Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sopron 3,3 milliárdos vagyona veszett oda

Vellai Györgyit két és fél év, a Globex Holding elnökét, Vajda Lászlót egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság.
Négyéves tárgyalássorozat után megszületett az elsőfokú ítélet a Globex-perben. Abban a bűnügyben, ami évekre, de lehet, hogy évtizedekre befolyásolja Sopron fejlődését. A hatmilliárdos sikkasztás vádjával elítélt Globex-vezetők a leghűségesebb városnak súlyos anyagi és erkölcsi károkat okoztak. Összeállításunkban erre is visszatekintünk.
Az első Globex-céget 1989-ben Németországban alapította Vajda László. A cég 1991-ben alakult részvénytársasággá, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak, a cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott. Kötvényeik mesés hozamot ígértek.

Átadott portfólió: 3,3 milliárd forint

A soproni önkormányzat 1997 októberében kötött megállapodást a Globex brókercégével. A szerződés szerint a cég az átadott 3,3 milliárd forint árfolyamértékű értékpapírok kezeléséért cserében évi 20–25 százalékos hozamot garantált.

A bírósági vádirat is megállapította, hogy a Soprontól átvett részvényekből és állampapírokból álló portfólióvagyont a Globex eltulajdonította, és aktuális köztartozásaira, ügyfeleivel szemben fennálló kötelezettségeire fordította, a megbízó részére az értékpapírok aktuális helyzetéről készített kimutatások pedig valótlan tartalmúak voltak.
A befektetésekről a brókercégnek havonta be kellett volna számolnia Sopron önkormányzatának, mint ahogy a forintszámla forgalmáról is. Ennek a kötelezettségének azonban a Globex nem, vagy csak késedelmesen tett eleget.

Vellai és Vajda házi őrizetbe kerültek

1998. augusztus 14-én Sopron önkormányzata felszólította a brókercéget: igazolja a portfólió meglétét. Mint tudjuk, az önkormányzat számlája üres volt... Ekkor ország-világ számára nyilvánvalóvá vált: már csak kívülről fényes az oroszlános cég. A birodalom összeomlott. Vajda László és Postáné Vellai Györgyike, a két cégvezető Németországba menekült. Nemzetközi összefogással 1999 áprilisában, Münchenben fogták el őket a rendőrök. Az elsőrendű vádlott, Vellai Györgyi és a másodrendű vádlott, Vajda László azt követően előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben várta, hogy az igazságszolgáltatás döntsön jövőjéről.

A rendőrség már 1998. október 28-án zár alá vette a Globex vezetőinek tulajdonában lévő ingatlanokat. Tőkebefektetési csalás alapos gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. Több tízezer oldalas vádemelési javaslatot adott át az ORFK az ügyészségnek. A nyomozás sokáig tartott – és ezer szálon futott. Végül 2001. február 21-én a rendőrség lezárta a Globex-aktákat. A Fővárosi Főügyészségen 15 gyanúsítottal szemben éltek vádemeléssel, az okozott kárérték elérte a hétmilliárd forintot. Vajda Lászlót tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, Vellai Györgyikét ezen felül 528 rendbeli sikkasztással és magánokirat-hamisítással is gyanúsította a rendőrség.

Soproni erőfeszítések a vagyon visszaszerzéséért

Sopronban közben keserves erőfeszítéseket tettek – fővárosi jogászok bevonásával – a vagyon vagy legalább egy részének a visszaszerzéséért. A Globex összeomlása után Vellaiék úgy próbáltak megszabadulni a soproni követeléstől, hogy átadták a városnak a félkész, ám nagy értékű budai ingatlan, a Hotel Rózsadomb tulajdonjogának ötven százalékát. 2000-ben az ingatlant és a később annak tulajdonlására létrehozott RDMB Kft.-t Sopron és a Hunguest Rt. fele-fele részben birtokolta. Előbb együtt próbálták meg értékesíteni a szállodát, de a Hunguest is ajánlatot tett a soproni üzletrészre. Ám a társtulajdonosnak is problémái voltak. Sopronban úgy gondolkodtak, hogy könnyebben adnak túl a szállodán, ha annak 100 százalékos tulajdonosai. A Hunguest 328 millió forintos opciós díjjal tartozott az önkormányzatnak, amit nem tudott megfizetni. A soproni önkormányzat hozzátett ehhez még egyszer ennyit készpénzben és átvállalta az őket terhelő 300 milliós hitelrészt. Gimesi Szabolcs akkori polgármester második ciklusában íg éretet tett a város lakóinak a vagyon egy részének visszaszerzésére. Érkeztek is vevői ajánlatok, de sorra kudarcba fulladtak az ügyletek. Éjszakába nyúló rendkívüli közgyűlések, zárt ajtók mögötti tárgyalások, üzleti titkok és kétségbeesett paktumok jellemzik ezeket a hónapokat.

A Globex-örökségtől végül csak Walter polgármesteréknek sikerül megszabadulniuk – egy másik budapesti ügyvédi iroda segítségével –, s 2004 augusztusában lezárniuk a rémtörténetet. A mérleg azonban így sem lett már pozitív, hiszen a város többet költött az évek során a pénz visszaszerzésére, mint amennyit ténylegesen visszakapott az elveszett vagyonból. A befejezés is csak papíron igaz, mivel perek még mindig vannak, az elveszett pénz pedig minden évben hiányzik a büdzséből.

Az igazságszolgáltatás és Isten malmai...

Isten és az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, de őrölnek: 2002. június 3-án a Fővárosi Bíróságon megkezdődött a Globex-per. Az elsőrendű vádlott Vellai Györgyike, aki a Globexen belül a döntéshozó volt, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett a másodrendű vádlott Vajda László, további nyolc vádlott egy-egy vádpont kapcsán állt a bíróság előtt. Vajdát 56 rendbeli sikkasztás és négy rendbeli magánokirat-hamisítás elkövetésében, Vellait ezenkívül csalás és hűtlen kezelés miatt is elmarasztalták. Sopron egykor perbe fogott könyvvizsgálóját a bíróság felmentette.

Több mint 6 milliárd forint kárt okoztak

Az ügyészség szerint a vádlottak az 1990-es évek második felében több mint hatmilliárd forint kárt okoztak. A per több mint négy éven át tartott. Az ügyész 2006. november 9-én börtönbüntetést és a közügyek gyakorlásától történő eltiltást javasolt Postáné Vellai Györgyikére, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára.

A védőbeszédek 2006. november 16-án hangzottak el – a Globex újra a média figyelmének középpontjába került. A védőügyvéd ugyanis az elsőrendű vádlott felmentését kérte. Érvelése szerint a 90-es évek közepén még sikeres céget gáncsoskodó riválisai és a hatósági „eljárásdömping" nyírták ki, és a tőzsdei krach vezetett az összeomláshoz. A bíróság 2006. december 13-án ítéletet hozott: A Globex-vezetőket bűnösnek mondta ki, ugyanakkor a legsúlyosabb vádpont alól mentesítette őket. Ez, a vádlottak szempontjából a legkedvezőbb, Sopron számára pedig a legmeglepőbb momentuma az ítéletnek. A bíróság ugyanis nem találta bizonyíthatónak, hogy az 1998 augusztusában büntetőfeljelentést tett soproni önkormányzatnak valóban többmilliárdos kárt okozott a Globex.

Varga Zoltán bíró az elsőfokú ítélet kihirdetésekor úgy fogalmazott: „Az egész pernek ez volt a legellentmondásosabb része.
„ Onnan indultunk ki, hogy eltűnt a vagyon, és a végére a szakértők bebizonyították, hogy mindig is megvolt. Még azt sem lehetett megállapítani, hogy a Globex a sajátjaként bánt volna Sopron vagyonával. Maradtak azonban megválaszolatlan kérdések, érthetetlen és gyanús körülmények".
Ezeket talán másodfokon tisztázni fogják. Talán...

Érthetetlen nyilatkozat a képviselő-testülettől

Sopronban még az ítélet kihirdetése előtt feltépte a régi sebeket a védőügyvéd azon kijelentése, hogy a várost tulajdonképpen nem is érte kár. Jogászok hada bizonyította aztán ország-világ előtt, hogy jogilag valóban ez a helyzet, azzal, hogy a Globex átadta a Hotel Rózsadomb 3,5 milliárdot érő opciós jogát, kiegyenlítette a számlát. A képet tovább „zavarja", hogy állítólag létezik egy 2004 nyarán kiadott nyilatkozat, amelyben a képviselő-testület azt közli: a várost nem érte kár, a Globex brókercégével szemben semmilyen követelése nincs (HVG, 2006 december). A Kisalföld által megkérdezett egykori és mostani képviselők közül csupán egy emlékszik erre a nyilatkozatra, de Globex-ügyben ő sem akar szerepelni az újság hasábjain. Mint tudjuk, Sopronban jobb szeretik távol tartani magukat ettől a témától a politikai szereplők, mert akire a Globex-ügy árnyéka rávetül – az csak rosszul járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF értékelte az első száz napot

Nagy Tamás, az MDF soproni elnöke az önkormányzat első száz napját értékelte. Elhangzott, az… Tovább olvasom