százalékát – közel 11,5 milliárd  forintot – átvállalt az állam.  Erről döntöttek kedden a soproni rendkívüli közgyűlésen,  amin a szocialista képviselők nem vettek részt. 

A közgyűlés elején Fodor Tamás polgármester kiemelte, hogy Sopron városvezetése életében az adósságátvállalás történelmi pillanat.

– Ötven élek Sopronban, de még sosem voltam közgyűlésen – mondta érdeklődésünkre Kovács István, nyugdíjas  szőnyegszövő. – Úgy érzem, nem mindennap történik olyan,  hogy a városvezetés díszoklevelekkel köszöni meg a kormány  gesztusát, az adósságállomány jelentős részének átvállalását.  Örülünk, hogy ilyenre is van példa. 

 Rendkívüli közgyűlésen szavazták meg a díszoklevelek adományozását. Fotó: Magasi
Rendkívüli közgyűlésen szavazták meg a díszoklevelek adományozását. Fotó: Magasi


A közgyűlés elején Fodor Tamás polgármester hangsúlyoz ta: az elmúlt huszonhárom év demokráciájának történetében  még nem volt olyan, hogy a kormány úgy segítette az embereket és az önkormányzatokat, hogy az adósságukat átvállal ja. Ez Sopron városvezetése életében történelmi pillanat.

A polgármester azt is részletezte, az előző szocialista városveze
tés milyen súlyos szerepet játszottak abban, hogy a város adósságlejtőre csúszott.

A szocialista képviselők nem jelentek meg az ülésen, de módosító indítványukat eljuttatták a közgyűléshez. E szerint „Orbán Viktor kapjon lovas szobrot a Fő téren, s nevezzenek el utcákat különböző államtitkárokról, képviselőkről." Ezt a  „több mint ironikus" indítványt a felszólaló Fidesz-KDNP-s képviselők valamennyien elítélték.

Dr. Varga Mária úgy fogalmazott: visszautasítjuk a cinikus hangvételű módosító indít ványt.

Sass László kijelentette: mindennek van határa, míg Zombori István szerint az MSZP helyi frakciója semmibe veszi  a közgyűlést, noha ezt a segítséget a város egész lakossága kapta. Pedig a képviselőket csak a város érdeke és az igazság vezetheti.

A határozati javaslat szerint „A Civitas Fidelissima közössége, amely az évszázadok során oly sokszor bizonyságát adta a haza és haladás melletti elkötelezettségének, köszönetnyil vánító Díszoklevelet adományoz Orbán Viktor miniszterelnök,  Varga Mihály miniszter, Matolcsy György miniszter, Pintér  Sándor miniszter, Lázár János államtitkár, Naszvadi György államtitkár, Tállai András államtitkár, Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője, valamint Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő részére, akik az adósság ilyen mértékű átvállalása történelmi tettének létrejöttét lehetővé tették."  
A szavazáskor a tizennégy jelenlévő képviselő közül egyedül Bebesi József, az LMP képviselője tartózkodott, mondván,  az idő rövidsége miatt nem állt módjában pártja álláspontját kikérni ez ügyben. A többiek – beleértve Gőbl Gábor jobbikos képviselőt is – megszavazták a díszoklevél adományozását.

A városvezetés és a képviselő-testület mellett részt vettek a közgyűlésen a békemenet küldöttei, a Fidelitas tagjai és civil érdeklődők is ott voltak az eseményen, jórészt a Fidesz szimpatizánsai.

Előzmény:

Az elmúlt 23 év demokráciájának történetében még nem volt olyan, hogy a kormány úgy segítette az embereket, az önkormányzatokat, hogy adósságukat átvállalja. Ez az adósságátvállalás Sopron önkormányzatának életében történelmi pillanat. A miniszterelnök vezetésével a magyar kormány Sopron esetében az adósság átvállalást, a legnagyobb mértékben 71,3 százalékban támogatta, amely összesen 11,5 milliárd összeget jelent - olvasható az előterjesztésben.

A Civitas Fidelissima közössége, mely a történelemben oly sokszor bizonyságát adta a haza és a haladás melletti elkötelezettségének, köszönetnyilvánító Díszoklevelet adományoz Orbán Viktor Miniszterelnök, Varga Mihály miniszter, dr. Matolcsy György miniszter, dr. Pintér Sándor miniszter, dr. Lázár János államtitkár,dr. Naszvadi György államtitkár, Tállai András államtitkár, dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselő és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő részére, akik az adósság átvállalás 11,5 milliárd forint, történelmi tettének létrejöttét lehetővé tették. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése felkéri a Polgármester a határozati javaslat szövegével megegyező Díszoklevél megküldésére - áll a határozati javaslatban.

A rendkívüli közgyűlést kedden este hat órai kezdettel tartották meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hálózat elismert szerelője

Toki Gyula tizennégy évesen választotta a vízügyes szakmát, azóta is – több mint három… Tovább olvasom