Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Sopron idei költségvetése: célpontban a kiadások

Sopron büdzséjének negyedét a város költségvetési intézményei és a Polgármesteri Hivatal viszi el. A tervezett kiadások tömören.

Az önkormányzat által irányított költségvetési intézmények és a Polgármesteri Hivatal kiadása a tavalyi 6,5 milliárdhoz képest idén várhatóan 3,9 milliárd forint lesz. Ezen főösszeg a teljes költségvetés negyede. A csökkenés oka itt is az, hogy az elmúlt egy évben számos intézmény átkerült az államhoz.

Mint az a költségvetésről szóló előterjesztésben olvasható, a Soproni Járási Hivatalhoz 68 fő került át. Ezzel együtt bizonyos feladatok a városnál maradtak, illetve például az építésügyet tekintve kilenc faluval bővült Sopron ellátási területe.

Az előterjesztések, szerződések, és megállapodások fokozottabb jogi kontrollja miatt négy jogásszal bővül a város személyi állománya. Ehhez jön még hozzá, a korábban sajtótájékoztatón bejelentett két mezőőr.

A fejlesztések előirányzott főösszege 3,1 milliárd forint, ez a tavalyi keret 94 százaléka.

(A tervezett fejlesztési célokra következő írásunkban részletesen visszatérünk).

A felújításokra az előterjesztés szerint 801 millió forintot szán a város.
1 milliárd forint jut az általános támogatásokra. Ennek legnagyobb részét, több mint a felét a kultúrára fordítják, ezen belül a legtöbbet a Pro Kultúra Kft. kapja. Szám szerint 452 millió forintot. Igaz, ebből az állami támogatás 201 millió forint. Ez utóbbi 14 millióval több, mint tavaly volt.

A sportfeladatokra is több jut a városi költségvetésből: 212 millió forint. Jut pénz majd az MKB Aréna és Csarnok működtetésére, illetve felújítására.

A pályázati támogatások előirányzata 37 millió forint, ez 17 százalékos növekmény 2012-hez képest.

Az önkormányzat személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok előirányzata 71 millió forint. Ide tartozik a 15 fő közalkalmazott, 10 egészségügyi alapellátási dolgozó, valamint a Széchenyi-gimnáziumban japánt tanító pedagógus juttatása és járulék vonzata.

A városüzemeltetési kiadásokra, 20 százalékkal többet 896 millió forintot fordítanának. Az ellátottak pénzbeli juttatásai pedig 144 millió forintot jelent. Az önkormányzat dologi kiadásira 2,3 milliárd forintot szánnak. Ez 20 százalékkal több, mint tavaly volt.

A hitelek, kölcsönök nyújtása és törlesztése, értékpapírok beváltása és járulékok 1,6 milliárd forintos tervezett össze tartalmazza a meglévő fejlesztési hitelállomány és kibocsátott kötvények törlesztését és a járulékfizetési kötelezettséget.

A lakásalap felhasználás tervezhető összege 1,7 milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílik a hóvirág Sopronban - fotó

Lehet, hogy mégis közeledik a tavasz? Sopronban már látni nyíló hóvirágot - jelezte… Tovább olvasom