Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Sopron Aranytó: Európában is egyedülálló lehet

Sopron - Kilencven hektáros területen, 250 ezer beépített négyzetméteren világszínvonalú szórakoztató-, sport-, vendéglátó- és pihenőközpont megvalósítását tervezik Sopronban. A beruházás – a Sopron Aranytó-projekt – értéke eléri az 500 millió eurót.
Sopron északnyugati városrészében – a pláza és a Bécsbe vezető 84. számú főút közötti területre, mintegy 90 hektárra – álmodták meg az ingatlan tulajdonosai azt a világszínvonalú szórakoztató- és szabadidős központot, amelynek megvalósítására nemzetközi konzorcium alakult. A Polar International és Business Park Sopron a hétvégén (és korábban is) egyeztetett a városvezetéssel, valamint a nyilvánosság előtt is bemutatták fejlesztési programjukat.

Látvány a papiron: A megálmodott komplexumban helyet kapnának villák, luxusszállodák, de épülne bevásárló- és wellnessközpont is.

Az elképzelés kétségkívül világszínvonalat képvisel, s ha megvalósul, Európában egyedülálló lesz.  (A tényekhez tartozik, hogy erre a részre már több tervet rajzoltak, de egyik sem valósult meg, miközben változott az ingatlan tulajdonjoga is.) A Sopron Aranytó-komplexum középpontjában egy tó kialakítását tervezik, e köré szervezik a látványos épületegyütteseket. Épülhet itt egy 6 csillagos luxusszálloda és négy, 4–5 csillagos hotel, kategórián felüli wellnessközponttal. Az éttermekben a legismertebb külföldi  konyhák ízeit is élvezhetik majd a vendégek. Az ugyancsak a tóra néző bevásárlóközpontokban nagy nemzetközi márkák üzletei kapnak helyet. A kaszinót monte-carlói színvonalúra tervezik, de álmodtak egyedi jégkorcsolyapályát, olimpiai méretű úszómedencét, tánc- és báltermet, szabadtéri színházat, kilenclyukú golfpályát, hangverseny- és konferencia-központot, amelynek a legnagyobb befogadóképessége 1200 fő lehet. Mintegy negyven luxusvillát is építenének, amelyek tulajdonosai élvezhetnék a szállodák szolgáltatásait is.

A terv – amely két ütemben valósulna meg – kihasználja a környezeti adottságokat, s arra épít, hogy a központba a világ minden tájáról érkeznek.

Látvány a papiron: A megálmodott komplexumban helyet kapnának villák, luxusszállodák, de épülne bevásárló- és wellnessközpont is.

 Kérdés persze, hogy mikor, milyen pénzből valósulhat meg az Aranytó-projekt. Nos, a tulajdonosok abban reménykednek, hogy elképzeléseik elnyerik a városvezetők tetszését és támogatják megépítését. Amennyiben igen, akkor szabályozási tervet kell készíteni – ez legalább egy év – s azután kezdődhet az érdemi munka. A szükséges – 500 millió euróra, vagyis nagyjából 130 milliárd forintra becsült –  összeget a konzorcium teremtené elő.

A fejlesztési terület egy része, középen a kialakítandó tóval. A 6 csillagos luxusszálloda és a négy, 4–5 csillagos hotel, kategórián felüli wellnessközponttal csak egy része a nagyszabású tervnek.

Fodor Tamás polgármester elviekben támogatja az elképzelést.
– Ez régi történet, de most úgy látom, új erőre kapott. A befektetőkkel többször tárgyaltunk, ismerjük, hogy milyen – a sopronihoz hasonló nagyságrendű vagy nagyobb – fejlesztéseket valósítottak meg világszerte. Elképzelésük az egyik lehetséges hasznosítási módja ennek a városrésznek, amely természetvédelmi  terület, tehát bármit nem lehet ide építeni. Megismerve a fejlesztési programot, összességében megvalósíthatónak tartom, de néhány észrevételt tettem a látványtervekkel kapcsolatban. A nyitásig természetesen hosszú még az út, hiszen gyakorlatilag még a nulladik tervnél tartanak, s bizonyára számos eleme megváltozik, míg hozzákezdhetnek a program megvalósításához.   

Máriafürdő nem, Euro Vegas talán

Harminckétmilliárd forintból holland fejlesztőpartner segítségével szerették volna felépíteni Máriakálnok határában Máriafürdőt. 2002-ben még termálvizet is találtak a területen, sőt,  Matolcsy György akkori gazdasági miniszter és Frans Paul Robert van Nouhuys holland nagykövet letette a beruházás alapkövét. A második ütemű állami szubvenciónál – mely 2,2 milliárd forintot tett volna ki – azonban elakadt az ügy, a tárca hatásvizsgálatot kért. Hosszas huzavona kezdődött, információink szerint közben a hollandok kihátráltak a beruházásból: minden bizonnyal ez a megaálom így szertefoszlott. Némiképp más a helyzet a Bezenye és Hegyeshalom közé tervezett kaszinóvárossal, bár abban azért hasonlít Máriafürdő ügyéhez, hogy ez a beruházás is már jó néhány éve húzódik. Hans Asamer osztrák sóderbáró az egykori ipari park területén álmodta meg Euro Vegast 330 hektáron, 700 millió euróból. Ehhez először Joe Jackson, Michael Jackson édesapja adott volna anyagi támogatást, ám ő hamar kiszállt az üzletből. Most a Credit Suisse és az amerikai Guggenheim Partners keresi a társbefektetőket, közben a tervezők már a konténervárosban, a helyszínen dolgoznak. Többek közt hatástanulmányokra, a közlekedés átszervezésére azonban szükség van még az építési engedély beszerzéséhez.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. be-la 2008. március 22. 07:18
  „barbekju: félreérted a dolgot: nem arról van szó, hogy ott kint is történelmi városképet formáljunk, hanem arról, hogy a benti, meglévő városkép elhanyagolt, és nem jönnek ide a turisták egy halom lepusztult műemlék és a járhatatlan utak miatt. A turizmust úgy tudod fellendíteni, ha van miért idejönniük az embereknek. És ahogy azt Jazzy helyesen megjegyezte, ez a város vezetésének lenne a dolga, helyrehozni ezeket. Azt a "pár szegény" vállalkozót, akik éppen elegen vannak, nem kell sajnáltatni, én még szegény vállalkozót nem láttam. Különben nem csinálnák a vállalkozásukat. Vagy talán te is közülük vagy? Ettől függetlenül egy ilyen projekt, ha már persze a soproni vállalkozóknak adnák ki, és nem holmi nagy multinacionális cégeknek (pl. Strabag, stb.), hosszabb távon biztosíthatna munkalehetőséget sok embernek.”
 • 50. barbekju 2008. március 21. 22:32
  „Ezt most nem igazán értem! Sopronnak azon a részén a legkevésbé sem beszélhetünk már a történelmi városképről. Ott csupán modern (egézs pontosan nem régies) épületek épültek az utóbbi időben, ezért nem is értem miért kéne ott óvárosi képnek mutatkoznia! Hiszen most sem az van, és talán nem is baj, hogy ott egy kicsit modernebb kép lenne. Mi már régóta a turizmusból élünk. legyen az wellnes, konferencia, vagy bármi más. A város nincs abban a helyzetben jelenleg, egyrészt, hogy válogathasson, másrészt pedig talán egy kicsit újra fellendíthetnénk a turizmust a városban. Ez nem rossz, főként, hogy ehhez a város vezetésének semmi pénzébe nem kerülne. Ez egy befektetői csoport. Azt hiszem, hogy ártan nem fognak Sopronnak. Talán még egy-két megmaradt soproni vállakozónak még jót is tehtnek, arról nem beszélve, hogy a Sopron városára is ismért felhívhatná a figyelmet. Ez nem rossz! Csak a soproniak mindig szeretnek ágálni és felháborodni mindenen! Talán más oldalról kéne nézni az ügyet. Nekünk itt élőknek nem hiszem, hogy ettől rosszabb lenne. Sőt, talán jobb is, de ez ajövő zenéje! Miért kell mindent csirájában elfojtani?”
 • 49. cs 2008. március 21. 19:21
  „Óbuda történelmi képe is szépen megjelenik a panelépületek között meghagyott terecskén, mégsem hiszem, hogy pusztán csak szélfogóként értékelhetnénk a betondzsungelt. Egy településnek kell, hogy legyen olyan építészeti stratégiája, ami hosszútávon meghatározza a képét. Ebben nemcsak az egyes övezetekben építhető méreteket kell megjeleníteni, hanem az épületek leendő stílusát, akár még a színét is. Tessék szétnézni a mostanában épült lakóparkokban, egymás mellett a mediterrán villa és az alpesi ház. Hogy néz ki? A most beépítendő terület Sopron utolsó zöldterülete.”
 • 48. jazzy 2008. március 21. 17:56
  „Történelmet nem lehet építeni, ha ilyen nagy a gagyitól való félelem akkor minek nekünk főépítész illetve építésügyi hatóság? A sok izléstelen családi házra ki adott engedélyt???Ha valaki megvásárol egy területet terveztet rá valamit bármekkora is legyen, az akkor arra illetékes engedélyt kiadó hatóságon kívűl egy partalan a vita az esetleges műanyag városról, és annak esztétikai értékéről!
  Az engedélyt kiadó hatóságon kívűl nem látom a további lehetőségét a kritikákon kívül a konstruktív beavatkozásra.Persze lehet hogy tévedek...
  Ha jogi eszközöket és irányelveket akarunk akkor ki dönti el hogy mekkora beruházástól kell beleszólni az esztétikai tartalmába?Mert ezzel az erővel pár dolgot vissza lehetne bontatni akár, nem?Véleményem szerint nem egy ilyen horderejű beruházást kell megcsákjázni mondván ronda lesz, mert egyrészt Sopron szempontjából ez már eső után köpönyeg másrészt ezzel az erővel meneszthetnénk az városban dolgozó tervezők 95%-át.Nyilván nem egy amatőr csapat fogja megtervezni.A történelmi épületek és a város karbantartása meg a város dolga, nem egy befektetőé.
  Arról nem is beszélve, hogy a beruházás, nem a történelmi városrészben történne meg, hanem egy olyan kivüleső területen, ami a legkevésbé sem befolyásolná a város történelmi képét!”
 • 47. be-la 2008. március 21. 16:37
  „igen koko, ebben igazad van, én sem erre a tervvázlat megvalósítására, hanem egy emberközelibb, bensőségesebb, rengeteg fával, növényzettel és sétányokkal ellátott területre gondolnék. Erdésznek volt egyjó megjegyzése egy oldallal előbbre a város zöldterületeinek csökkenése és elhanyagoltsága miatt.
  Jazzynak meg üzenem,hogy az építési szabályzat a ronda és ízléstelen épületeket nem szabályozza, ez egyéni esztétikum dolga, a szabályzat egy jogi eszköz és nem ad irányelveket a tervezett épület szubjektív megítélésére.
  koko, Neked még annyit: akkor hagyjunk ezentúl is mindenkit kísérletezgetni, vagyont elherdálni büntetlenül - később is? Mert ha nem tanulunk az eddigiekből, nem kérjük számon, akkor ők is azt mondják: ha nekik szabadott ( arégiek) akkor nekem is. Abban viszont igazad van, hogy igenis tenniük kéne már valamit, 2 év elment már jelentősebb dolgok nélkül.
  Egyelőre ennyi.”
 • 46. Jazzy 2008. március 21. 11:50
  „Szerintem is kataszrtófális Sopron belvárosának állapota, de ha jól értem ez egy befektetői csoport elképzelése egy projektről, amit lehet szeretni, lehet utálni, de nem látom az összefüggést. Az ő pénzük azt csinálnak vele amit akarnak.A városnak meg fizetik az ingatlan adót....jó esetben.Ha épül ha nem a belváros restaurálására nem egy profitorientált vállalkozás fog pénzt adni. Egyenlőre ott most egy parlagon hagyott rét van az jobb?Ha a városnak nem kerül pénzébe építsenek oda azt amit akarnak,csak ne legyen környezetre káros vagy ne kerüljön a mi pénzünkbe. Ezzel az erővel az elmúlt 10 évben Sopron ban épült egy sor jobb sorsra érdemes de elhibázott magán befektetés, akár milliárdos költségekkel is. Ha megkapták az engedélyt az ő dolguk, az ő pénzük. Ne legyen izléstelen vagy ronda, de erre való az építési szabályzat. Szóval én inkább várom bármi is lesz az. Az meg egyértelműen ortodox lokálpatrióta nézet, hogy nem nekünk épül, persze, hogy nem de ez kit zavar?Sopron 30 éve nem a soproniakból él.”
 • 45. kokopelli530 2008. március 21. 07:50
  „Be-la,
  Tudod mit? Ne kerjenek szamon semmit. Az a lo elment. Le kell zarni, es elore lepni ( Mostani Pm is ebbe bukik bele: hatrafele csavaratja a fejet, ahelyett, hogy elore nezne. Kopkodes, gyanusitgatasok, es mondvacsinalt "hirnevszerzo" pereskedesek helyett tehettek volna mar valamit le az asztalra azzal az energiaval, es milliokkal ami mar elfolyt. Sajnos innen a Kisalfold forumarol nem fogjuk tudni megvaltani a vilagot, es aki illetekes, ugysem olvas:(((
  Mint epitesz: hagynad, hogy a varosra ilyen ronda epuletegyuttest emeljenek? MIERT CSAK EZ AZ EGY TERV VAN, LATHATOAN EGY TEVEZOI CSOPORTTOL?
  Mar itt sincs sem esely, sem egyenloseg.”
 • 44. be-la 2008. március 21. 06:51
  „szia koko.
  Igen soproni építész vagyok, ráadásul bennszülött, lokálpatrióta, aki mindig is büszke (volt) Sopronra. Bár manapság sajnos valóban egyre kevésbé lehet büszke rá az ember. Szépen fogalmaztatok, amikor azt mondjátok; Sopron olyan ékszerdoboz, amiből mára csak a doboz maradt. És ebben igazatok van, ez igen súlyos bűne a mai és régi városvetzetésnek, hogy hagyta idáig degradálódni, lerombolódni a környezetet. Gyöyörű volt ez a város, élmény volt idejönni, ma már csak a lepusztult, lepukkadt műemlékek sorát nézhetjük a rossz minőségű utakról. Miért nem kéri senki számon a felelősöktől, a város értékeinek és vagyonának hűtlen kezelését? Mert ez bizony az, ami a városban (és persze az országban is) folyik. Ez a kutya kötelességük, ha már a lakosság megválasztotta őket, hogy megtartsák és növeljék az értékeket és Sopron jó hírnevét. Nem a saját zsebeik megtöltésével kéne foglalkozniuk.
  joco1-nek üzenem, valószínű a Perkovátzék is ezért nem hallatják a hangjukat, "betömték" a szájukat és a zsebeiket.
  Fel kellene ébredni végre, tenni valamit a városért, mert ha így folyik továnbb, az ország összes települése szebb lesz Sopronnál.”
 • 43. joco1 2008. március 21. 06:20
  „"Merjünk nagyokat álmodni"? A "meggyözödésből" irányitott városvezetésünk valami nagyot akar "alkotni" . Igaz közben a város romokban hever, ez nem érdekes -az itt lakok már megszokták-.
  Megj.Perkovátz és "barátiköre" azért hallgat mert talán ök is "részeseik"az "aranyto-projektnek"?”
 • 42. kokopelli530 2008. március 21. 03:56
  „be-la, koszonom :)
  Irtad, hogy epitesz vagy, ugy latom, SOPRONI, ezalatt azt ertem, hogy nem csak lakod, hanme eszre is veszed a kornyezeted.
  Ezek a tervek nagyon impozansak. Maga az epuletkomplekszum egy 23.szazadi csillagvarost juttatott eszembe nemi Ausztral beutessel.Futurisztikusak, DE nem Sopronba valok, s nem Sopron melle. Manapsag a gazdagok azert fizetnek sulyos ezreket, hogy valami pluszt kapjanak. Ez a plusz lehetne peldaul a MEGLEVO ingatlanok megovasa, hisz tobben a PATINAT fizetik meg. ( Ezreket koltenek csak azert hogy az AL Catrazban aludjanak pricsen stb).Amerikai nem fog modern tucatszarba menni, mert az van Amerikaban. De .. nincs tortenelem, nincsenek szep, maradando emleket orzo epuletek. Nem lehetne ezt a verziot otthon jobban kiaknazni? Raadasul azzal az idegenforgalmi propagandaval, amit a magyar allam , valamint a turizmus zrt csinal : VICC , nem megy Sopron messzire. ( Gyakorlatilag zero, tudnam indokolni , mert van egy csopp belelatasom). Csak magaert a komplexumert a kutya nem fog odamenni. A hirdetesek a masik sulyos tetel lesz ebben a bizniszben. Es ha a helyi penzessakokra var a varos: szar ugy lesz. Egyszer biztos, ketszer , talan haromszor felkeresik de egy gazdag Soproninak NEM SIKK otthon nyaralni. Hol voltal a nyaron? Haaat az arantonal. A turot. Indonezia, Bora Bora az uticel, nem Aranyto. Az a baj, hogy megint olyan fara akarnak felmaszni, ahol majmok szazai lognak mar, de nem veszik eszre, hogy a bokor nagyobb arnyekot ad”
 • 41. be-la 2008. március 20. 20:17
  „Végigolvasva a hozzászólásokat, először nem akartam írni, de egy-két vélemény miatt mégis egy két szót ejtenék é is (lehet, hogy hosszú lesz).
  Építészként az a véleményem, hogy adott esetben a tervvázlatokban közölt elképzelések valóban elég impozánsak, esztétikusak, de a lényeg nem az épületek kialakításában rejlik.
  Mint többen közületek helyesen megfogalmazták (kiemelném csak a példa erejéig kokopellit): nem erre volna szüksége a városnak, ezekre a méregdrága, a társadalom kis szeletének amúgy is gondtalan életét még jobbá tevő, 6 csillagos szállodákra meg elérhetetlen árú szórakoztató és wellness(!)-komplexumokra (micsoda szép idegen szó, a gazdagok többsége használja, de fogalma sincs pl. hogy mit jelent, csak ez a divat manapság.)
  Sopron peremére építeni ilyen projekteket? MINEK? kMelyik gazdag szállna meg olyan városba, ahol a megfelelő minőségű infrastruktúra (utak siralmas állapota, közművek) nem biztosított? És ebben nem csakj a Fodor a hibás (persze ő legalább úgy), mert ezek az állapotok évtizedek alatt alakultk ilyenné. Csak senki nem törődött kellően vele.
  Természetvédelmi területet is lehet felelősséggel úgy megtervezni, beépíteni, hogy az megfelelő, esztétikus, ökológiailag is megfelelő maradjon. De ne csak a gazdag izraeli és helyi zsíros vállalkozók és pénzéhes városatyák cáljait szolgáló komplexumok, hanem elérhető árú, mindenkire szabott szabadidő- és közösségi létesítmények jöjjenek létre. Mért nem tudunk példát venni a finn, dán és néhány más tudatos nemzet önzetlen és átgondolt várostervező politikája alaphján megvalósult, valóban a nagyközönséget megmozgató és nekik szóló építészeti alkotásokról, parkokról, "életterekről". Hiszen ez az építészet igazi célja, amiről is voltaképppen szólnia kellene, hogy a nagy tömegek számára elérhető és használható, minőségi világot teremtsen.
  Köszönöm, hogy hozzászólhattam.”
 • 40. cs 2008. március 20. 11:19
  „Mivel a védendő területet sikeresen felszántották a napokban, így a projekt természetvédelmi akadálya megszünt.”
 • 39. Bármi 2008. március 20. 10:57
  „Remélem nem is lépünk tovább a 0. tervnél”
 • 38. yello 2008. március 20. 09:32
  „Fodor Tamás megint bizonyítja hozzá nem értését, felelőtlenségét, a teljes lojalitás hiányát, marionett testtel-aggyal hagyja, hogy a két éve hanyagul és érdemtelenül kezébe és lába elé tett város végleg tönkremenjen és a kijelölt zsebek dugig megteljenek.
  Kérem, hogy néha szálljon már ki a hivatali autójából és kérdezze meg a saját körein és pártbarátain kivül élő többséget is.
  Érdekes, hogy Perkovátz és barátai bizonyos ideje milyen szép csendben vannak. És még ők beszéltek demokráciáról, becsületről meg tiszta tüntetésről. Ugyan már. Jól szervezett, szelektív demagógia...”
 • 37. csabazs 2008. március 20. 05:33
  „Hát én ahogy a cikket olvastam, felébredtem!
  Ekkora baromságot, még, hogy pénzt és munkaerőt hozna ez a project? Egy nagy túrót! Csak zárójelben jegyezném meg, hogy ha mégis megvalósulna az "álom" a Sopriniak, akik ott dolgoznának, ennek a "jótékony" hatását nem élveznék!
  És ehhez a humbughoz még a polgármester is hozzájárulna, az már nagyon szomorú, mivel nem látja a fától az erdőt! Még egy természetvédelmi terület, amit tönkre lehet tenni?!
  Nincs elég bevásárlóközpont, szálloda, luxusvilla Sopronban?

  Valamikor Sopront az ország ékszerdobozának hívták, de csak valamikor, mert már az ékszer eltünt, csak az üres doboz maradt! Ehhez az üres doboz feltöltéséhez kellene a városvezetésnek új projecteket kitalálni; pályázni és időbe beadni uniós forrásokra!”
 • 36. kokopelli530 2008. március 19. 16:52
  „Kovako:
  A szegeny csalad elvesziti mindenet, a joindulatu gazdag rokonok megvasaroljak, olcson, hogy azert a "csaladban maradjon a fold". Az asztalnal ul a gazdag csalad a szegeny rokonokkal ( annal az asztalnal, ami a szegenyeke volt a jobb idokben). . A gazdagok eszik a libamajat az ebed vegere hatalmas feketeerdo tortat osztanak a csalad tagjai kozott. A szegeny zsiroskenyeret kap, es sutemeny sincsen. Ellenben segedkezhet az asztal leszedeseben, es mosogathat, hogy maskor is az aztalhoz ulhessen. MORZSAKERT.”
 • 35. pacsek 2008. március 19. 16:33
  „Kedves Honfitársak

  Ha nem tévedek akkor már idestova 20 éve demokráciába éltek.
  Hát akkor használjátok ki a gáncsokat amit a demokrácia megenged zsebvágók ellen.

  Igaz hogy amint látom a Gyurcsány és klikkje szerint, mindig gyorsabban haladtok ti is azon a vetélykedésen ki tud minél hamarabb minél nagyobb összeget csalni, mint a volt felszabaditóitoknál ez nagy divat.

  Holvannak az állampolgárok a választási napokonn ? Vagy MO-n mindenki megvakult ?

  manó”
 • 34. erdész 2008. március 19. 12:01
  „Nem zavarja a polgármester urat,aki az egyetemen oktat,hogy ez egy TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET?Miért gyalázzák tönkre Sopron zöldterületeit?/Muck is/Szerintem azért,mert az ötszázmillió euróból jut jut a megfelelő emberek zsebeibe ,Sopron meg még jobban elveszíti ami a vonzereje volt,az erők lábánál fekvő csendes kisvárosi jellegét,aminek a lokálpatrióták szerették.Az nem fejlődés,hogy beépítünk mindent.A várost már tönkretették az eddigi vezetők pártszíntől függetlenül,Fodor úr folytatja.Ha kivágják az utolsó fát,megmérgezik az utolsó folyót rájönnek,hogy a PÉNZ NEM EHETŐ!!!!!!!!!!!”
 • 33. Gübb 2008. március 19. 10:53
  „Lehet hogy ezt nem kéne...
  Sztem lenne más fontotsabb dolog is amire lehetne pénzt kunyizni....
  Szánalmas...
  Csodaszép látványosyosságok vannak, MINEK EZ?”
 • 32. kovakő 2008. március 19. 10:07
  „Emberek! Ez nem a magyar embereknek épülne! De munkahelyet teremtene. Nem a város pénzéből, hanem a befektetőkéből. Nem a soproniaknak kell feltölteni vendégekkel, hanem azoknak, akik felépítik. Rossz hasonlattal élve, mint Dubaj. Milliomosoknak, milliárdosoknak, akik nem a mi kis belvárosunkban fogják az ébédjüket elkölteni, de mi sem megyünk oda bevásárolni. Ez van.
  Viszont a város kapna érte egy csomó pénzt. Én nem ellenzem.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Kornél - Kossuth-díjat kapott a soproni ütős

Egyedülálló ütéstechnikai játékáért, méltán újszerű előadó-művészi tevékenységéért a nemzeti ünnepen… Tovább olvasom