Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Sopron-Kapuvár térsége: a hulladék helyén zöld növények borítják a területet

Visszavette a természet mindazt, ami az övé – így is összegezhető a Sopron és Kapuvár térségében megvalósult hulladéklerakók rekultiváció.

Kapuváron tartották a „Sopron térségi települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja I. ütem" elnevezésű Európai Uniós támogatásból megvalósult projekt záróeseményét. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyertes pályázatának köszönhetően 13 hulladéklerakó rekultivációja történt meg.

Mágel Ágost, a társulás elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket. Mint fogalmazott, hatalmas a változás ahhoz képest, mint amit a rekultiváció előtt a településeken élők, és az arra közlekedők láthattak a területeken.

Hónapokkal ezelőtt ezen a területen még hulladékdombok voltak, ma pedig már zöld, növényekkel borítják a területet. Mágel Ágost köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a projekt előkészítésében és lebonyolításában.

Puskár Anett, a Közgép Zrt. kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy szívesen végeznek olyan feladatot, amely a természet ápolásával, rekultivációjával kapcsolatos. Az elvégzett feladatokról szólva elmondta, az egyes területeken eltérő módon szüntették meg a lerakókat.

A projekt során felülszigeteléssel, felső zárással valósították meg a hulladéklerakó rekultiválását Fertőd ‘A’ jelű lerakóján, a fertőendrédi, a kapuvári, a nagycenki, a soproni, a pusztacsaládi és a sopronkövesdi területeken.

A hulladék felszedése, a szennyezett talaj elszállítása és a terület rendezése valósult meg a Fertőd ‘B’, ‘C’, ‘E’ jelű lerakóin, a fertőújlak-sarródi, a répceszemerei, valamint a sarródi területeken. Minden terület esetében biológiai rekultiváció is volt, mivel így az érintett területek nagy mértékben hozzájárulhatnak a roncsolt táj eltüntetéséhez, a biológiai élettér helyreállításához.

Kóczán Zoltán Kapuvár önkormányzati képviselőjeként üdvözölte a beruházást. Kiemelte, hogy a kormányzat modern hulladékgazdálkodási törekvéseinek köszönhetően teljesen átalakul Sopron és Kapuvár vonzáskörzetének helyzete. Mindezt a térségben élők régóta várták.

A sajtótájékoztató helyszínéül is szolgáló rekultivált területtel kapcsolatban elmondta, hogy Kapuvár gondját fogja viselni és így az arra kerékpározók egy rendezett zöldterülettel találkozhatnak a későbbiekben is.

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy ez az egyike az olyan ritka beruházásoknak, amelyeknek szabad szemmel nincs látható végeredménye, pontosabban az az eredmény, hogy nem látható már semmi sem a korábbi lerakóból. Kiemelte, hogy ennek létrejöttéhez sokak precíz munkájára volt szükség és így végre újra a természeté az, ami korábban is az volt.

A projekt céljai között szerepelt a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása, az időálló és hatékony rekultiválás, valamint a lerakók rekultiválásával a csökkenteni a környezeti terhelést.

A projekt által érintett települések lakosságszáma összesen 76.042 fő volt, kilenc településen összesen 13 lerakót rekultiváltak és 18 figyelőkutat hoztak létre.

A projekt megvalósulásához az ÚJ Széchenyi Terv bruttó 2,6 milliárd Forintot a Kohéziós Alap és a Magyar Kormány költségvetése társfinanszírozásban biztosította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazza meg Sopron legjobb játszóterét

A győztes játszótéren tartják meg a nyárköszöntőt, s elmondják azt is: dohányozni és kutyát bevinni… Tovább olvasom