Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Sopron költségvetése: hitelfelvételt nem terveznek

A 2013-as soproni költségvetés hiánnyal és hitelfelvétellel nem számol, sőt, 396 millió forint általános tartalékot képezhettek.


Simon István gazdasági alpolgármester a témával kapcsolatban összehívott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Sopron jobban járt az új jogszabályokkal.

A költségvetés fő összege 15 milliárd 245 millió forint. A költségvetésben hiány-, illetve hitelfelvétel nincs, továbbá 396 millió forint általános tartalékkal számolnak – mondta az alpolgármester hozzátéve, hogy biztosítottak a város színvonalas működéséhez és a további fejlesztésekhez szükséges források.

A költségvetésben tükröződnek az ország megújításának új elvei, a törvényi változások. Elhangzott az is, hogy alapvetően megváltozott a finanszírozási szerkezet, ezért a most elkészített költségvetés nem hasonlítható össze a korábbiakkal.

Simon István példaként említette, hogy a sporttámogatások területén sem hasonlíthatók össze az önkormányzat által nyújtott támogatási összegek, hiszen a kormány új sporttámogatási rendszerének köszönhetően közel 500 millió forintnyi TAO támogatás érkezett a soproni utánpótlássportba. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a villany-, gáz-, és távhő árának 10 százalékos csökkentéséről szóló kormányzati döntést támogatják, mint ahogy azt is, hogy a víz, és a hulladékszállítás területén is folytatódjon ez a tendencia.

- Összességében elmondható, hogy kevesebb a feladat és jobb a finanszírozás, magyarán kedvezőbb a helyzet – mondta a gazdasági alpolgármester.

Abdai Géza közösségi ügyekért felelős alpolgármester ismertette azokat a változásokat, amelyek átalakították az önkormányzati finanszírozást. Kiemelte, hogy bár korábban szinte mindegyik önkormányzat lobbizott azért, hogy a soproni székhelyű múzeumok a város fenntartásába kerüljenek, most végre sikerült ezt elérni.

Abdai Géza a költségvetés prioritásának nevezte, hogy tovább fejlődik a város, folytatódnak az út és járdafelújítások, emellett nagyobb hangsúly lesz a turizmuson is.

Dobos József jegyző kiemelte, hogy a hatósági területek most visszakerültek az államhoz, oda, ahová ténylegesen tartoznak. Létrejöttek azok a hivatalok, ahol az ügyfelek ezeket a hatósági ügyeket intézni tudják.

Korábban:

– A városvezetés benyújtotta az idei, 15,2 milliárd forintos főösszegű költségvetést, amelyet a közgyűlés február 28-án fogadhat el – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Simon István alpolgármester.

Hangsúlyozta, az idei főösszeg nem hasonlítható össze a tavalyival (24 milliárd forint), hiszen az állam átvette a kórházat, a tűzoltóságot és az oktatási intézmények sorát, ezáltal az önkormányzatra is kevesebb feladat hárul.

A 2013-as soproni költségvetés hiánnyal és hitelfelvétellel nem számol, sőt, 396 millió forint általános tartalékot képezhettek. Mindebben nagy szerepet játszott az, hogy az állam átvállalta a soproni adósságállomány felét.

Abdai Géza alpolgármester hozzátette, idén több pénzt fordíthatnak utak és járdák felújítására, s a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatra is nagyobb összeget szánhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: tovább tart a káosz Sopronban is

A helyi Fidesz nem a soproniakat érintő gondokkal, hanem az MSZP-vel foglalkozik - mondta el Kalmár… Tovább olvasom