Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Sopron jegyzője nyugdíjba ment, mégis dolgozik

Dr. Dobos József, Sopron volt jegyzője januártól nyugdíjas, mégis dolgozik.
– Mielőtt elbúcsúztam a hivataltól, kérték, maradjak még. Akkor azt mondtam, itt az ideje a pihenésnek, az unokázásnak. Amikor egy hét múlva felhívtak, hogy legyek a holding új vezérigazgatójának a tanácsadója és segítsem munkáját, nem gondolkodtam sokat. Az alatt az egy hét alatt rájöttem: még mindig szeretem a munkát – mondja mosolyogva dr. Dobos József.

Dr. Dobos József nem hagyta abba a munkát, de több ideje jut családjára, sőt, a kutyájukra is. Fotó: Magasi
Dr. Dobos József nem hagyta abba a munkát, de több ideje jut családjára, sőt, a kutyájukra is. Fotó: Magasi


Egy kikötése volt csak; munkaideje legyen kötetlen. Főleg az unokák miatt...
– Persze nem akarok majd nyolcvanévesen is dolgozni, de így lesz időm felépíteni az új Dobos Józsefet. Azt, aki már tényleg csak a hobbijaival és a családjával foglalkozik – teszi hozzá. A volt jegyző nem titkolja, nehéz „leállni" a közigazgatásban töltött negyvenegy év után. Ahogy a búcsúztatóján is elhangzott, a rendszerváltás óta egyetlen jegyző sem dolgozott ilyen sokáig a városházán, és ő az első közülük, aki a hivatalból ment nyugdíjba.

– Két munkahelyem volt mindössze, a társadalombiztosítási kirendeltség és a polgármesteri hivatal. Végigjártam a ranglétrát, de ez így volt jó, mert megismertem a részterületeket is. Hogy mi kellett ahhoz, hogy ilyen sokáig bírjam? Elsősorban hozzáállás. Egy pillanatra sem felejthettem el, hogy ez nem politikai állás. Közszolgálat, vagyis a hivatal irányítása. Nem több és nem kevesebb. Eleve úgy vállaltam annak idején, ha a közgyűlésben dolgozó összes párt támogat.

Ez százszázalékos volt, s valószínűleg ennek is köszönhetem, hogy több párt és polgármester mellett lehettem jegyző. Mindvégig tiszteletben tartottam, hogy a városvezetőké a döntés, az enyém pedig a jogszerűség biztosítása – beszél hivatásáról Dobos József. Elismeri, voltak néha viták, előfordult, hogy valamire azt mondta, ez jogilag kivitelezhetetlen. Azért egy kicsit mégis politikusnak kellett lennie, még ha átvitt értelemben is: hiszen mindegyik városvezetőnek más kellett a meggyőzéséhez. – Nagyon jó volt a munkakapcsolatunk – jegyzi meg –, elfogadták a véleményemet.

– A munkámhoz elengedhetetlen volt a jó családi háttér is. Nem kellett az órát néznem, sietnem. És nem utolsósorban egy jó csapat is kellett a városházán... – teszi hozzá a negyvenegy év összefoglalójaként.

A szakmai út
Dr. Dobos József 1973-ban kezdett a társadalombiztosításnál, ahol előbb osztályvezetőként, majd 1992-től kirendeltségvezetőként dolgozott. Kétezerben váltott és előbb jogi szakreferens volt, majd a műszaki iroda vezetője, 2006-tól pedig a város jegyzője. A kérdésre, hogy mit nem szeretett a munkájában, röviden válaszolt: olyan nem volt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegkarambolok az A1-es ausztriai autópályán - 60 autó ütközött - fotó

Több tömeges karambol is történt szinte egyidejűleg Ausztriában az A1-es autópályán Amstetten… Tovább olvasom