Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Sopron belvárosa - `anarchikus állapotok´

A legutóbbi közgyűlésen Fodor Tamás egyszerűen anarchikusnak nevezte a belvárosi állapotokat. Áprilistól korlátozzák a behajtást.

A soproni képviselő-testület legutóbbi ülésén téma volt a belváros közlekedési rendjének újraszabályozása. A már elfogadott rendelet célja az, hogy csak azok a járművek menjenek be a történelmi belvárosba, amelyek közlekedése feltétlenül szükséges.

Továbbá a közterületeken az indokoltnál tovább ne tartózkodjanak itt. Ám emellett nem szabad a belvárosban lakók, intézmények, vállalkozók helyzetét ellehetetleníteni.

A behajtási engedélyeket jövő év március elsejétől lehet kérvényezni, az elbírálás ideje 30 nap.

Az engedélyekért fizetendő díjak
Az engedélyekért fizetendő díjak


A közgyűlésen Fodor Tamás polgármester anarchikus állapotoknak nevezte a belvárosi viszonyokat.

Az új forgalmi rend 2011. április elsején lép életbe, de büntetni május elseje után fognak.

A történelmi belváros megkapta a környezetvédelmi övezet besorolást, amely külön útkezelői engedély nélkül csak egy nagyon szűk kör behajtását teszi lehetővé, illetve meghatározza az elektronikus beléptető rendszeren keresztül elérhető területet.

A belvárosban élők gyakorlatilag a korábbi működési szisztéma szerint 0-24 óra között bármikor behajthatnak az övezetbe, megközelíthetik otthonaikat, azonban a közterületi várakozás szigorodott.

A vendéglátó és egyéb szolgáltatási tevékenységet végző egységek áruszállítás ideje kibővült, a szállodák önálló jogosultságot kaptak. Lehetőséget biztosítottunk a nyugdíjasházban élők szállítására, és egyéb szolgáltatások igénybevételére - olvasható az előterjesztésben.

A behajtás rendje részletesen

Behajtani és kihajtani - bizonyos kivitelek mellett - a Templom utcán keresztül lehet. A megengedett legnagyobb haladási sebesség 20 km/óra.
A Hátsókapu megnyitására, illetve az Új utcai, Szent György utcai oszlopok eltávolítására a polgármester adhat engedélyt.

Rendelet: nem szabad a belvárosban lakók, intézmények, vállalkozók helyzetét ellehetetleníteni.
Rendelet: nem szabad a belvárosban lakók, intézmények, vállalkozók helyzetét ellehetetleníteni.


Várakozni legfeljebb 30 percet és csak a páros oldalon szabad, kivéve a Városház utca területét. A páratlan oldalakon, valamint a Fő téren, Orsolya téren, és az Új utcában mindez tilos.

Áruszállítást legfeljebb 3,5 tonna össztömegű gépjárművel éjfél és délután kettő óra között lehet végezni. A be- és kirakodásra fél óra áll rendelkezésre. Tegyük hozzá a díjmentes behajtási időszak reggel kilenc óráig tart, utána fizetni kell.

Hogyan lehet behajtani?

automatikus kapunyitással (rendszámleolvasás), elektronikus kártyával (amelyet bérelni lehet), diszpécserszolgálaton keresztül a Templom utcánál, a Polgármesteri Hivatal portaszolgálatán keresztül a Városház utcánál, szálláshelyek saját gombja működtetésével.

A beléptető rendszer folyamatosan fotón, illetve filmen rögzíti a be- és kilépőket, leolvassa és tárolja a járművek rendszámát, a rendszeren történő áthajtás időpontját.

Az új közlekedési rendről szóló rendelet teljes szövege, valamint a behajtási engedélyhez szükséges adatok listája itt olvasható>>

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. pete05 2011. január 04. 17:32
  „Kedves titáti
  Elöször is amit papa41-nek küldél választ már megbocsás az egy nagy nulla ( nem téged szidlak hanem azokat akik ezt kitalálták )
  Másodszor nem tudom de szerintem te se hogy mekkora esély van arra ami az alatt a link alatt szerepel igaz megmondom neked összintén semmi. 5-éve vagy még több hogy igérik azt hogy a Vándor Sándor utcát rendbe hozzák. Ha valaki felépett az utcában hogy már jó lenne valamit csinálni akkor kijött két munkás betapacskolták a lyukakat aztán szevaz tavasz ( két nap se kelet úlyra ott a kátyú )
  Szóval összesitésben nem a belváros parkolását kell szabályozni hanem meg kéne csinálni a KÜLVÁROSI UTAKAT”
 • 24. soproni 2011. január 04. 13:10
  „Illene tájékoztatni az illetékeseket és az érintetteket a lakossági parkolóbérletekkel kapcsolatos változásokról.A Holding a tegnapi napon nem adott ki parkolóbérletet a belvárosban lakóknak,mivel szerintük a Polgármesteri hivatalban kell jóváhagyni az engedélyt.Természetesen a PMH-ban erről semmit sem tudtak és nincs aki megmondja,hol parkolhatnánk jan15(addig érvényes a 2010-es bérlet)-márc 31.ig,mert utána lép csak érvénybe az új forgalmi rend.Bérletet nem lehet vásárolni,de a büntetésnél ezt biztos nem veszik figyelembe a parkolóőrök ,ha esetleg csak jan.15.-e után kapunk választ kérdésünkre.”
 • 23. titáti 2011. január 03. 09:04
  „Tarló sor:

  http://emir.nfu.hu/nd/umft/index_TamProj.php?id=49593&tipus=2”
 • 22. papa41 2011. január 03. 08:18
  „Kedves hozzászólók nem egészen a belváros forgalmi rendjéről szeretnék írni hanem inkább a külvárosról.Ténylegesen a Baros utat és Somfalvi utat összekötő Vándor Sándor utcáról.Ez az az utca melyet évek óta felújítási ígéretekkel javítanak sajnos meg is látszik rajta. Kedves város atyáink nem hiszem,hogy járnak arra mert nekik is feltűnt volna.Tavaly is meg jelen az újságban egy ígéret a felújításra azóta kátyuk száma nőt és mélyebbek lettek.mikor válik valóra az ígéret vagy ez is csak ígéret marad. Kedves olvasók nem csak a belváros tartozik hozzánk hanem a külterületek is.”
 • 21. soproni 2010. december 31. 17:44
  „17.Alpokalja! Tökéletesen igazad van.Boldog új évet mindenkinek!”
 • 20. Filtec 2010. december 31. 13:43
  „Itt fent írják:
  "Az új forgalmi rend 2011. április elsején lép életbe, de büntetni május elseje után fognak."

  Most akkor nem is büntetnek?”
 • 19. titáti 2010. december 31. 13:28
  „Én csak azt remélem, hogy a Templom utca felújítására futja a behajtási engedélyek díjából.”
 • 18. Alpokalja 2010. december 31. 12:36
  „A világ bármelyik részén jártam, a korlátozott forgalmú övezetekben mindenhol biztosítva volt a lakók számára a bejutás. Ez alól csak nagyon extrém kivételek vannak. Ahol a parkolás nem megoldható, ott parkolóházakkal, saját parkolóhelyekkel oldották meg a problémát úgy, hogy az ember el tud menni a saját otthonáig, majd pakolás után elviszi az autót a kijelölt parkolójába, emberi közelségben. Nem gyalogol pl. a Szt. György u. elejéről a Petőfi térre. Ugyanakkor mindenhol megoldották azt is, hogy az arra illetéktelen ne menjen be. Északtól Délig, mindenhol láttam próbálkozókat is (szándékos vagy tudatlan), de mindig előkerült egy arra illetékes hivatalos személy, aki két percen belül rendet rakott, nem nézték le és nem röhögték pofán.

  Sopronban már az is megoldás lenne, ha az érvényben lévő rendeletet következetesen és maximálisan betartanák. Már azzal is látványos eredményt lehetne elérni. Tessék minden szülőt legalább 50e Ft-ra megkenni, aki kocsival viszi a gyereket az Orsolyába. Ha kell, naponta kétszer büntessék meg.
  Ugyanakkor a belvárosi utak állapotát rendezni kellene végre. A Fő tér felújítása óta semmi helyreállítás nem történt, a teherautók által tönkretett utakhoz hozzá sem nyúltak. Az aszfalt olyan állapotban van, hogy autó sem kell hozzá, az ember cipője alatt morzsolódik szét. Egyébként már régen macskaköves díszburkolat kellene az egész belvárosba (ld.: Új utca)... Azt sem értem, hogy miért pont az Új u.-ban nem lehet megállni még 30 percre sem, amikor a legszélesebb az összes közül.

  A beléptető rendszer is megérdemel néhány szót. Odarakta, egy gusztustalan, ronda, ipari sorompót az Előkapuhoz is. Remélem, a Templom u.-ban nem ilyen lesz. Tessék körülnézni több országban, hogy milyen szép és ízléses, a környezetbe illő megoldások vannak. Sokkal kultúráltabb lenne a süllyedő oszlop, a belváros stílusához, hangulatához illő kivitelben. A Szt. György u. elejére is odarakták az oszlopokat, amik legalább ízlésesek és jól mutatnak, de néhányat már sikerült autóval megdönteni. Oda is jobb lett volna a kulcsos, lehajtható változat, mint régen a Vársoház u. végén. Megnézem, ha mondjuk a Szt. György u. 1. alatt a tűzoltóknak oltani kell, akkor a polgármester mennyi idő alatt ad engedélyt és mennyi idő alatt szedi fel a Holding az oszlopot... Gyanítom, hogy nem elég gyorsan.

  Egyébként meg az önkormányzati dolgozók se hajthassanak be, és ne parkolhassanak a környéken. Tessék valamelyik fizetős parkolóban hagyni az autót és fizetni vagy bérletet venni. Az önkormányzati tulajdonú járművek pedig álljanak be a polgármesteri hivatal udvarára. A tisztelt városatyáknak sem autóval menni az iroda ajtajáig...

  Hülye ötleteim nekem is lennének. A Jereván lakótelepről tiltsuk ki az autókat, egy gyönyörű, hatalmas zöldövezet lehetne belőle. Park, játszótér, kerékpár út.
  A Lőverekben épült, gusztustalan, ronda, ormótlan, oda nem illő házakat is bontsuk le, a kivágott fák helyett telepítsünk újat és állítsuk vissza a 100 évvel ezelőtti állapotokat, mert sokkal szebb volt.
  Az új lakóparkokban bontsunk le minden olyan házat, ami nem az eredeti terveknek megfelelően készült és utólag ilyen-olyan módon (pl. pénzzel) szereztek rájuk fennmaradási engedélyt.”
 • 17. KáTi 2010. december 31. 11:54
  „Megjegyezném Intar, hogy a Váci utcán, Vörösmarty téren sem lehet az ott lakóknak behajtaniuk, de sorolhatnám a győri Baross utcát, a veszprémi sétáló utcát. Egy város van, ahol szabad a bejárás mindenhova autóval, a büszke város: Sopron”
 • 16. intar 2010. december 31. 11:16
  „....és az ominózus önkormányzati rendelet helytelen célokat akar alkalmatlan eszközökkel elérni!”
 • 15. intar 2010. december 31. 11:04
  „Gratulálok annak a sok lőveri és lakóparki bunkónak akik mások életéről járatják a pofájukat! Én viszont környezet és természetvédelmi okokra hivatkozva lebontatnám a szétépített lőverek és lakóparkok épületeinek felét, - ja .és jól megbírságolnám azokat akik kértek és akik adtak építési engedélyeket-, természetesen telljes gépjármű tilalom a vasúttól felfelé,-buszok sem- járjanak gyalog, a lakóparkok szélén fizetős várakozási övezetek kiépítése és teljes behajtási tilalom - közművállalatok és szemétszállítás sem- ...soroljam még?
  Arról nem is beszélve ,hogy a sok okostojás éveken keresztül "irdatlan" pénzeket költött(?) a belvárosi tervekre és nézzétek meg mi lett belőle? Aztán az fog megoldani minden problémát ,hogy szívatják a belvárosi lakókat és a maradék vállalkozókat? Okvetlen szükséges elértékteleníteni az ingatlanokat a rengeteg korlátozás miatt? (Csak megjegyezni kívánom, hogy a budai várból sem tiltották ki a bentlakókat!) Szóval csak türelmesebben ,megértőbben! Először mi érezhessük itthon és jól magunkat aztán jöhetnek a külvárosiak ,a turisták.”
 • 14. józanparaszt 2010. december 30. 21:44
  „Végre!
  és remélem a következö lépés a Várker. lesz!
  Nem lehet végigsétálni a belvárosban a "pléhkasznik" kerülgetése nélkül, nem lehet egy jó fotót készíteni az épületekröl autók nélkül, nem lehet kiülni a teraszokra egy jó sörre benzingöz inhalálása nélkül...”
 • 13. ÁrtatlanBárányka 2010. december 30. 21:27
  „Ez jó!
  Most, hogy sokszor sétálunk babakocsival keresztül a városon, veszem észre igazán a sok balfaszt, akik 60-nal mennek a templom utcában, és a sok hülye járdán parkolótól meg nem lehet eltolni a kocsit rendesen.
  Eddig nem igazán zavart a dolog.
  Őrülök nennek!”
 • 12. Kuvasz 2010. december 30. 18:24
  „3.csabazs.
  Hogy ki a felelős, hát szerintük természetesen a régi városveztetés, amelynek már 5 éve semmi köze a városhoz. Persze az is lehet, hogy a Gyurcsány. Fel kellene állítani egy parlamenti vizsgáló bizottságot, hátha ezért is vádat emelnének ellene és börtönbe lehetne záratni. Ugye kedve illetékesek?”
 • 11. buszsofőr 2010. december 30. 18:06
  „"Igazad van Cseszneki!"

  Valaki magyarázza már el, mi az a "cseszneki"-zés? Egy csomó kommentben látom ezt a szót”
 • 10. orchis 2010. december 30. 17:41
  „Idestova 5 éve polgármester. Most tűnik fel neki?”
 • 9. bleee 2010. december 30. 14:00
  „Igazad van Cseszneki!”
 • 8. soproni 2010. december 30. 13:11
  „2.buszsofőr! Nem egészen pontos az infód,mert a "fejeseknek "csak 3 parkolót biztosítottak,a többit az itt lakók vehetik igénybe érvényes behajtási engedéllyel ,napközben 1 órára . Éjszaka és hétvégén pedig maradhatnak a parkolóban.”
 • 7. member 2010. december 30. 11:55
  „T. Polgármester Úr!
  Szeretném ha egyszer gyalogosan végig sétálna az említett szakaszon.
  Én naponta megteszem. Fejemre zúduló hó, vagy épp cserép, lábam alatt vastag jégbordák, fél éve tartó közüzemi földtúrások, sár és mocsok. Ezeken kellene változtatni.”
 • 6. KáTi 2010. december 30. 10:09
  „Na végre kimondja valaki! Ott, ahol mi belvárosi gyerekek 30 éve fociztunk, bicajoztunk (pl.Iskolakert, Orsolya tér), most kutyapiszok, cigarettacsikk, szemét éktelenkedik és tengernyi tolató, manőverező, parkoló autó. Ezt hagyjuk a belvárosi gyerekeknek örökségül. És mindez miért? Az igénytelenségünk, kényelmességünk miatt. A jóérzésű ember felháborodni sem tud, mert tudja, semmi értelme.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt karácsonyoztak - Kiengedték Hien apját

Együtt tölthette a Szentestét a Megasztár 4. üdvöskéje, Nguyen Thanh Hien (16) az édesapjával és a… Tovább olvasom