Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Sopron - ön mit mutogat szívesen?

A Tűztorony, a Rondella, a felújításért "könyörgő" Várhely-kilátó, vagy a Borünnep? Ön szerint mi jut eszébe annak, aki valaha turistaként Sopronban járt? És ön mit mutat meg szívesen, ha vendégei jönnek más városokból (országokból)?

"Osztálykiránduláson voltam legutóbb Sopronban, még a középiskolai csapattal, akkor tetszett, ezért visszatértünk." "Nászútra jöttünk ide, mivel már régóta terveztük, hogy felkeressük Sopront." - bizonyára minden soproni számára ismerősen csengenek ezek a mondatok. Évről évre számtalan turista keresi fel a várost, hogy aztán ilyen vagy olyan benyomásait "hazavigye" és megossza másokkal.

Szívesen sétál itt?
Szívesen sétál itt?

Vajon mit gondolnak a turisták, ha felmennek a Tűztoronyba? Milyen érzelmekkel gazdagodnak a Lövérekben vagy a történelmi belvárosban? Ön szerint van olyan, aki az Ünnepi Hetek miatt jön el? Esetleg a VOLT Fesztivál miatt? Vajon messze földön híresek a soproni borok?

Szüreti Napok.
Szüreti Napok.

Azonban vannak olyan "látnivalók" is, amikre nem lehet teljesen büszke Sopron. Például a Várhely-kilátó, melyet a turistaszezonban nem lehetett látogatni (és most sem), mert életveszélyes. Gondolhatunk a Petőfi térre is, amin végigsétálni még túrabakancsban sem kifejezetten ajánlott. Említhetjük, hogy a belvárosban alig van nyilvános vécé, a romos házak viszont nem ritkák. 

Viszonylag ritka perspektíva.
Viszonylag ritka perspektíva.

Észrevette már, hogy az idelátogatók leginkább szépnek, romantikusnak, idillinek mondják a várost? Akik panaszkodni szoktak, azok "mi magunk" vagyunk? Észrevesszük, hogy kevés a parkoló, hogy reggelre felrúgták a kukánkat, hogy ismét kutyapiszokba léptünk...

A lezárt Várhely-kilátó.
A lezárt Várhely-kilátó.

Ön mit mutat meg Sopronból, ha vendégei jönnek? Hová viszi őket, belvárosi sétára, színházba, vagy a Taródi várba? Mi az, aminek örülne, ha a messziről jöttek nem vennének észre? Kommenteljen!

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Feri1 2008. november 11. 12:13
  „Én szeretem ezt a várost. Akkor is szerettem, mikor Walterék voltak, most is szeretem. Remélem még akkor is szeretem, amikor a város nagyjai már alattam lesznek. Ez a város egy élő történelem, rengeteg embernek ad örömöt. Ehhez már csak arra van szükség, hogy ezt elfogadjuk és megéljük. Biztosan lesz olyan ember is, aki halála pillanatában arra gondol, mennyi rosszat kaptam itt. Én majd arra gondolok, itt ahol születtem, mennyi mindent tanultam, mennyi csodás élményben volt részem, és örülök, hogy itt élhettem. A város és én, most már egyek vagyunk.”
 • 28. joco 2008. november 11. 09:43
  „Minösitgetö, kik soha nem arra válaszolnak amit irnak. én ezt irtam
  ":az alábbi reagálo irta meg a valot:
  "A VÁROS 2008.11.10. 08:00 A KÜLCSÍN MÉG SZÉP - DE BELÜL ( gazdaságilag, morálisan )VELEJÉIG ROTHADT!!!!"
  megj. de azért a "külcsin" szépsége ellen nagyon sokat tettek a "saját" vandáljaink is.
  a "belszin" meg kezd változni?pld. fideszes tervezett -eü.projekt- ellen szavazott az önkormányzat, tudom ez még csak a kezdett, de tán az M-S páros "kisugárzása" a képviselök és polg.mesterünk irányába csökkenö tendeciát mutat és majd le nullázodik "
  értitek ? nem hát ,én azt irtam, hogy a kül-csin még szép, de ezt rontják le "saját van-dáljaink", de a bel-szin is kezd vál-toz-ni..le-sza-vaz-ták az Eü.-pro-jek-tet.Ér-ti-tek igy szo-ta-gol-va?
  jay80: ha le-het, va-la-mi ér-vet is irj.”
 • 27. Attila 1 2008. november 10. 21:09
  „Igen!!
  A Jocó-féléknek el lehet menni,ahogy nagymesterük-
  ELQURO-Feri mondta”
 • 26. Jay80 2008. november 10. 20:52
  „Kis hamis becézni akarsz? :) Megmondom őszintén, függetlenül attól, hogy te is másfelé húzol és én is, nagyon korrekt ember vagy, korrekt válaszokkal. Csak említeném egy-két balos cimbi figyelmébe, hogy tessék róla példát venni ;)”
 • 25. Tancs Kaszabell 2008. november 10. 20:04
  „Jay80.-nak (Válassz valami becézhetőbb nevet)
  Hogy a hozzászólásom második felét értsd,persze nem haragszom ha nem értesz egyet velem,kibontom Neked:
  A kedves barátom a városban történt változásokról,a munkaerőhelyzetről beszélt.A politikát csak annyiban
  érintette,hogy problémának,idegőrlőnek tartja ,hogy a
  komája kétfrontos harcot vív és az ellenzékével kevesebb a baja.”
 • 24. patriot 2008. november 10. 18:04
  „´joco1azigazi"
  "Te szerencsétlen". mondják a soproniak rólad! Látom a saját városodban is idiótának tartanak! .de hát ez van, az vagy!
  "világ jocoi egyesüljetek"! ..ez kurva jó! DDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 23. ´joco1azigazi´ 2008. november 10. 17:55
  „Világ jocói egyesüljetek! 2008.11.10. 12:48 Hát te nagyon o---kos: olvasd már el mégegyszer, hogy mit is irtam. tudod a fideszes minösitgetésed helyett inkább érvelj.ja és azt cáfold meg amit irtam, és ne mást .Érted? megj: és probálj meg már egy nick-néven reagálva szidni ocsárolni.”
 • 22. Jay80 2008. november 10. 17:48
  „Tancs. Gondolom akkor az ország és város romboló, fenyegető, tűzet okádó, az arcukon sátáni vigyorral megjelenő fideszt kiveséztétek?! Amúgy az írásod első felével egyetértek”
 • 21. gépiparis 2008. november 10. 17:16
  „Csak az Ady E. utat tudnám feledni!”
 • 20. Tancs Kaszabell 2008. november 10. 16:39
  „Gyönyörű ez a város!A magaménak érzem és büszke vagyok rá!Itt élem életem tudatosabb részét immár 44 éve.
  Itt születtek gyermekeim és itt ebben a városban neveltük fel sikeresen Őket.
  Az idelátogatókat a város emberi léptéke,hangulata elragadja,jóérzéssel tölti el.Később is erre, szívesen emlékezik.Dédelgeti kellemes emlékei között.
  A vendégeimnek a város politikai és társadalmi kérdéseiről
  nem szoktam beszélni.
  A napokban fordult elő velem ,hogy találkoztam egy régi
  debreceni ismerősömmel aki gyógykezelésre jött a városba.Együtt sétáltunk tovább.
  Kérésére néhány mondatban a város politikai helyzetét felvázoltam.Bólogatott és a saját tapasztalatait sorolta fel, válaszul.
  Szerinte ők egy kissé más gondokkal küszködnek.Ebben egyetértettünk.
  Közben a Deák térre értünk.Hát ezt mikor újították fel? Válaszomra szinte nem is figyelt,csak csóválta a fejét és megállapította
  és miért ilyen piszkos elhanyagolt?
  Ma is arra jártam és fájlalom de most én is elhanyagoltnak találtam.
  Itt tartunk.
  Kinek kellene ezért pironkodnia még, a szemetelő,rongáló városlakókon kívül ?”
 • 19. xd2 2008. november 10. 16:39
  „I love Sopron! csak az utak meg a közlekedés szar!!! :D”
 • 18. kubizo2 2008. november 10. 16:36
  „Az erdőben kirándulunk, élvezzük a csodás környezetet, az alpesi levegőt.Azért ilyen betegségekben vezető ez a nemzet, mivel reggel a gyereket is kocsival viszik 1000 m távolságra, senkinek nem árt egy kis mozgás.Amikor az erdőben vagyok a "gutaütés" kerülget, amikor elhajtanak mellettem benzingőz kiséretéban.Én kitiltanám onnan az autókat, lassan ezt a csodás levegőt is tönkre akarják tenni.Az még a legjobb amikor kocsival felmennek a Károly-Kilátóhoz, megállnak elszívanak egy cigit, csikket eldobják, utána a túlsúlyos gyerek kezébe nyomnak csokit, gyümölcs helyett és másnap elmesélik, milyen jót kirándultak.A turizmusra visszatérve, a Lővér körúton jobb tájékoztatást és komolyabb térképeket, irányító táblákat lehetne kihelyezni, mivel a turisták csupán engem egy évbe 50 alkalommal megállítanak, szívesen segítek, de azért lehetne egy kicsit jobb tájékoztatás.”
 • 17. Jay80 2008. november 10. 16:34
  „joco, te beteg vagy! Szerelmes vagy az M-S párosba? Vízsgáltasd ki magad. Csak a nagymesteredet tudom idézni, ha nem tetszik tessék, el lehet menni!!”
 • 16. setretmc 2008. november 10. 16:21
  „"kilátó" ja igazad van gáz de mellesleg tedd le a kocsidat az uszodánál azt sétálj fel a kilátóhoz! az erdőbe ne kocsival menjünk már! Embereeeeeeeeeeeeeeekkkkkkkk hééééééééééééééééééééé”
 • 15. Lárika 2008. november 10. 15:30
  „Kedves Tótha Anita és Bakó Edit!
  Köszönöm, hogy ilyen szépeket írtatok szülővárosomról. Sokat nem is tudok hozzátenni. Talán a régi templomokat: Szt Mihály, Mária Magdolna (Bánfalván).
  Nem mutatnám meg viszont Jocót, de szívesen megnézném :-)))
  Kedves kilátó!
  Oda gyalog kell felsétálni; attól élmény. A 3 éves fiamnak sem gond már az uszodától oda felmenni és vissza. Jó túrázást :-)))))”
 • 14. kilátó 2008. november 10. 13:02
  „A város szégyene az, hogy ha valaki az uszodánál rákanyarodik a Károly kilátóhoz vezető útra hatalmas lyukak tátonganak az úton.
  Már éppen ideje lenne megcsinálni MERT EZ A VÁROS SZÉGYENFOLTJA és nem jó szájízzel kezdődik ott a kirándulás.”
 • 13. Világ jocói egyesüljetek! 2008. november 10. 12:48
  „Látod joco1azigazi, hogy mekkora gyökér vagy! A 10-11 hozzászóló nem is született soproni, mégis tudják értékelni a szépet. Ők olyan hozzászólást írtak, amilyen ehhez a cikkhez és normális emberhez illik. Te pedig olyat, ami a szintednek megfelelő! Te szerencsétlen!
  Én a más városból érkező vendégeknek mindenképpen megmutatom a Tűztornyot - természetesen a belőle látható panorámával együtt - a történelmi belvárost valamint a Lövéreket. Annak örülnék, ha nem vennék észre, hogy joco1azigazi és hozzá hasonló primitív lények is élnek a városban.”
 • 12. soproni 2008. november 10. 12:43
  „Természetesen sok szép látnivaló van Sopronban,de a vandál módon tönkretett csúfságokért és a sokakat zavaró kutyapiszokért egyedül azok felelősek,akik csupán olyan környezetben érzik jól magukat,ami mások számára megbotránkoztató.A Lővéreket nem hagynám ki és természetesen a Belváros ódon utcái is kellemes hangulatot ébresztenek az idelátogatókban.Mi akik itt élünk sok olyan dolgot észre sem veszünk a környezetünkben,ami a hozzánk látogatókat idevonzza.”
 • 11. Tóth Anita 2008. november 10. 11:50
  „Nemrég költöztem Sopronba, Én is "szerelemből", és mondhatom ez szerelem volt az első látásra! Gyönyorűnek találom a várost, a maga valójában, a történelmi múltra visszatekintő épületek fellegvára, egyszerűen elvarázsol. Első látogatásunkkor a főtéren a párommal azt mondtuk, ha lenne pár régi lovas kocsi,emberek korabeli ruhában, azt gondolnánk időutazáson vagyunk, és ezt jó értelembe véve. Csodálatos hogy így megőrizték ezt a "feeling"-jét a városnak, az épületek, a macskakő, amin nem ajánlom magassarú cipőben a sétát! Szívem csücske az Erzsébet-kert, a Deák-tér, a Lövérek gyönyörű panorámája, nyugodtsága, ahogy körül öleli ezt a kedves kis várost!!! Bárki ellátogat, ellátogatott hozzánk büszkén mutogatjuk neki a város, a régi épületeket, a szebbnél szebb parkokat legkisebbtől a legnagyobbig, Fő teret, Tűz tornyot, a Sorházdombi kilátóba eddig még mindenkit elvittünk, de nem hagyjuk ki a Taródi várat sem. A régi várfal szintén látványosság, a jó éttermek kedves felszolgálóikkal, finom étkeikkel! A méltóságteljes templomok, és sorolhatnám, sorolhatnám... Egyszerűen szép, egyszerűen elvarázsol, nemhiába ez a "hűség városa"! Talán ezért is zárjuk oly hamar, pillanatok alatt a szívünkbe!!! Szeretünk Sopron!”
 • 10. Bakó Edit 2008. november 10. 11:26
  „A XII. század óta álló páratlan, varázslatos kápolnát, a festett kőszobrokat a lépcsősoron, a Fertő-tájat, Brennberg érintetlen erdőit, a Soproni Horváth József gyűjteményt, Kutas László alkotásait, a borpincéket, az étkeket (babos pogácsa, pincepörkölt erdészgombóccal stb.), a belvárost hóban, amikor csend van és hó és ... a torony méltóságteljes kongása. A forralt bort (jótékonyságilag). A Szent Mihály templomot Mozart Requiemjével.
  Megmutatnám még a soproni festőművészek kiállítását, ami egyelőre nem létezik, sajnos! Miért is nincs Sterbenz Kari bácsinak legalább egy emlékszobája????
  (Igaz, hogy én szerelemből jöttem Sopronba 1983-ban, de szerelemből, a város iránti szerelemből (is) maradtam itt. Gyüttment vagyok?!?) A gyerekeim soproniak. Pest, illetve Buda a szülőhelyem, de a választott szerelmem Sopron.
  Az én kedves barátaim, vendégeim rajongói lettek a városnak. Évtizedek óta visszatérnek. Büszkén, mint a magamét, mutatom meg nekik - vadidegeneknek is - amit lehet. Boldogan jönnek és boldogan mennek el innen. Nem kell temetni Sopront!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó forintom is a beteg kislányra költöm. Segítsenek!

Sopron - „Kevés jövedelmemből az utolsó forintot is kis unokahúgomra költöm. Tartalékaimat már… Tovább olvasom