Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Sopron, a kékfrankos fővárosa

A Soproni Hegyközségek Tanácsa még az elmúlt év novemberében védette le a „Sopron, a kékfrankos fővárosa” jelmondatot. Az elfogadásra váró új bortörvény a hegyközségek hatáskörébe utalja az eredetvédelmet.
Kedvelt nedűk: Egyre több vendéglőben és áruházban külön kínálják a soproni borokat.
A Soproni Történelmi Borvidéken régóta megoldatlan kérdés a kékfrankos eredetvédelme, annak ellenére, hogy itt található a legnagyobb kékfrankosültetvény. Az országban összesen 8300 hektár kékfrankost tartanak nyilván, ebből Sopronban és környékén 1134 hektár található. Egerben 1036, míg Szekszárdon 630, Villányban pedig 260 hektárt regisztráltak.

– Az eredetvédelem az elfogadásra váró törvény szerint a borvidékek joga lesz – mondotta Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke.

Védelmet jelent a márkanév

– Az eredetvédelem utalhat a származási helyre, nevezetesen, hogy melyik dűlőből származik a szőlő. Ezt fel kell tüntetni a palackon, de védelmet jelenthet egy márkanév is, amikor a termelő valamilyen specialitásra utal, például Kékfrankos selection (gondosan válogatott).
Az eredetvédelem – amely a minőség megőrzését szolgálja és garantálja – érdekében a hegyközségek előírhatják és ellenőrizhetik a terméskorlátozást, a növényvédelmet, a cukorfokot, a szüreti időt és a technológiát.

Ez utóbbi az állandó minőség egyik legfontosabb feltétele. Hogy végül milyen bor – asztali, táj, minőségi, különleges minőségű, fő, vagy aszú jellegű – kerül a pohárba, azt a terméskorlátozás alapvetően meghatározhatja. Ahhoz, hogy különleges minőségű bor készülhessen, egy hektárról csak hetven hekto bornak megfelelő szőlő szüretelhető.

Helyben nincs kapacitás

Arra a jövőben sem lesz lehetőség, hogy a borvidéken termett összes szőlőt helyben dolgozzák fel, így aztán „soproni kékfrankossal" nem soproni termelők is megjelenhetnek a piacon. Ez persze nem jelentene problémát, ha a minőség garantált lenne, de ki tudja mi történik a szőlő feldolgozása közben, mert kiesik a soproni hegyközség látóköréből, ezért az ellenőrzést sem tudják biztosítani. Az viszont biztos, hogy a máshol készült borok többsége a tájbor kategóriába tartozik. Kivétel persze akad. Érdemes megemlíteni, hogy 2002-ben a soproni szőlő 56, míg 2003-ban 38 százalékát vásárolták fel más vidékről. Az eredetvédelem érdekében indokolt lenne a termőhelyen való feldolgozás, palackozás, de erre jelenleg nincs kapacitás, s kérdés, mi lenne a szőlővel, nem beszélve a gazdákat érő kárról.

– Sajnos csak korlátozottan lesz lehetősége a hegyközségeknek, hogy a máshol készített, soproni kékfrankosként forgalomba hozott nedűk minőségét ellenőrizzék – folytatta Molnár Tibor. – Elvben elképzelhető, hogy a kereskedelemben megvásárolt borokat elküldik az Országos Borminősítő Intézethez vizsgálatra, de ez költséges megoldás. A soproni kékfrankos eredetvédelmével még nem késtünk el. Az országban egyedül a bikavér élvez védettséget, a villányiak pedig most készítik szabályzatukat.

A soproni borok az elmúlt években – köszönhetően a tradícióknak és a korszerű technológiának – látványos változáson mentek keresztül. Ma már a kékfrankosok savtartalma alacsonyabb, mint korábban, lágyabbak, ízviláguk harmonikusabb. Ahhoz, hogy a fogyasztók méltányolják a fejlődést, folyamatosan magas minőségre és összehangolt marketingre van szükség. Ez utóbbit garantálhatja az eredetvédelem.

Érdekérvényesítés

Az elmúlt évben megalakult önkormányzati szőlészeti és bor albizottság a történelmi borvidék rangjának visszaállítását, a termelők érdekeinek érvényesítését, az itt készített borok elismertetését tűzte ki céljául – tudtuk meg dr. Molnár Ágnestől, az albizottság vetetőjétől. Programjuk része az egységes marketingstratégia kidolgozása, bormúzeum létrehozása, és olyan „utcabútorok", eligazító táblák elhelyezése a város forgalmasabb pontjain, amelyek tükrözik, hogy Sopron „A szőlő és a bor nemzetközi városa".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák–magyar együttműködés a Fertőért

A világörökség rangját tavaly elnyert Fertő-térség kultúrtájként való megtartása érdekében… Tovább olvasom