Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Sopron a harmadik kedvelt helyszín

A főváros és Szeged után Sopronban rendezik a legtöbb nemzetközi konferenciát, bár ez csupán 3,5 százalék.

Ráadásul a felére esett vissza a hazánkban megrendezett nemzetközi rendezvények száma.

Budapest viszi csaknem az egész nemzetközi konferenciatortát, csupán egy picike szeletet hagy az igyekvő városoknak – derült ki a Magyar Kongresszusi Iroda honlapján közzétett összeállításból. Az idei esztendő első félévét vizsgáló tanulmány szerint a korábbi évek tendenciáját követve 2009 első félévében is a fővárosban tartották a legtöbb nemzetközi konferenciát, az összesnek a 82,6 százalékát. Szeged 4,3, Sopron pedig – a rangsorban harmadikként – 3,5 százalékkal részesedett a képzeletbeli tortából.

Az összeállításból az is kiderült, hogy jelentősen visszaesett a rendezvények száma. Az idei év első felében összesen 118 nemzetközi konferenciát rendeztek meg Magyarországon, ez 51 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. A konferenciákon több mint 24.400-an vettek részt, ami azt jelenti, hogy egy-egy eseményre átlagosan 207,1 vendég jut. A legtöbb rendezvényt márciusban és júniusban rendezték meg.

A Páneurópai Piknik húszéves évfordulóján nemzetközi konferencia is szerepelt a programban. Fotó: Kisalföld-archívum
A Páneurópai Piknik húszéves évfordulóján nemzetközi konferencia is szerepelt a programban. Fotó: Kisalföld-archívum

A konferenciák legnagyobb részét, 79,7 százalékát szállodákban, 10,2 százalékát kongresszusi központban, 3,4 százalékát egyetemen vagy egyéb oktatási intézményben, további 6,8 százalékát pedig egyéb helyszínen rendezték meg. Az idei év első félévében lezajlott események résztvevőinek csaknem 80 százaléka külföldről érkezett, a legtöbben Németországból, Nagy-Britanniából és Franciaországból. Az összeállítás szerint az idén az első félévben az orvosi konferenciák aránya megelőzte a korábbi években vezető, gazdasági témájú konferenciákat. Az első negyedévben az orvosi témájú konferenciák aránya 31,3 százalék volt.

Ez jelentős változás a korábbi évekhez képest, hiszen 2006 óta a gazdasági témájú konferenciák aránya folyamatosan nőtt.


Amivel Sopron dobogós lett

A Liszt-központ átalakítása után az egykori művelődési ház elsősorban konferenciahelyszínné vált. Tavaly szeptembertől idén őszig közel hatvan nagyrendezvénynek adtak helyet. De hozzájárultak a dobogós helyezéshez a szállodák is, amelyekben több mint 200 konferenciát tartottak, ezek persze nem voltak mind nemzetközi programok. Világhírű tudományos rendezvény (Nemzetközi Geomágnesességi és Aerodinamikai Egyesület konferenciája) is volt nyáron Sopronban, több mint ezer külföldi kutató részvételével. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati pénz kellene a folytatáshoz

Sopron - A gazdasági válság a szociális foglalkoztatásban is érezteti hatását, egyre többen… Tovább olvasom