Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Sopron Kiváló Pedagógusa díj Gátas Józsefnének

Sopron Kiváló Pedagógusa díjat vehetett át a hűség napján Gátas Józsefné Kozmutza Flóra nyugdíjas tanára.

Gátas Józsefné nyugállományba vonulásáig közel két évtizeden át dolgozott a soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Intézmény, Általános Iskola és Speciális Szakiskolában.

A nevelés-oktatás egyik legösszetettebb és sokrétűbb területén töretlen energiával, szeretettel és folyamatos szakmai továbbképzéseken szerzett ismereteivel és tapasztalataival végezte pedagógiai, nevelő-oktató munkáját.

Gátas Józsefné Fodor Tamás Sopron polgármesterétől vette át a díjat. Fotó: Magasi
Gátas Józsefné Fodor Tamás Sopron polgármesterétől vette át a díjat. Fotó: Magasi


Az intézményben tanuló diákok tanulásban akadályozottak és halmozottan sérültek, nagy százalékuk rendkívül hátrányos körülmények között élő családokból kerültek az intézménybe.

Gátas Józsefné letette a környezeti-egészségnevelés alapjait az intézmény nevelő-oktató munkájában. Erdei iskolai projekt-tervezete alapján 1998 óta indította be az intézmény mindenkori hetedik évfolyamon tanuló diákok számára az erdei iskolai nevelést-oktatást.

Az általa felépített egyhetes program nem csupán az erdők világába vezeti be a diákokat, de az egészséges életmód, táplálkozás, az adott környék népi kultúráját, történelmi múltját is valamint az együttélés szabályait komplex feladatok megtervezésével és szakmailag kiemelkedő tudású kollegák segítségével valósította meg.

Számos főiskolai diplomamunkának a gyakorlati alapját jelentette a vezetése által felépített és kollegáival kivitelezett Erdei Iskolai Program Tanulásban akadályozott tanulók részére.

Ötletgazdája, aktív részese, szervezője volt az immár hagyományosan megrendezésre kerülő „Egészséghét" a „Kenyér világnapja", a „Szelektív hulladék újrahasznosítása" programoknak.

 Az egyéni problémák enyhítésében diszkréten és nagy odaadással segítette rászoruló tanítványait, családjaikat.

Gátas Józsefné szakmai tudása, segíteni nyújtás készsége, a fogyatékkal élő tanítványokért végzett áldozatos munkája Sopron város oktatásának színvonalát emelte és példaértékű.

Nevéhez számos egészségneveléssel, környezeti neveléssel kapcsolatos program elindítása, működtetése fűződik, amelyek fontos részét képezik intézményünk oktató-nevelő munkájának.

Elindítója volt az 1998-99-es tanévtől sikeresen működő Erdei Iskolai programunak. A cél, hogy a tanulás más, tapasztalati úton bevésődő, megerősödő formáját gyakorolva, konkrét természeti környezetben jussanak élményekhez diákok.

Élő, napi kapcsolatot ápolt a városban működő partnerintézményekkel, helyi szinten szervezte, és delegálta az iskolánk részvételét e témakörben rendezett városi és környéki programokon.

Munkáját a gyermekszeretet mellett a tanulók valós problémáira irányuló segítségnyújtás hatotta át.

Komoly feladat volt az iskolában a tanulásban, értelmileg akadályozott tanulók motiválása, az egészségvédelem, környezetvédelem, egészséges életmód megvalósítása tekintetében, hiszen tanulóink nagy számban hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű diákok.

A „nyitott iskola" híveként vallotta, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek is képesek valódi értékteremtésre.

Odaadó törődéssel fordult a hátrányos szociokulturális körülmények között élő tanulók felé, akik esetében hatványozottan nehéz feladat a nevesíthető eredmények felmutatása, hiszen segítő családi háttér csak néhány esetben támogatja munkánkat.

Ennek ellenére a diákok szemléletformálásával hatott a családok szokásrendszerének átalakítására és ezzel hozzájárult az adott közösségek egészséges életminőségének emelkedéséhez.

Sokrétű és sokszínű, a családokat is segítő támogató pedagógiai tevékenysége, kollegalitása, emberi tartása, a tágabb környezetért a városért fáradságot nem ismerő tenni akarása indokolttá teszi több évtizedes nevelő-oktató munkájának elismerését nyugdíjba vonulása alkalmával.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedélyre várva - Nem rövidíthetnek a gyalogosok Sopronban

Egyelőre még nem használható egy sétáló út Sopronban. Nincs meg az összes engedély. Tovább olvasom