Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Sokszor elromlik a hagyományos gép

Szinte minden hónapban elromlik a soproni Erzsébet-kórházban az a tüdőszűrő berendezés.

Szinte minden hónapban elromlik a soproni Erzsébet-kórházban az a tüdőszűrő berendezés, amelyet harmincmillióért szerzett be az intézmény korábbi vezetése. A hatéves gép helyett digitálisat szeretne a főorvos.

Idén is rossz volt már


– Decemberben sem, januárban sem tudtam tüdőszűrésen részt venni, mert mindkét alkalommal rossz volt a berendezés – fordult szerkesztőségünkhöz egy soproni hölgy. A kórház osztályvezető főorvosa, dr. Fónay Károly regionális tüdőgyógyász szakfőorvos megerősítette: a 2001-ben telepített, hagyományos típusú berendezéssel valóban sok a gond, mégpedig kezdetek óta.

Sok az elhibázott felvétel

– Egy harminc éve üzemelő gépet cserélt le az akkori kórházi vezetés erre a magyar gyártmányú típusra, de hamar kiderült, a lecserélt majdnem jobb állapotban volt, mint az új – mondta az osztályvezető főorvos. – Hivatalosan egy év garanciát adtak rá, viszont ennek letelte után is sokszor elromlott a berendezés. Nem működött megfelelően a filmtovábbító, a blende, s a gép mechanikus elemei is gyakran kiakadtak. S mint általában a hagyományos szűrőgépeknél, nálunk is elég sok az elhibázott felvétel, s gyakori a felesleges, technikai okból történő visszahívás.

Megoldás a digitális berendezés

– Éppen ezért a korszerű digitális tüdőszűrő beszerzése lenne a megoldás, amelynél nincs film, előhívó, és ha valami miatt nem sikerül a felvétel, az rögtön látható, s azonnal megismételhető – folytatta dr. Fónay Károly. – Egy ilyen berendezés ára eléri az 50 millió forintot, ugyanakkor kiváltható lenne a régi gép drága üzemeltetése. Egy felvétel exponálása, előhívása jelenleg ugyanis 800–1000 forintba kerül, éves szinten pedig 11–12 ezer a szűrésre jelentkezők száma.

A soproni vonzáskörzetben további 10–12 ezren keresik fel a mobil szűrőállomásokat. Az osztály már kérte a kórház vezetését az új gép beszerzésére, amelyet tervbe is vett az intézmény. Pályázatok, illetve céltámogatások esetén van esélyünk a modernizálásra. Most zajlik az önkormányzati költségvetés egyeztetése: az elképzelések az új digitális szűrőberendezést is tartalmazzák, amellyel több embert kevesebb sugárral és nagyobb hatékonysággal lehet megvizsgálni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasok nélkül indult a vonat

Petőházán a szemtanúk elmondása szerint legalább15-18 felszállni készülő utast hagyott a peronon a Sopron felé induló vonat hétfőn reggel 7.53-kor. – Legalább 20-25-en várakoztunk a petőházai vasútállomás peronján a Sopronba tartó vonatra, amely ezúttal pontosan érkezett – mesélte Bieder Dániel 17 éves petőházi diák, aki testvérével, Laurával maradt le sokadmagával a reggeli járatról. Tovább olvasom