Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Sopron a drága benzinkutak városa

Sopron egyike a legdrágább magyar városoknak. Konkrétan és átvitt értelemben is.
Az a gyanútlan soproni autós, aki jobbára a városban tankol, talán észre sem veszi, hogy literenként akár 10–12 forinttal is többet fizet – például a 95-ös benzinért –, mintha az ország más városában töltené fel üzemanyaggal gépkocsiját. A tények szerint Sopronban akármelyik benzinkutat keresi fel, ugyanannyiért számolják a 95-ös literét, tehát nincs igazi konkurencia a nagy forgalmazók között, legalábbis a városon belül.

Tegnap minden helyi benzinkútnál 263 forint 90 fillérbe került az említett oktánszámú üzemanyag, kivéve a Tescót, ahol 259 forint 90 fillér volt az ára. Minimális volt a különbség a dízel árai között, egy-két forintos különbséget fedeztünk csak fel, csupán a már említett Tescónál volt a legalacsonyabbnál is négy forinttal (259,90) olcsóbb. Az persze önmagában nem jelent olyan nagy gondot, hogy nagyjából azonos az árszint az elvben konkurens cégek benzinkútjainál. Az viszont igen, hogy ugyanaz a cég más településen sokkal olcsóbban árulja ugyanazt az üzemanyagot. Az Agip abdai kútjánál például 257,90 volt a 95-ös literje, Veszprémben 252,90, Budaörsön 255,90. Csak emlékeztetőül: Sopronban 263 forint 90 fillér, tehát a legdrágábbhoz képest is hat forinttal drágábbak a soproni kutak.

A tények szerint Sopronban akármelyik benzinkutat keresi fel, ugyanannyiért számolják a 95-ös literét, tehát nincs igazi konkurencia a nagy forgalmazók között, legalábbis a városon belül, legyen szó az Agipról, a Molról, a Shellről vagy az ÖMV-ről. Tegnap minden helyi benzinkútnál 263 forint 90 fillérbe került az említett oktánszámú üzemanyag, kivéve a Tescót, ahol 259 forint 90 fillér volt az ára. Minimális volt a különbség a dízel árai között, egy-két forintos különbséget fedeztünk csak fel, csupán a már említett Tescónál volt a legalacsonyabbnál is négy forinttal (259,90) olcsóbb. Az persze önmagában nem jelent olyan nagy gondot – azon túl, hogy Magyarországon meglehetősen drágán autózhatunk –, hogy nagyjából azonos az árszint az elvben konkurens cégek benzinkútjainál, az viszont igen, hogy ugyanaz a cég más településen sokkal olcsóbban árulja ugyanazt az üzemanyagot. Az Agip abdai kútjánál például 257,90 volt a 95-ös literje, Veszprémben 252,90, Budaörsön 255,90. Csak emlékeztetőül: Sopronban 263 forint 90 fillér, tehát a legdrágábbhoz képest is hat forinttal drágábbak a soproni kutak. Nagyjából hasonló a helyzet a többi társaságnál is. Még feltűnőbb a veszprémi és a soproni Tesco-kút közötti aránytalanság, ugyanis 12 forinttal fizetnek ott kevesebbet az autósok, mint nálunk. Míg Sopronban – mint említettük – csak egy-két forintos különbség van a dízel árai között, addig más helyeken, például Abdán (Agip) 259,90, Veszprémben (Shell) 255,90, Budaörsön 256,90 volt a literenkénti ár. A soproni Tescónál 259,90-be, a veszpréminél 251,90-be, míg a budaörsinél 253,90-be került.

Mint megtudtuk, az árakat központilag határozzák meg, tehát nem arról van szó, hogy a helyi kutasok fognak össze, sokkal inkább arról, hogy valahol, valakik, valamilyen módon „egyeztetnek", így lehetnek nagyjából azonosan magas árak Sopronban, és alacsonyabbak máshol. Mondhatnánk, néhány forintos különbség nem számít, de hát sok kicsi sokra megy, éves szinten akár tízezer forintot is kihúzhatnak így a zsebünkből, nem szólva például a taxisokról vagy a teherszállítókról, akik nagyságrendekkel többet autóznak az átlagnál. A helyzeten az sem változtat, hogy egy-egy forgalmazó központilag időnként akciót hirdet, mert vagy követik a többiek, vagy néhány napon belül helyreáll a „rend". Így aztán a Sopronban tankolók tényleg elmondhatják: drága város!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszel, Európa fővárosa

Két nap Brüsszelben elég arra, hogy a legfontosabb látnivalókat megnézzük, de kevés, nagyon kevés ahhoz, hogy megérezzük a város sokszor rejtett „ízét”. A turisták első célpontja természetesen a Grand Place. Az impozáns tér valamikor a céhek központja volt, de az épületek többsége nem élte túl az 1695-ös francia támadást, a városháza azonban épségben maradt. Tovább olvasom