Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Sopron hűsége magyar örökség

Hűségéért Magyar Örökség-díjat kap Sopron. A Magyar Örökség és Európa Egyesület által adományozott elismerést június 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adják át.
Az idén másodszor (összesen pedig negyvenhetedszer) adják át a Magyar Örökség-díjakat. A kitüntetettek között lesz Sopron is – elsőként a magyar városok közül –, amely hűségéért és szellemiségéért, kulturális örökségének megőrzéséért, fejlesztéséért kapja meg az elismerést. A felterjesztő Várallyai Attila budapesti lakos volt. A kitüntetésre javasolni állampolgári jog, korábban azonban csak személyek, intézmények kapták meg a díjat.

– Még az év elején küldtem el javaslatomat a Magyar Örökség-díj bírálóbizottságának – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Várallyai Attila. – Soproni születésűként úgy éreztem, hogy a várost múltja, tenni akarása érdemesíti a díjra.

– Felterjesztésemben három olyan konkrét okot is megemlítettem, ami példa lehet más városoknak is – mondta a Kisalföld érdeklődésére Várallyai Attila. – Az első az 1277 előtt történtek, amikor hiába vitte túszként magával Ottokár cseh király a patríciusok gyermekeit. Sopron mégis megnyitotta kapuit IV. László magyar király előtt.
Ezért a hűségért kapták a szabad királyi városi rangot.
A második a Trianont követő 1921-es népszavazás volt, a harmadik pedig a Soproni Városszépítő Egyesület, amely a legnagyobb múltra tekint vissza az országban.

A rangos esemény szombaton délelőtt 11 órakor lesz az akadémián. A hagyományoknak megfelelően a díjátadás előtt kerül sor a kitüntetettek méltatására. A bírálóbizottság felkérésére Sopronról dr. Kubinszky Mihály professzor tart rövid méltatást (laudációt).

Kitüntetettek

Magyar Örökség-díjat kap a Kolozsvári Református Kollégium, Besenyei Péter műrepülő, a Magyar Iparművészet című folyóirat, a Debreceni Nyári Egyetem, Jancsó Miklós farmakológusprofesszor, Kubik Anna színművész és Sopron városa. A díj erkölcsi elismerés, pénzjutalom nem jár vele.

Horváth Ferenc
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupermodelldöntő díjesővel

Az ország nagyvárosaiban rendezett válogatások után tizenketten jutottak be a szombat esti budapesti… Tovább olvasom