Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Sopron-fertődi kistérség: költségvetés elfogadva

A Társulás az idei évben 260 millióból gazdálkodhat, melyből a legnagyobb részt a közoktatási feladatok ellátására fordítják.

Csütörtökön tartotta ülését Sopron-Fertőd Kistérségi Társulási Tanácsa az Innovációs Központ Konferenciatermében.

A Tanácskozás munkájában részt vett Nagyné Dr. László Edit, a Megyei Kormányhivatal Főigazgatója és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő.

Első napirendi pontként a 40 települést tömörítő Sopron- Fertőd Kistérségi Társulás 2011. évi költségvetéséről szóló előterjesztést fogadták el a polgármesterek.

A Társulás az idei évben 260 millió forintból gazdálkodhat, melyből a legnagyobb részt a közoktatási feladatok ellátására fordítják.

Majd közoktatást érintő témák következtek: a kistérség közoktatás- fejlesztési valamint esélyegyenlőségi terve. A terveket a Kistérségi Iroda közreműködésével a Megyei Pedagógiai Intézet munkatársai készítették. Ahogy az intézmény igazgatója Turbók Arnold Bertalan előterjesztésében elmondta, részletes, mindenre kiterjedő terveket készítettek, melyek megállapításai segítenek a fenntartóknak az intézmények sikeres működtetésében.

Fontos szempont az is, hogy a tervek megléte sok pályázatnak feltétele is, tehát aktualizálásuk valamennyi település számára fontos volt. A prezentáción végigkövethették a jelenlévők a kistérség legfontosabb adatainak alakulását a demográfiai változásokon át a kompetencia-mérések eredményein keresztül a jelenlegi intézményszerkezetig.

Összegezve az állapítható meg, hogy a kistérség óvodáiban, iskoláiban színvonalas munka folyik, egyes iskolák teljesítménye országos viszonylatban is kiemelkedő.

Érdekes előadást hallhattak végig a meghívottak a Soproni Pedagógiai Szakszolgálat vezetőjének tolmácsolásában. Egedi Cecília 2005-től mutatta be a szakszolgálati ellátás változásait különös tekintettel az azt igénylő tanulók számának növekedésére. Megállapítást nyert, hogy egyre több az olyan gyerek, aki speciális megsegítést igényel. Különösen fontos ez az iskolapszichológusi feladatok területén, melynek bővítése mindenképpen hasznos lenne. Mindenki számára egyértelmű volt, hogy közös feladat a gyermekek minél teljesebb körű ellátása, mely egyben záloga is a közoktatási intézményekben folyó sikeres oktató- nevelő munkának.

A polgármesterek tájékoztatást kaptak a Soproni Rendőrkapitányság vezetőjétől és a Polgárőrök Megyei Szövetsége alelnökétől a polgárőrség működéséről. Ezt a témát valamennyi jelenlévő fontosnak tartotta, hisz a Kistérségben élők biztonsága mindig is kiemelt feladata volt a településvezetőknek, rendvédelmi szerveknek, ezért támogatásra érdemes minden ilyen irányú kezdeményezés.

Ezt követően az EDUCORB ˝Együtt a határtérség oktatásáért˝ című uniós projektről kaptak tájékoztatást a részvevők. Kebeleiné Németh Magdolna, a Kistérségi Iroda óvodai referense többek között beszámolt arról, hogy kistérségünk 17 óvodájában mintegy 500 óvodásunk tanul játékos formában németül, és ezzel párhuzamosan Bécsújhelyen és Bad Erlachban 120 osztrák óvodás ismerkedik a magyar nyelvvel.

A Tanácskozás zárásaként Dr. Bihari István, a Kistérségi Iroda vezetője foglalta össze a következő időszak aktuális feladatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves lett a soproni Angyalka néni

Zagyva Sándorné Angyalka néni 100 esztendeje Sopronban látta meg a napvilágot, s ma újra a hűség… Tovább olvasom