Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sopron élen jár a hulladék kezelésében

Jó úton halad Sopron, de még sok a tennivaló. Fontos, hogy a lehető legtöbb hulladékot újra lehessen hasznosítani.

A közelgő Fenntarthatósági Nap alkalmából sajtótájékoztatón ismertették a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. elért eredményeit.

Elsőként Simon István alpolgármester osztotta meg gondolatait a fejlődésről, a fenntarthatóságról. Meglátása szerint az a helyes cselekedet, amely a közösség, az egyén helyzetének javítását veszi figyelembe. Ne fogyasszunk, költekezzünk feleslegesen, ugyanis az erőforrások végesek. Lehalászták a világtengereket, kimerülőben vannak a nyersanyagok. Éppen ezért, fontos a környezettudatos nevelés, és az újrahasznosítás. Ezzel ugyanis értékes alapanyagokat nyerhetünk vissza. Nevelni kell az ifjúságot és a felnőtteket is egyaránt.
Az eszmefuttatást követően Kosztka László, a cég ügyvezető igazgatója szólt az STKH helyzetéről.

- Szeptember 24-e a Fenntarthatósági Nap, ezért is érdemes számba venni, hogy mit értünk el, hol vannak még hiányosságok - kezdte az igazgató. - A lakosság részéről kritika, hogy megsérülnek a kukák. Be kell látni a legtöbb szemetes edényt az 1980-as években gyártották, s ezek már meglehetősen elhasználódtak. További probléma, hogy túlrakják a kukákat, az elszállításkor pedig lehullik a szemét. A kollégák számos figyelmetlenséggel találkoznak. Megtörtént, hogy a munkában lévő kukásautót az egyik személyautó a járdán előzte meg. Miközben a tiszta város, a rendszeres hulladékelszállítás mindannyiunk közös ügye.

Az igazgató hozzátette, eredményes a Zsófi néni megmondja kezdeményezés. A portálunkon rendszeresen jelentkező játék valós problémákra hívja fel a figyelmet. Nem kioktató módon, hanem élményszerűen próbálja a gondolkodást jó irányban megváltoztatni.

- Egyedül nem megy, minden egyes soproni lakosra szükségünk van - tette hozzá Kosztka László. - Modern hulladékkezelési rendszert vezettünk be, erősítettük a szelektív gyűjtést. A cégeknek egyedi ajánlatot adunk, az oktatási intézmények pedig kedvezményt kapnak. Rendszeresen informáljuk a lakosságot az új akcióinkról. A weboldalunk éppen a napokban újult meg.

Olvasóink írták

 • 9. zs82 2011. szeptember 25. 19:19
  „üdvözlet!szomorú hogy félre van vezetve minden soproni,MINDEN SZELEKTÍV HULLADÉKOT A SOPRONI HUKE KFT! KELTA U 5.DOLGOZZA FEL!NEVETÉGES A KUKÁSAUTÓN A FELIRAT:TISZTÁN SZELEKTÍV!ha ez a cég nem venné át,nem lenne semilyen szelektív gyüjtés sopronban!ÉS AZT TUDJÁK A SOPRONI POLGÁROK HOGY HA A VÁROS ÁTADNÁ A HUKEkft-nek ÉS MINDENKI SZELEKTÍVEN GYŰJTENE (4-felé kellene csak) NEM KELLENE SZEMÉTDÍJAT FIZETNI SENKINEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SŐT A SZELEKTÍV ALAPANYAGBÓL MÉG VALAMENNYIT FIZETNÉNEK IS ÉRTE!!!!!!!!!ez azért szerintem elgondolkodtató”
 • 8. soproni 2011. szeptember 21. 12:48
  „Nemrég az Éva fagyizóval szembeni kis erdei tisztáson üldögéltünk pár ismerőssel és miután elfogyasztottuk a fagyit,az italokat ,kerestük a szemetest,de hiába. Kevés az az ember,aki üres állapotban" cipelni" képes a csomagoló anyagokat,de mi megkerestük és találtunk egyet a legközelebbi buszmegállóban,kint a körúton.Azért nem helyeznek ki edényeket,mert túl költséges az elszállításuk. Ők tudják,hogy mi kerül többe..... a szemetek összeszedése és eltakarítása,amihez több ember munkájára van szükség,vagy az autó,ami csak ürítené az edényeket. Szép,szép a virágos Sopron,de jobban örülnék ,egy szeméttől mentes lakókörnyezetnek. A PMH-nál is meglehet nézni,hogy milyen állapotok uralkodnak amióta padokat helyeztek ki.Az ott bandázó suhancok képtelenek 10 lépést menni a szemetes edényig.A kutyapiszok örökös téma,de sajnos a közterületesek nem sok mindent tudnak tenni az ebtartókkal szemben. Büntetni kellene minden szemetelőt,több közterület felügyelőt kellene foglalkoztatni (a büntetésükből bejönne a bérük )és akkor talán végre büszkék lehetnénk városunkra.”
 • 7. józanparaszt 2011. szeptember 21. 09:21
  „ja azért kérdés, hogy melyik ligában vagyunk az élen? biztos nem a profiknál.
  a kommandóról nekem is jók a tapasztalataim...”
 • 6. orchis 2011. szeptember 21. 09:02
  „Nevetséges. Sopron hulladékgazdálkodása sehol sincs. Kis alföldi falukban ténylegesen szelektív a hulladékgyűjtés, minden utcában kint van legalább 4-5 különböző színű konténer. Hány helyen van Sopronban ilyen? A polgár, ha saját költségén ki akarja vinni a harkai szeméttelepre a hulladékot, fizetnie kell érte. (Így majd kiviszi az erdőbe ingyen) Hogy pozitívat is említsek: a hulladékkommandó jól működik.”
 • 5. józanparaszt 2011. szeptember 20. 19:54
  „az se lenne utolsó, ha a kedves erdöben járó polgártársak nem az út szélére/árokba dobnák a cigarettásdobozt/PETpalackot/sörösdobozt/gumióvszert/fastfood-csomagolást/stb. pl.a Récényi út mentén szépen szaporodnak a fent említett "új erdei fajok". mondjuk az érdekes, hogy legintenzívebben a kalandparkig fejlödik a müanyag. Félreértés ne essék, jó dolognak tartom az erdei kalandparkot, csak úgy látszik az odajáró vendégek egy része intelligenciában még nem tart ott, hogy megérdemeljen ilyen ajándékot, mint a TERM?SZET”
 • 4. Kuvasz 2011. szeptember 20. 19:38
  „Mind igaz, amit az igazgató a lakosok oda nem figyeléséről ír. De azért azt is elmondhatta volna önkritikusan, hogy sűrűbben is üríthetnék a szelektív kukákat, akkor nem lenne a sok hasznos hulladék a kukák körül szétszórva.
  Az önkritika nem káros, segíti az előbbrejutást.”
 • 3. rozinéni 2011. szeptember 20. 19:23
  „IkvaHirLACEE:) lányt vagy a dobozt? lehet a lányt kellett voina”
 • 2. IkvaHírLACEE 2011. szeptember 20. 18:44
  „Tegnap konkrétan láttam két lányt kijönni az Intersparból, és az egyik egy energiaitalos dobozt dobott el a fűbe. Én meg voltam olyan rendes, megfogtam és kidobtam.”
 • 1. soproni 2011. szeptember 20. 12:29
  „Tarthatnának oktatást azoknak is,akik nem tudják megkülönböztetni a hulladékokat és össze-vissza dobálnak mindent a szelektív gyűjtőkbe.Azt is megtaníthatnák az embereknek,hogy ,ha összetapossák a műanyag flakonokat és nem egészben dobálják a kartonokat és egyebeket a kukába,akkor talán nem lennének túlrakva a kukák.Már az óvodákban és iskolákban is lehetnének oktató jellegű órák,a helyes szemetelésre tanítással.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb drogfogás - 350 gramm gyanús anyag az Audiban

A gépkocsi utasteréből az átvizsgálás során mintegy 350 gramm fogyasztásra alkalmas, alufóliába… Tovább olvasom