Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Sopron - Melyik a legidétlenebb közlekedési megoldás?

Pötty-forgalom, mindenkinek egyszerre zöld – ön szerint melyik Sopron legidétlenebb közlekedési megoldása? Most elmondhatja! Szavazzon!
Aki autóval közlekedik, előbb-utóbb óhatatlanul beleszalad egy a soproniak által megmosolygott, vagy elátkozott forgalmi helyzetbe. Ha már rutinosak vagyunk, többnyire tudjuk mire számítsunk, és óvatosabban közelítjük meg ezeket a kritikus pontokat, melyek a vasárnapi sofőröket és a nem soproni autósokat gyakran összezavarja. Ön melyiket utálja legjobban?

Aldiba csak kívülről, onnan csak befelé
Az egész Győri úti mizéria ott kezdődött, hogy felépültek a nagyáruházak és a forgalomszabályozást igyekeztek összehangolni a megnövekedett forgalommal. Ennek köszönhetően az említett boltot csak a "préses" körforgalom felől lehet megközelíteni, visszafelé viszont csak a város felé lehet kihajtani. Odafelé tehát előbb elautózni a városhatárig, visszafelé pedig – ha az elkerülőút felé szeretnénk menni – az AlphaParknál vagy a Tesconál fordulhatunk meg szabályosan.


Győri út 2. AlphaPark és Tesco
A másik Győri úti gyöngyszem, amikor is az AlphaParkból és a Tescoból egyenesen vagy balra kanyarodóknak egyszerre van zöld. Nem árt figyelni a szemből jövőt, vagy Cascot kötni, ha gyakran van errre dolgunk.


Frankenburg úti aluljáró - gyalogosok zebra nélkül
Kerülni nyilván senki sem szeret, így vannak ezzel azok a gyalogosok is, akik az egyetem felől jönnek és a Jókai utca felé szeretnének továbbmenni. Nem mennek el a gyalogosátkelőig, hiszen a járdát itt is megépítették, mindkét irányból. Az aluljáró felől érkező autósok így viszont fékezhetnek csikorogva, mert az említett sajátos átkelő épp a kanyar után következik.


Kossuth utca, pötty-forgalom, a Szmájli
A körforgalmak gyöngyszeme, melyet 2005-ben festettek. Igen, festettek, a csomópont ugyanis azt példázza, miként lehet egy "hagyományos" kereszteződésből körforgalmat gyártani egy sárga pötty felfestésével. Tegye kezét a szívére: Ön mindig betartja a körforgalomban érvényes szabályokat, vagy ön is így csinál?


Mező utca–Ferenczy János utca
Gyalogosok jönnek-mennek, biciklisgázolás is történt az ipszilon-kereszteződésnél, és sokan nem adják meg itt az elsőbbséget. A balesetveszélyes helyzetre újonnan felfestett sárga vonalak hívják fel a figyelmet, viszont a felezővonalat ott hagyták, ahol eddig volt. Ne higgyen a szemének, vigyázzon, és ne hajtson a parkoló autókba!
Az általunk említetteken kívül el tudjuk képzelni, hogy Önt például egy egészen más kanyar, kereszteződés vagy lámpa bosszantja nap mint nap. Írja meg: melyik a legidegesítőbb!

Olvasóink írták

 • 20. CsabaKiraly 2009. október 18. 02:26
  „2 kozlekedesi eszkoz jut eszembe: Teve es a Tutaj.
  A teve tul lassu es feltartana a forgalmat, a tutajnak meg szeles sav kell fordulasnal :-))”
 • 19. hóvirág12 2009. október 14. 08:38
  „ZENEISKOLA !

  1. Meredek Szélmalom utca -- ez már sokaknak gondot okoz lefelé is és felfelé is. Főleg, h az új parkolási rend miatt kihajtáskor nem látni a balról, a Patak utca felől érkezőket. (főleg, h jó magyar szokás szerint itt is áll vki mindig pluszba a parkoló autósor végén szabálytalanul)

  2. A Zeneiskolához - írd és mond! - 4 (azaz NÉGY) darab parkolóhelyet építettek, ahová amúgy is az ottlakók állnak be.

  3. A múlt héten felfestették a parkolóhelyeket. A napokban pedig egyirányúsították felfelé az utcát a Zeneiskoláig! Na ez a csúcs! Ráadásul senki nem tartja be - valószínűleg észre sem veszik a fák takarásába elhelyezett táblát. Szinte az összes autó lefelé irányban parkolt tegnap + nem egy anyuka hajtott be csak az alatt az 5 perc alatt szembe az utcába, amíg ott álltam !

  Na jó, bevallom, én is szabálytalanul álltam, mivel ott szabályosan gyakorlatilag sose lehet megállni!

  Ja, és egy akkora KIKERÜLHETETLEN kátyú van a Bécsi utcára kivezető ágon, hogy csoda, hogy senkinek nem tört még bele az autója!”
 • 18. bobo 2009. október 13. 17:30
  „Metro Sopronban?”
 • 17. georgbob 2009. október 13. 16:33
  „Arról már ne is beszéljünk, amikor egy egyszerű elsőbbségadás kötelező táblát sem vesznek észre...Példa erre a Metro parkolójából kihajtó idióták, akik felháborodnak azon, hogy a védett útvonalon áthajtok előttük. 1-2 idiótának beleverném a fejébe a kresz szabályokat.”
 • 16. Bokk 2009. október 13. 16:09
  „Szerintem a smiley körforgalom hasznos. Igaz jobban nézett ki, mikor még az ismeretlen művész smiley-ja is benne volt. :) Viszont a Vörösmarty utcából szinte lehetetlen volt előzőleg balra kanyarodni, ezen a körforgalom segít.

  12-nek
  Lehet ott másfelé is menni, meg arra sincs előírás, hogy a gyereket kocsival kell az iskola bejáratáig vinni. Sokan még a WC-re is kocsival mennének, erre nincs megoldás, mindent nem lehet leaszfaltozni.

  Az én személyes kedvencem az Aldis bicikliút. Ahogy behajtunk az Aldihoz, a város irányába kell nézni. Ott indul, 2m aszfalt, egy híd, aztán vége is. Mivel a Tesconál a másik oldalon kellene mennie, az Opel Horváthnál pedig nem nagyon van hely, ezért nehezen látom, hogy merre is vezették volna, ha nem nyúlják le az erre szánt pénzt...”
 • 15. kumpala 2009. október 13. 15:12
  „Kíváncsi vagyok, a pötty körforgalomnál mikor látják be az illetékesek annak eleve elhibázott voltát. Nemcsak röhejes, hanem indokolatlan is ott a körforgalom. Körforgalom oda kell, ahonnan minden irányban nagy a forgalom és nehézkes az átjutás a csomópontban. Lásd elkerülő úti új körforgalom, igen, oda kellett. Na de ide?”
 • 14. 1soproni 2009. október 13. 14:39
  „10 Esther!

  Melyik irányból nincs figyelmeztető tábla a körforgalomhoz? :)
  Előtte kint vannak a 30-as táblák is”
 • 13. Jocó1111 2009. október 13. 14:20
  „Árpád utcából a Várkerületre - 2 sávos útjára - kanyarodunk, ha működnek a lámpák csak az épp szabad jelzést kapott gyalogosokkal gyűlik meg a bajunk. De mihelyt lekapcsolják a közlekedési lámpákat, táblák szerinti közlekedés esetén, fura helyzet alakul ki. Mivel az említett Árpád utca végén levő Stoptáblánál megállok, de az egyirányú úton való áthajtás után jobb kéz szabály lépne életbe a 2 sávos út felé. De mivel féltem az autóm, így lemondok a jobb kéz szabály nyújtotta elsőbbségemről.
  Lehet, hogy lemaradt egy tábla?”
 • 12. Gabsi 2009. október 13. 13:48
  „Ha még nem láttatok totál káoszt, nézzétek meg reggel fél nyolc és nyolc között a Kossuth utcai kettős körforgalmat. Fiatal anyukák legszívesebben a Ferenczy utcai általánosba kocsival az osztályterembe felvinnék csemetéjüket. Jönnek a vidéki buszok a Csatkai utcából. Jönnek az autók Bánfalváról, Ágfalváról a Kossuth utcából. Selmeci u. És ez mind egy időben. Nem értem, hogy minden forgalmat miért erre kell terelni. Alfa park meg Aldi probléma játék ehhez képest. Vegyétek a fáradtságot és reggel fél nyolc-nyolc között nézzétek meg az órás meg a Rákóczi körforgalmat.”
 • 11. zorbas10 2009. október 13. 12:48
  „Kedves "újságíró"!

  Azért a Dömötöri-Perkovác kereszteződés is befért volna nem?
  Esetleg azért nem mert a legcikisebb?Ilyet európában nem láttam még.
  Igaz az illetékesek Kresz táblát sem találtak rá.Esetleg politikailag nem kellene firtatni?
  Arccal az ellenségnek?Röhögnöm kell!De amikor arra járok akkor inkább sírok!”
 • 10. Esther 2009. október 13. 12:30
  „Szerintem a Pötty körforgalom a legdurvabb. elötte semmi elörejelzö tabla hogy mondjuk 100meter mulva körforgalom, utana meg egszer csak egy sarga pöttyöt lat az ember:)de a 2.arrafele utamnal mar jobban figyeltem.”
 • 9. naplopo 2009. október 13. 10:31
  „Aztán beszélhetnénk a rendőrlámpák nem tökéletes beállításáról is, Ha az aluljáró felől jön vki, és egyenest szeretne menni, pirosat kap, pedig mehetne tovább egyenesen, miközben a Csengery felőliek kanyarodnak épp balra. Igaz csak 10 mp, de.....
  Hasonló megfigyelhető a Kórház felé vezető rendőrlámpánál, ha vki a benzinkút felől jön, és jobbra szeretne kanyarodni, igaz ott s csak 5-10 mp, de...
  Van még biztos pár felesleges tábla is a városban, ezt is megnézegethetnénk.”
 • 8. neuhauser 2009. október 13. 09:54
  „Nos kedves 1soproni szívesen kikérdezném az ott elbizonytalankodó, a zöldben szűkölő autósokat pölö a kereszteződések különböző típusaiban áthaladók sorrendjéről...csak úgy, a magam szórakoztatására...”
 • 7. Hector 2009. október 13. 09:41
  „Az Aldinál tényleg elég szerencsétlenül oldották meg a bekötőutat. Főleg azoknak hátrányos a kihajtás, akik nem a város felé szeretnének tovább menni. Szerencsésebb lett volna egy összekötő út az Alpha Park felé, vagy egy kivezető út az elkerülő útra.
  A Tesco - Alpha Park kereszteződés egy "sima" telezöld, ilyenből rengeteg van az országban. Nem szabadna, hogy problémát okozzon.
  A Frankenburg úti aluljárónál tényleg vannak életveszélyes helyzetek. A járdák kiképzése szinte csábítja a gyalogosokat, hogy itt menjenek át. Ezt meg kéne szüntetni, esetleg korlátot elhelyezni, így "kényszerítve az embereket a szabályos gyalogátkelőhely használatára.
  A "pötty körforgalom": ha valaki ismeri a szabályokat és azokat be akarja tartani, akkor tud itt is közlekedni. Sopron testvérvárosában Spártában kb. 10 évvel ezelőtt több ilyen körforgalom volt. Ők egy sárga-fehér csíkosra festett, kővel megtöltött vashordót tettek a "pötty" helyére. Kicsit "egyszerű" megoldás, de a szabályokat mindenki betartotta.
  A legfőbb szabály: nem szabad rutinból vezetni, mindenhol figyelni kell!!!”
 • 6. 1soproni 2009. október 13. 09:17
  „5.!

  Telezöld - Alphapark - Tesco...
  Ennyi erővel a lámpák is feleslegesek. Meg lehet oldani jobbkéz-szabállyal is.”
 • 5. neuhauser 2009. október 13. 08:24
  „Akinek a fenti pontok problémát okoznak (körforgalom, telezöld) vagy ő okozott már ott problémát, az hamar ballagjon be egy autósiskolába, üljön be a nyamvadt padba és vegye már át a KRESZ kérdéseket újra...és újra...
  Vass Pista bácsi oktatóm anno azt mondta: "...bárkinek lehet jogosítványa, a vezetéshez nem kell ész, itt vagyok én élő példának" §:)))
  Milyen kár, hogy igaza volt...”
 • 4. Clow 2009. október 13. 07:57
  „Sztem ezeket a cikkeket :) lehet rajtuk mosolyogni.
  Kéne frissíteni a kresz tudást :)
  Győri út 2. AlphaPark ... Halottunk e a telizőldről? :)”
 • 3. Ikoza 2009. október 13. 07:50
  „Az egyirányúsítások okoznak döbbenetet számomra. Eddig voltak menekülőútvonalak, de egyre kevesebb van. Szinte kénytelen az ember dugóba kerülni, ha észak-déli közlekedést szeretne megvalósítani....”
 • 2. egysoproni_ 2009. október 13. 06:45
  „Este 10 után sok esetben a Nagy Postánál működnek a közlekedési lámpák míg az onnan 100 mre levő Mátyás Király utca - Széchenyi tér kereszteződésében nem működnek.”
 • 1. bobo 2009. október 13. 00:18
  „+1: amióta jelzőlámpa van a Várkerületen, a Nagy Rondellánál, oda a zöld zóna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak a határozatra várnak Fertőszéplakon

Fertőszéplakon eddig két helyen állt meg a busz, de tavaly lakossági kezdeményezésre kérvényezték… Tovább olvasom