Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Sopron himnusza lehet

Zúgó taps fogadta a Sopron dicsérete című himnusz hétvégi premierjét a soproni evangélikus templomban. Önkormányzati döntésen múlik, városi jelképpé válhat-e a dalmű.

(illusztráció)
Sopron díszpolgára, a Kossuth-díjas zeneszerző, Soproni József és a Sopron kultúrájáért kitüntetett költő, Sarkady Sándor „ Laudatio Scarbantiae " (Sopron dicsérete – Himnusz Sopronhoz) című dalművének bemutatója sok száz érdeklődőt vonzott, köztük a város és a megye prominens személyiségeit.
Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere ez alkalommal a Kisalföld kérdésére kifejtette: elképzelhető, hogy a „Laudatio Scarbantiae" a város hivatalos jelképévé válhat, ám ehhez képviselő-testületi döntésre van szükség. Ennek megszületését követően a soproni himnusz a díszközgyűléseken, a városi ünnepségeken, valamint más rangos soproni rendezvényeken csendülhetne fel, mint ahogyan a lokálpatriotizmust erősítené az is, ha minden soproni iskolában ezentúl tanítanák a városhoz írt zeneművet.
A szerző Soproni József úgy nyilatkozott: boldog, hogy a soproni himnuszt átnyújthatta szeretett szülővárosának. „ Hogy lesz-e újabb közös művünk Sarkady Sándorral ? E pillanatban nem lehet ezt előre megjósolni, de könnyen sor kerülhet rá, hiszen csodálatos verseket ír. Egyébként nemrég fejeztem be Rilke költeményeire komponált ciklusomat, s most egy nagyobb lélegzetű zenekari darabon gondolkodom " – fogalmazott a Kossuth-díjas komponista.

A közösségi ének előadásában a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, a Fidelissima Vegyes Kar, a Benedek Elek Női Kar, a Szent Mihály, a Szent István kar, az evangélikus és a református templom énekkara, a Széchenyi-gimnázium, a Líceum, továbbá a Gárdonyi- és a Hunyadi-iskola kórusa; Szekendy Tamás orgonaművész és a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar vett részt, Dárdai Árpád, illetve – befejezésként – a szerző, Soproni József vezényletével. Ezután a templom előtti téren a Juventus Koncert-fúvószenekar átiratban is előadta a művet.

A hallgatóság is énekelte

A Sopronhoz komponált-írt himnusz a premieren többféle módon is felcsendült: elhangzott zenekari változatban, összénekkari zenekaros előadásban, orgonakísérettel gyermekkórus interpretálásában, sőt, a hallgatóság „ betanítása " után a jelenlévők ajkáról is felzengett a magasztos ének.
A közönség nagy érdeklődéssel hallgatta a szerzőket is, akik a himnusz létrejöttének körülményeiről, illetve az általuk alkalmazott sajátos stílusjegyekről szóltak. Mint kiderült, Soproni József a dallamot szilveszter estéjének egyik ihletett pillanatában vetette papírra; a himnikus magasságokba ívelő zeneműhöz ezután kérte fel Sarkady Sándor költőt versírásra.

Iskolákban tanítani

„ Örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy egy kész zeneműhöz írjak verset, de ez jóval nehezebb helyzet elé állított, mint tavaly, amikor Sopron másik Kossuth-díjas zeneszerzője, Szokolay Sándor egy, már meglévő versemet zenésítette meg – mondta a Kisalföldnek Sarkady Sándor költő. – Esetünkben meg kellett értenem a zenemű hangulatát, s azt lefordítani a líra nyelvére. Amikor rájöttem, a dallamív milyen jambusokból áll, akkor már könnyű volt a feladat. Úgy érzem, Soproni Józseffel Sopron szeretetében találkozott a lelkünk... "


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maratoni földárverés

Maratonira „ sikeredett ” Fertőrákoson az egykori Soproni Állami Gazdaság földjeinek… Tovább olvasom