Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sopron bombázása

Sopronban 1944. december 6-án a Mikulás-várás örömét a világháború csapásainak sora, a város bombázása dúlta fel.
Sopronban 1944. december 6-án a Mikulás-várás örömét a világháború csapásainak sora, a város bombázása dúlta fel. Egy túlélő visszaemlékezése nyomán elevenítjük fel az akkor történteket.

– A Mátyás király utca és a Csengery utca sarkán álló házban laktunk, ötszobás szép lakásban. Amikor megszólalt a légiriadó, mi sem hagytuk el a lakásunkat, csakúgy, mint a soproni családok többsége – emlékezett vissza arra a szörnyű december 6-ra Vörös Istvánné Komlós Klári, aki kisiskolásként élte túl a bombázást.

Az ablakon át menekültek

– Azon a délelőttön összegyűlt a család, nyolcan voltunk testvérek, édesanyánk a kilencedik kisbabáját várta. Édesapánk figyelt fel arra, hogy nagy légi kötelékek repültek a város fölé. Derült, fényes idő volt, ezüstösen csillogtak a repülőgépek, s mi gyönyörködtünk bennük. Hirtelen sivítva bombák zuhantak ki belőlük, s néhány pillanat múlva már robbantak is az elsők. Hirtelen úgy éreztük, mintha itt lenne a világ vége: recsegett körülöttünk minden. Gyorsan összekaptuk magunkat mindannyian; édesapánk volt az irányító, akinek ott volt minden gondjával a nyolc gyerek és az áldott állapotban lévő felesége.

Csigalépcső vezetett az emeletről lefelé, azon igyekeztünk a földszintre, onnan az óvóhelynek kiképzett pincetérbe. Egy közelben robbant bomba miatt már nem voltak meg az ablakai, áradt be a füst, a por és a korom, valósággal fuldokoltunk, szánkat tömte a sok homok, a törmelék. Édesapánk kiugrott az ablakon, s a családját szép sorban kirakta az utcára. A bejáraton már nem tudtunk volna kijutni a házból, az az épületrész beomlott. Édesapám, amikor minket és a többieket kimentett a pincéből, a GySEV-palotára mutatott: – Át gyorsan a palotába!

Három gyerek hiányzott

– Dörömböltünk, mire kinyitották a kaput, s lemehettünk az óvóhelyre. Akkor derült ki, hiányzik három gyerek: a Géza, a Marika és a Zsuzsi. Édesapám visszament a bombatépett környékre. Sápadtan tért vissza, orrából, füléből folyt a vér. „Nincs meg a három gyerek" – kiáltotta. Édesanyám erre elájult. Az óvóhelyen lévő rendőrök, tűzoltók vízért rohantak. Mire magához tért a sokkból, szaladtak a tűzoltók: – Ég fölöttünk a GySEV-palota!

– Ismét menekülnünk kellett, az óvóhely több vészkijáróján is másztak ki az utcára az emberek. Fölöttünk pedig égett, recsegett az épület. A Deák tér–Mátyás király utca sarkán lévő óvóhelyre siettünk. Ott ért bennünket a légiriadót lefújó sziréna hangja. Az utca megtelt emberekkel, akik keresték elkeveredett hozzátartozójukat. Édesanyám se élő, se holt nem volt, jobbról-balról támogattuk. Egyszer csak kézen fogva szembe jött velünk a két húgom: Marika 15 éves, Zsuzsi 10 éves volt. Sírva, zokogva jöttek, mert ők meg bennünket kerestek. Kiderült, ők voltak az elsők, akiket édesapám kimenekített az üres óvóhelyablakon, s hirtelenjében nem a GySEV-palotába, hanem egy másik házba menekültek. Csak a Géza nem volt meg...

Együtt a család...

– A 14 éves fiút egy vöröskeresztes nővér vezette hozzánk. Nagyon sápadtan érkezett. A Deák téren egy futóárokban próbált menedéket lelni. Azonban mély volt a gödör, magától nem tudott belőle kimászni. Egy vöröskeresztes nővér segített neki a bajban. Együtt volt tehát a család. Az, hogy elpusztult a lakásunk, a bútorzat, ruházatunk nagy része, másodrangú kérdés volt. Csak az számított, hogy együtt vagyunk, ez jelentett számunkra örömöt...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-osztrák közös vadászat

Első alkalommal, és mindjárt jótékonysági céllal tartottak közös osztrák-magyar vadászatot szombaton Zsirán és Locsmándon (Lutzmannsburg). Az eseményen gyűjtést is szerveztek, a befolyt összeget a helyi szociális otthon lakóinak ajánlották fel. A délelőtt nem indult túl jól, de a nap végére szép lett a teríték: összesen 87 nyúl, 26 fácán és egy szajkó került puskavégre. Tovább olvasom