Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Sopron az idegenvezető szemével

Február utolsó vasárnapja az idegenvezetők világnapja. Ebből az alkalomból ingyenes városnéző sétákat szerveznek Sopron belvárosában.

Immár húsz éve február utolsó vasárnapja az idegenvezetők világnapja. A Magyar Idegenvezetők Szövetsége közel kétezer tagot számlál, a Soproni Idegenvezetők Köréhez nyolcvanan tartoznak. Kőrös Ildikóval és Sógor Jánossal munkájukról beszélgettünk és arról, hogyan szerettethető meg Sopron az idelátogatókkal.

– A legtöbben hamar ráéreznek a város hangulatára. Megragadja őket az épületek, nevezetességek mögött megbúvó több évszázados történelem és hamar otthon érzik magukat közöttük – mondta Kőrös Ildikó, a tavalyi ˝Év idegenvezetője˝ cím birtokosa. A fiatal szakember főleg alkonyatkor szereti a belvárosi sétákat. A hozzájuk kötődő történetek miatt a vendégeknek minden alkalommal megmutatja a Fő téren a Kecske-templomot és a Káptalantermet. Kedvencei közé tartozik az evangélikus templom is, nyári időszakban pedig az újzsinagóga épülete. Szép időben a Villa-soron is nagy kedvvel vezeti az érkezőket.

Sógor János kedvence a Sörházdombi- és a Károly-kilátó, no és persze a belváros a Tűztoronnyal. – Ha kinézek a lakásom ablakán, ez a csoda tárul elém. Ezt a fantasztikus érzést igyekszem átadni a vendégeknek és örülök, amikor látom az arcukon, hogy nem volt hiábavaló az igyekezetem – árulta el. Azt is hozzátette: a programokat természetesen a látogatók életkorát, érdeklődési körét és a városnézésre szánt idejüket figyelembe véve állítják össze.

Ingyenes városnézés. Az idegenvezetők világnapja alkalmából ingyenes városnéző sétákat szerveznek Sopronban február 27-én, vasárnap. Gyülekező a Várkerületen, a Mária-szobornál lévő információs térképnél. A csoportok délelőtt 10-kor Kiss János, 11 órakor Soproni Géza, délután 2-kor Cséri Katalin, délután 3-kor Sógor János vezetésével indulnak útnak. Mindegyik időpontban több idegenvezető várja a vendégeket, és szükség esetén két vagy több csoport indítása is lehetséges. A városnézések időtartama másfél-két óra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 490 tonna szén-dioxiddal kevesebb Fertődön

A Velux Magyarország Kft. Fertődön található gyártóbázisában egy új faforgácselszívó rendszer beüzemelésének köszönhetően környezetbarátabb lett a termelés. Tovább olvasom