Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Sopron anno: páratlan felvételek `89 március 15-ről - videó

Horn Gyula és az akkori ellenzék külön ünnepelt 1989. március 15-én Sopronban. Videók az akkori történésekről.

Fontos, helytörténeti értékkel bíró videó felvételeket tett közzé a világhálóra Pluzsik Tamás. Az újságíró az 1989. március 15-i soproni eseményeket örökítette meg.

Videó: Pluzsik Tamás


- Huszonöt évvel ezelőtt, még keveseknek volt videókamerája, nekem viszont igen - emlékezett vissza Pluzsik Tamás. - Úgy gondoltam, hogy olyan történelmi pillanat előtt állunk, amelyet mindenképpen meg kell örökíteni.

A közelmúltban pedig úgy döntöttem, a felvételeket megosztom a nagyközönség előtt. Így nemcsak az akkori résztvevők, hanem a fiatalabb generációnak is fontos üzenetet hordozhat. Tanulhatunk a múltunkból. A város példát mutatott a hűségből, a bátorságból.

Sopronban '89 márciusában már a levegőben volt, hogy az állampárt és az ellenzék közösen ünnepel. A vége azonban az lett, hogy külön emlékeztek meg. Horn Gyula, mint államtitkár, a regnáló hatalom nevében mondott beszédet a városban.

Videó: Pluzsik Tamás


A Demokrata Fórum, a kisgazdák, a Fidesz, a Szabad Kezdeményezések Hálózata (a későbbi SZDSZ) pedig saját ünneplést szervezett. A munka javát Magas László, a soproni MDF elnökségi tagja, valamint Kárpáti László egyetemi adjunktus végezte. A soproni egyetemi két hallgatója Köveskuti Zoltán és Jánoska Ferenc szavalt.

Most, harmadfél évtizeddel később már jól látható, hogy ezen március 15-i események kvázi előfutárai voltak az augusztus 19-i Páneurópai Pikniknek.

- Korábban, március 15-e nem volt munkaszüneti nap, csupán az iskolában tartottak szünetet - folytatta Pluzsik Tamás. - Ez volt az első olyan alkalom, amikor piros betűs ünnep lett. Így a város polgárai nagy számban vehettek részt a Petőfi-színház, vagy a Hűségzászlónál tartott szónoklatokon.

Videó: Pluzsik Tamás


Mint megtudtuk, volt egy másik videós: Horváth Károly is készített felvételeket. Ezekről azonban keveset lehet tudni. Pluzsik Tamás az elmúlt időszakban többször próbálkozott a felkutatásával, azonban nem jutott eredményre. Így arra kéri mindazokat, akik tudnak a videó hollétéről, keresse fel őt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 84-esen: kamion és személyautó ütközött Peresztegnél

Az autó sofőrje meghalt abban balesetben, ami a 84-es főúton a peresztegi elágazónál történt hétfőn. Tovább olvasom