Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

SOPRON - Ilyenek vagyunk: Lokálpatrióták, sportosak, a múltat őrzők és a jövőt építők

Sopronról a legtöbb embernek a hűség, a lokálpatriotizmus, a csodás belváros, az árnyas erdő ugrik be, némelyeknek a sör, másoknak a bor, a fiataloknak a VOLT, az idősebbeknek a ciklámen és mindenkinek a Tűztorony.
– Nehéz volt összeállítani a listát, mert Sopron értékekben igencsak gazdag város, a soproniak pedig sokfélék. Igazi csapatmunka a végeredmény, ami reményeink szerint jól tükrözi városunkat; történelmi gazdagságát, tradícióit és lendületét is – mondja dr. Fodor Tamáspolgármester.

Kattintásra nagyobb lesz!
Kattintásra nagyobb lesz!


– A plakátra nyilván a Civitas Fidelissima felirat került fel először, hiszen a város ma is büszke a leghűségesebb város címre, aztán már nem tartottunk sem időrendet, sem fontossági sorrendet, hiszen ez így együtt Sopron, sőt, még több is ennél – teszi hozzá dr.Simon Istvánalpolgármester.

Mert milyen is az a város, amiről sokaknak rögtön a Tűztorony jut eszébe, amely alatt akár Petőfi Sándor is fényképezkedhetett volna, amikor a kaszárnyából katonai őrhelyére sietett. Nyaranta most már a nemzetközi piacon is turisztikai vonzerőt jelentő VOLT Fesztiválra ideérkező fiatalok szelfiznek a megfiatalodott toronynál, akik azt is tudják: mindenütt jó, de legjobb Sopron!

Sopron a kékfrankos fővárosa, a Tűztorony pedig a város jelképe.
Sopron a kékfrankos fővárosa, a Tűztorony pedig a város jelképe.A turisztikánál maradva: a belváros ódon utcái is vonzzák a látogatókat, a soproniak pedig jól ismerik a házakhoz kapcsolódó legendás történeteket. Hogy hol koncertezett például Liszt Ferenc, akinek akkora sikere volt, hogy a hölgyek elragadtatásukban darabokra tépték elejtett kesztyűjét.

Liszt pedig térden állva nyújtotta át a kesztyű párját a legszebb soproni lánynak. A régi, szép mesék szinte megelevenednek, ha benyitunk a kapukon, sosem éri utol az idegen azt a sopronit, aki az átjárók titkait ismeri.

A Páneurópai Piknik Európa újraegyesítésének a szimbóluma, a keletnémetek itt törték át a határt.
A Páneurópai Piknik Európa újraegyesítésének a szimbóluma, a keletnémetek itt törték át a határt.


A történelem bőkezű volt a várossal, már a rómaiak és a kelták is jól érezték magukat itt, ez magyarázza, hogy a soproniaknak a borostyánkő nemcsak ékszert, utat is jelent. Ugyan nem ezen az úton, de innen egyórás autózással az Alpokat, kerékpárral pedig a pusztán legelésző szürkemarha-csordákat is meg lehet csodálni.

Mátyás király a Fő téren álló házból indult seregével Bécs meghódítására, néhány méterre innen királyi és királynői koronázások helyszíne volt a Nagyboldogasszony-templom, amit a helyiek Kecsketemplomnak hívnak. Ez is egy érdekes soproni legenda; hogy lett egy gyilkosságból templom. A történet szerint Gaissel Henrik, a város egyik leggazdagabb polgára Büki Jánost meggyilkolta, majd Ausztriába menekült. Később vagyonát az egyháznak adta, hogy bűnei megbocsáttassanak.

Az adományból a templomot megnagyobbították, kapuja fölé a Gaissel patríciuscsalád címerében szereplő kecskefigura került...

Sopron a templomok városa, mindig harangoznak valamelyikben.
Sopron a templomok városa, mindig harangoznak valamelyikben.


A koronák ma inkább a fogorvosok kezében forognak. A rendszerváltás éveit követő bevásárlóturizmus forgalmát szerencsésen mentették át a kétezres évekre a fogászatok, később pedig a szépészeti szolgáltatások.

Ebben is vezető Sopron, ahogy abban is rendkívüli, hogy Helmut Kohl hajdani német kancellár szerint itt verték ki az első téglát a berlini falból, amikor a Páneurópai Pikniken a keletnémetek áttörték a határt, utat nyitva nemcsak személyes szabadságuknak, hanem Európa újraegyesítésének is. Nincs még egy olyan része a világnak, mint a piknikemlékpark: megkapta az Európai Kulturális Örökség Díjat, s még világörökségi helyszín is.

S hol van még egy olyan város a környéken, ahol fittyet hánynak a mondásra, miszerint sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör. Sopronban, a kékfrankos fővárosában nemcsak a bornak, a sörnek is fesztiválja van. A habos Soproni mindig jól csúszik, a bor pedig itt akkor a legkülönlegesebb, ha a régi soproni bortermelők, a poncichterek ételéhez kortyolgatják.

A VOLT Fesztivál évek óta a legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye Sopronnak, amely fiatalok tízezreit vonzza a városba. Fotók: Magasi
A VOLT Fesztivál évek óta a legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye Sopronnak, amely fiatalok tízezreit vonzza a városba. Fotók: Magasi


A legsopronibb mondás szerint a városban vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak. Utóbbi egyértelműen a sok templomra magyarázat. A szél az Alpokból bizony gyakran fúj, de ha mondják is a Schneeberget látva, hogy eső lesz, a Fertő a felhőket lehúzza. Az érdekes földrajzi helyzetből ered az is, hogy a Koronázódombon szinte mediterrán a klíma, míg szemben a Lövérek lankáin alpesi.

A várost körülölelő zöldben is mindig történik valami, a klimatikus gyógyhelynek minősülő parkerdőben kilenc kilátót mászhatnak meg a kirándulók. Cikláment ugyan már nem szedhetnek, hiszen védett.

Sopron sportváros is, kosárra különösen jól dobnak itt, a női csapat a nemzetközi élvonalban is bizonyít. Diákváros is Sopron, egyetemén egyedülálló tradíciókat őriznek, tollas lesz a kőhattyú, bányászlámpákkal ballagnak waldenben és magától értetődő a kívánság: Jó szerencsét!


  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihasználják a magyar munkavállalókat Ausztriában?

A szakszervezeti szövetség szerint már nem lehet egyedi esetekről beszélni; nyáron megnő a panaszok… Tovább olvasom