Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Sopron imázsa jó, a SZÉP jövőjére várni kell

Az üdülési csekk változtatásai, a SZÉP kártya bevezetése Sopron turizmusát is érzékenyen érinti. A város azonban továbbra is vonzó úti cél, s nem is túl drága.

˝Egy olyan szavazás eredményéből, mint amilyen a Vendégváró.hu portálé volt, (Sopron a legnépszerűbb belföldi úti cél) kitűnik, hogy jó a város imázsa, a magyar potenciális vendégek kedvező és jó úti célnak tartják Sopront, szívesen látogatnak el hozzánk. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy nagyon sokan jártak itt korábban osztálykiránduláson, nászúton, s pozitív tapasztalatokat szereztek. A másik, hogy Sopron turizmus-történelmileg hagyományosan a vezető belföldi úti célok között van˝ – kezdte érdeklődésünkre Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője.

A vendégéjszakák számát tekintve elmondható, hogy tavaly a belföldi turisták átlagosan közel három (2,7) éjszakát töltöttek el Sopronban, - inkább rövidebb időre jöttek a városba -, s ilyenkor legtöbbször három- négycsillagos hotelekben szálltak meg. Amíg a belföldi vendégek Sopronban pihentek, a felmérések szerint éttermekbe, borkóstolásra is jártak, s legalább fél vagy egy napra ellátogattak Ausztriába, tehát a ˝sógorok˝ közelsége továbbra is vonzerő.


Fotó: Veres István - itthon.hu
Fotó: Veres István - itthon.hu

Tama István elmondta, az idei turisztikai szezonról még nem készültek pontos statisztikák, a meglátás azonban az, hogy a tavalyihoz hasonlóan, vagy kicsit rosszabbul alakul. Ami mindenképpen nagy veszteséget jelent Sopron számára is, az az üdülési csekk adókedvezményének megszüntetése. A változtatásnak már látszanak a jelei, s a ˝helyettes˝ Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) még nem tudta betölteni a szerepét, az év hátralévő részében is ez lehet majd a probléma.

Tama István ugyanakkor hosszútávon sikeresnek, s a turizmus számára kedvező döntésnek tartja a SZÉP kártya bevezetését, aminek sokkal szűkebb a felhasználási köre, mint az üdülési csekké, a kártyával igénybe vehető szolgáltatások fókuszában a szállás van.

 Sopron nem számít kifejezetten drága úti célnak

˝Sajnos az egész magyarországi turizmusra jellemző, hogy a szállodai szobákért elkérhető árak és az elérhető átlagárak alacsonyak, mind Budapesten, mind vidéken a szolgáltatók az erős versenyben nem tudnak árat emelni. A jövedelmezőség, a szükséges felújítások és fejlesztések szempontjából fontos lenne, hogy a piac a közeljövőben magasabb árakat ismerjen el.

Az árakat nehéz összehasonlítani az egyes úti célok, a különböző szolgáltatási hátterű szállodák között, de összességében úgy gondolom, hogy Sopron nem számít kifejezetten drága úti célnak, a régióban a vezető gyógyhelyek (Bük, Sárvár) után következik árszínvonalban˝ - fogalmazott Tama István.


Mint megtudtuk, átalakul a foglalási időszak is. Már régóta nem járja, hogy egy-két hónappal az utazás előtt foglalnak szállást a vendégek, egyre közelebb esik annak dátuma az utazáséhoz. Ez egyrészt a munkahelyi szabadságolástól függ, másrészt a kínálat bővülésének is köszönhető. A foglalást tekintve nincs ˝nyomás˝ a pihenni vágyókon, a nagy rendezvények idejét leszámítva (pl. VOLT- fesztivál) nem kell attól tartani, hogy nem lesz hely egy szállodában.

Ahogy Tama István fogalmazott, a külföldi turizmus nem meghatározó a város életében. Érkeznek ugyan külföldről – leginkább Ausztriából – vendégek, de az elmúlt évben arányuk a régiós átlag (40%) alatt maradt, mindössze 25%-ot tett ki. Akik ugyanis az országhatáron túlról látogatnak a Nyugat-dunántúli régiónkba, jellemzően a gyógyfürdőhelyeket keresik.

Érdekes változás a turizmusban, hogy a nyár már nem számít kifejezetten ˝fontosnak˝, szeptember-október időszaka a város életében is egyre népszerűbb, sokan ekkor jönnek egy-egy hétvégére, vagy hét közbeni céges rendezvényre.

Olvasóink írták

  • 2. Hozzászóló 2011. augusztus 02. 09:44
    „#1. De kiírtak.”
  • 1. titáti 2011. augusztus 02. 08:25
    „Nemcsak az a probléma, hogy megszűnt az üdülési csekk adómentessége.
    Az is baj, hogy idén nem írtak ki pályázatot, ahol a nyugdíjasok, nagycsaládosok, rászorulók részt vehettek volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízitaxival Fertőrákosra

Újdonságot kínál a Drescher Hajózási Társaság: vízitaxival még gyorsabban át lehet szelni a Fertő… Tovább olvasom