Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sopron költségvetése: a bevétel és a kiadás is 15 milliárd forint

Az elfogadás előtt álló tervezet szerint Sopron idén, mintegy 9 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint tavaly. Az ok: számos intézmény az államhoz került.

A soproni képviselő testület február 28-i, rendes közgyűlésének minden bizonnyal legfontosabb napirendi pontja a város idei költségvetéséről szóló lesz. Az előzetes tervezet szerint idén a bevételi és a kiadási főösszeg is azonos, 15,2 milliárd forint lesz. Ez 9 milliárd forinttal kevesebb, mint a tavalyi.

Ez azért van, mert számos intézmény az államhoz került át. Az Erzsébet-kórház és a tűzoltóság esetében a váltás már 2012. tavaszán megtörtént. Az oktatást tekintve az általános iskolák, illetve a Széchenyi István Gimnázium üzemeltetése a városnál maradt.

Igaz, a Soproni Múzeum január 1-től önkormányzati irányítású lett.

Nézzük tételesen, mi várható 2013-ra. Most a legnagyobb értékűeket emeljük ki, a költségvetés teljes tervezete itt érhető el >>

Az egyes költségvetési kapcsolatokból származó támogatások összege a tavalyinak 62 százaléka, azaz 2 milliárd forint.

A csökkenés fő oka, hogy az év elejétől, számos feladatkör kikerült a várostól. Ilyenek például: járási hivatalok, közoktatás egy része, szociális-és gyámügyi feladatok, államigazgatás átszervezése.

A tervezet szerint Sopron a társadalombiztosítási alapból 188 millió forintot kaphat. Az intézményi bevételek pedig 832 millió forintot tesznek ki.

Az előzetes szerint idén mintegy 2 milliárd forint uniós pénz érkezhet Sopronba. Az ÁFÁ-ból 705 millió forint lehet a bevétel, illetékből viszont nem lesz plusz pénzt.

Az előterjesztésben az is olvasható, hogy a helyi adókból, pótlékokból, bírságokból a sáros 4,5 milliárd forintot tervezett be. az átengedett központi adók összege 200 millió forint.

Az önkormányzat saját bevételeit pedig 1,5 milliárd, a lakásalapét pedig 400 millió forintban határozták meg. A pénzügyi befektetésekből származó bevétel előirányzata 120 millió forint. Az önkormányzati pénzmaradvány 2,4 milliárd forint.

A tervezet szerint idén nem is lesz a városnak működési hiánya, hitel felvételét sem tervezik. Sőt, mintegy 400 millió forintos tartalékot is képeznek.

A következő cikkünkben a kiadások főbb számait nézzük át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sötétség: félbeszakadt kupamérkőzés Sopronban

A soproni kispályás labdarúgó bajnok és kupagyőztes címvédő Nyerges Vendégfogadó FC, valamint a… Tovább olvasom