Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Sopron Holding: Drágán add...

Távhő: a soproni szolgáltató drágán veszi és még drágábban adja tovább. Így viszont túl drága az élet a határszélen.

Valami nincs rendben a soproni távhőszolgáltatás áraival. A fogyasztók (és a hivatalos statisztikák) szerint drága a hődíj, pedig három éve azt ígérték, olcsóbb lesz egy beruházás következtében. Nem így lett. A városvezetés újratárgyalná a még 2002-ben kötött szerződést.

KISALFÖLD SMS: 30/30-30-449

Györben a hödij 2481 Ft/GJ, Sopronban 3064 Ft/GJ. Mit csinál a Sopron Holding? Ilyen magas hődíj Pécsen van, de ott rengeteg pénzt visszafizetnek. Ili

A soproni távhőszolgáltatást igénybe vevők csak kapkodják a fejüket, mondván, miképp lehet, hogy nálunk drágább a szolgáltatás, mint más városokban. Ezt kérdezte az egyik olvasónk is SMS-ben.

– A városban részben azért magas a hődíj, mert a felhasznált hőmennyiség 74 százalékát úgy vásároljuk, s csak 26 százalékát állítjuk mi elő – mondta Vida László, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. távhődivíziójának vezetője. – Hatvankét százalékot a gázmotoros beruházást végző Sinesco Kft.-től veszünk 2460 forintért, mi pedig felszámolva költségeinket 3064 forintért adjuk tovább gigajoule-onként.

Ez az egyik magyarázat, a másik pedig a gázár szinte folyamatos emelkedése – ezért már 2004-ben 30 százalékos volt a hődíj emelkedése –, illetve a gázártámogatás megszüntetése január elsejétől, pontosabban szociális alapokra helyezése. Ezek a változások érthetően érzékenyen érintik a fogyasztókat.

Az akkori városvezetés még 2002-ben – egy pályázat következményeként – kötött szerződést a soproni távhőrendszer korszerűsítésére. A beruházás 2004 márciusában készült el. A 13,2 MW villamos teljesítményű erőműtelepet hat gázmotorblokk alkotja. A 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés része volt például a hidraulikai és vezérlési rendszer korszerűsítése, valamint a Kőfaragó téri lakótelep és a Jereván közötti 3,5 kilométer hőtávvezeték kiépítése. Ezeknek a pluszberuházásoknak persze ára volt, illetve van is, amely a hődíjban jelentkezik, pontosabban abban az árban, amennyiért a Sinesco adja a hőt a távhődivíziónak. Utólag ugyan feltehetjük a kérdést: ki és mire alapozta a gázárak növekedési ütemét 2001–2002-ben, de felesleges, mert ezen már nem lehet változtatni. Azon a szerződésen azonban talán igen, amely 2004 márciusától szól tizenöt évig, vagyis 2019-ig. Kérdés persze, hogy hajlandó-e felülvizsgálni árait a szolgáltató.

– Tárgyalást kezdeményezünk a tulajdonosokkal – mondta Simon István alpolgármester. – Szeretnénk módosítani a szerződést azért, hogy kevesebbért kapjuk a megvásárolt hőmennyiséget és így a soproni fogyasztóknak is kevesebbe kerüljön.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérellátót avattak Sopronban

Ötvenmillió forintos költséggel új vérellátó állomást alakítottak ki a soproni Erzsébet-kórházban. A központi ügyeleti tömb mögötti létesítmény hétfőn kezdi meg működését. Tovább olvasom