Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Sopron anno: képeken elmesélt várostörténet - fotók

Kótai Mónika fáradhatatlanul gyűjti, rendszerezi és tárja a nagyközönség elé a Sopronnal kapcsolatos több évtizedes fotókat. Immáron két éve folyamatos a munka.

Augusztus 18-án lesz két éve, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon Kótai Mónika létrehozta a Sopron anno oldalt. Az ottani archívum olyan dinamikusan fejlődött, hogy idén márciusban elindult a www.sopronanno.hu weboldal is. Ez utóbbin a bejegyzések száma rövidesen eléri a nyolcszázat, a feltöltött fotóké pedig meghaladja az ezret.

– Az elmúlt időszakban rengeteg fotót, képeslapot kaptam – mondja Kótai Mónika. – Igyekszem utolérni magam. Azt is tudni kell, hogy munka mellett, szabadidőmben, hobbiból végzem mindezt. Folyamatosan lelkesít, ha olyan helyszínről kapok fotókat, amiket eddig még nem sikerült bemutatni, mert nem volt róla elérhető felvétel.

A háború utáni időszakból kevesebb felvétel van, de rengeteg képeslap gyűlt össze a múlt század elejéről, illetve az 1960-as, 70-es évekből. A visszajelzésekből azt tapasztalom, hogy népszerű a retro. A látogatók keresik és szívesen nézik nézik azt is, milyen volt száz éve például a Deák tér, a villamos, a Promenád.

Sopron anno - 2013

Mint megtudtuk, a www.sopronanno.hu oldalnál 1990-nél húzták meg a határt. Azaz az ennél később készült fotók ide nem kerülnek fel, a Facebookra viszont igen.

– A két oldal gyakorlatilag párhuzamosan, egymást jól kiegészítve fut – folytatja Kótai Mónika.

– A Facebookon több, mint 3600 követőnk van, érdekes nyomozásokra is lehetőség nyílik. Gyakorta érkezik olyan kép, amelyről nem tudni, hol, mikor és ki készítette. A lelkes olvasókkal közösen derítjük ki a forrást és a helyszínt. A www.sopronanno.hu-t is igyekszünk folyamatosan fejleszteni.

Kedvelt az az újdonságunk (Anno és ma), amikor a régi utcarészletet, épületet ábrázoló fotó mellé elkészítjük a mai mását is. Ebben nagy segítségemre van Wallon-Hárs Viktor webmester, aki a friss fotókat és az összeállításokat készíti. A honlapon lehet részletesen keresni, például egy adott évszámra, helyre vagy témára keresve kilistázni a képeket. Hadd emeljem még ki a Könyvespolcunkat, ahol helytörténeti kiadványokat is megismerhetnek.

Vannak új ötleteink is, amelyeken már dolgozunk. Bízom benne, ezekkel mihamarabb találkozhat majd az olvasó.

Sopron anno - 2013


Kótai Mónika amatőr helytörténésznek vallja magát, történelmet a középiskolát leszámítva nem tanult. Igaz, munkásságát a Házi Jenő Honismereti Alapítvány idén Házi Jenő díjjal is elismerte.

Gyakran megtörténik, hogy olvasóink az oldalt látva elővette a családi fotóalbumot, majd szkenneltek, és beküldték a fotót – mesélte. – A legtávolabbi hely, ahonnan képet kaptam Berlin volt, de a várostól távol élő soproniaktól rendszeresen érkeznek fotók. Jómagam inkább képeslapokat gyűjtök, így a fotók nagy részét a látogatók küldik be. Nekem az a feladatom, hogy rendszerezzem ezeket, és forrásokat felhasználva rövid leírással lássam el azokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 85-ösön Fertőszentmiklóson

Információink szerint 2 autó ütközött kedden este. Teljes volt az útzár a város belterületén -… Tovább olvasom