Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Sopron: Kemény négy év következik

Sopron új városvezetése csütörtök reggel háttérbeszélgetésen fogadta az írott és elektronikus sajtó képviselőit.

Ezt követően adott interjút Fodor Tamás polgármester, amelyben szólt a hivatal lehetséges átszervezéséről és a Deák tér felújításáról is.

– Polgármester úr, ön a választások után a Fő téri demonstrálóktól kapott egy söprűt, hogy jelképesen ezzel söpörjön a városházán. Hozzálátott már a nagytakarításhoz?

– A városvezetés még ezekben a napokban is a konkrét ügyek és dokumentumok átvételével foglalkozik. Igyekszünk a lehető legtökéletesebben tájékozódni – kezdte Fodor Tamás.

– A hivatal működésével kapcsolatban egyelőre annyit tudok mondani, hogy tegnap volt az állománygyűlés, ahol bemutatkozott az új városvezetés – folytatta Fodor Tamás polgármester. Megismerhettek bennünket, kialakult egyfajta személyes kontaktus, de itt nem állunk meg. Hétfőtől kezdve minden irodát személyesen is meglátogatunk, hogy alaposan tájékozódjunk, világos képet kapjunk az ott folyó munkáról.

Természetesen elképzelhető, hogy lesznek átszervezések, de kizárólag szakmai alapon. Azt kértem minden munkatársunktól, hogy maximálisan feleljenek meg a szakmai követelményeknek, mert az elkövetkező négy év nagyon kemény lesz, új feladatok várhatók, ezért mindenkinek a munkájára számítunk. Esetleg éppen az új feladatok miatt bizonyos átszervezések elkerülhetetlenné válnak.

– Milyen új feladatokra gondol?

– Az uniós követelményeknek megfelelően többletfeladatok jelennek meg a hivatalban. Aki ismeri az uniós bürokráciát, az tisztában van vele, hogy a mi rendszerünkhöz képest sokkal bürokratikusabb, ugyanakkor fegyelmezettebb, több munkát igényel. Ezért nem tehetjük meg, hogy álláshelyeket építsünk le vagy tisztviselőket bocsássunk el. Az is elképzelhető, hogy a következő időszakban nem csökken, hanem emelkedik a létszám. Tehát szükségünk van a korrekt, jól szervezett munkára, és aki ebben minket támogat, azt maximálisan elfogadjuk.

– Már kiszivárgott, hogy csúszik néhány, nagy figyelemmel kísért beruházás befejezése, mint például a Deák tér rekonstrukciója. Mi lesz a sorsa?


– Szeretném leszögezni, a folyó beruházásokat befejezzük, mert azt a luxust nem engedhetjük meg, hogy olyan változtatásokat tegyünk, amelyek alapjaiban érintik ezeket a beruházásokat. A Deák teret is befejezzük, azonban tudni kell, hogy az időarányos teljesítése rosszul áll. Mivel most léptem hivatalba, azonnali intézkedéseket kell tennem. Már hozzáláttunk a szerződések módosításához, így egy kis időt nyerünk, és tudjuk befolyásolni például a turisztikai centrum minőségi kivitelezését.

Mert ott bizony minőségi kifogások merültek fel. Ez azért is fontos kérdés, mert az unió képviselői veszik át, és ha nem az előírásoknak megfelelően készül el, akkor gond lehet a finanszírozással. A tér végső kialakításában a lehetőségek szerint figyelembe vesszük a lakossági igényeket, annál is inkább, mert szeretnénk, hogy a lehető legjobban illeszkedjen épített környezetébe.

– Ez azt jelenti, hogy módosítják a terveket?

– Csak azokat a módosításokat tudjuk megtenni, amelyek az eredeti célt nem érintik, ellenkező esetben megszűnik a szerződés. Az uniós pályázatoknál az az első mondat, hogy a változtatások az eredeti cél megvalósítását nem érinthetik. Vannak azonban olyan járulékos dolgok – például kertészeti kialakítás, burkolatok –, amelyekben lehet kis változtatást tenni, annak érdekében, hogy jobb legyen a végeredmény.

– Az elmúlt időszakban nagyon sok kritika érte a várost az útfelújítások, a csatornaépítések szervezetlensége miatt. Mit tehetnek önök, hogy mentsék, ami menthető, és megszűnjön az esetenkénti káosz?

– Még ebben az évben szeretnénk – ahol lehetséges – a járdafelújításokat befejezni, hogy egy picikét jobb városképet kapjunk. Azt azonban látni kell, ahol beruházások folynak, ott nagy változtatásokat nem tudunk tenni, de amit lehet, még a tél beállta előtt megteszünk. Átgondoljuk a forgalomszervezést is, hogy egy kicsit gördülékenyebb legyen a Várkerület közlekedése, mert ez az egyetlen olyan belső út, amely alkalmas arra, hogy a gépkocsiforgalmat átvezesse a városon. Remélem, hogy erről már a héten tájékoztathatjuk a lakosságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telebendőnapok Sopronban

A Pannon Gastro Napok nyitányaként kerül megrendezésre október 22-én és 23-án az első Soproni Telebendő Napok. A rendezvényhez csatlakozott nyolc étteremben minden főétel fél áron lesz kapható. A telebendőnapok sikeréről a Soproni Gasztronómiai Régió tagjai gondoskodnak – mondta Mészáros Tibor Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régiós elnöke. Tovább olvasom