Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Sopron képviselte az országot

Belgiumban a múlt héten Sopron képviselte Magyarországot. A hetvenezer lakosú német nyelvű közösség központjában, Eupenben ugyanis a hűség városa volt a magyar hét fő
vendége.
„ Jaj, de jó egy kis magyar szót hallani" – ez a mondat gyakran elhangzott az eupeni magyar héten a karácsonyi vásáron felállított soproni standok előtt. Belgiumban számos ’56-os magyar lelt otthonra. S most egyénileg vagy csoportosan érkeztek a magyar hétre, tapsoltak a szabadtéri színpadon és a templomban adott műsorokon, mindennap eljöttek az iparművészeti pavilonba egy kis apró ajándékért, közben újra és újra vettek a gulyásból és a székelykáposztából. Persze nem csak a magyarok érdeklődtek a soproniak iránt az elmúlt napokban Eupenben.

Flamandok, vallonok, franciák, belgák s ki tudja még, milyen nációbeliek tapsoltak a soproniaknak. Dobai Sándor Li ge-ből érkezett a magyar hétre. A 75 éves lelkész öt egyházmegyében gondozza magyar híveit, évente negyvenezer kilométert utazva a települések között. Kilenc templomba jár misézni – magyarul, magyaroknak.
– Négyezer magyar él a környéken, kétharmaduk ’56-os disszidens, összetartunk, rendszeresek a közös programjaink, együtt ünnepelünk – mondja mosolyogva a kónyi származású Dobai Sándor, akit 1944-ben leventeként hurcoltak el németországi munkatáborba. Belgiumba hadifogolyként került, és miután felkínálták a győri bencés növendéknek, hogy itt tovább tanulhat, maradt.
– Harminc évig nem mentem haza. Menekülteknek voltam a lelkipásztora, hogyan is tehettem volna. De húsz éve minden nyarat Magyarországon töltök. Végleg hazamenni? Nem, nekem itt van dolgom. Itt élnek a magyar híveim, akik számítanak rám – mondta Dobai Sándor.
A magyar hét tegnap este véget ért Eupenben. A standok bezártak, a zenészek összepakoltak, a táncosok átöltöztek, elindultak haza, Sopronba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Esterházy-viszály új szemszögből

Az Esterházy-vagyont kezelő kft. ügyvezetőjének, Stefan Ottrubaynak kismartoni (Eisenstadt)… Tovább olvasom