Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Sokmilliárdnyi atombomba ereje: Sopronban is érzékelik a napkitörést

Szinte felfoghatatlan mennyiségű energia szabadult fel a mostani napkitörés során.

Az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium műszerei is érzékelték a héten történt napkitörést, amely csütörtökön érte el a Földet. Ekkora mértékű napkitörés legutóbb 2003-ban történt.

- A megszokott energiaegységekben mérve szinte felfoghatatlan mennyiségű energia szabadult fel a Napban - tudtuk meg dr. Wesztergom Viktortól, a geofizikai obszervatórium vezetőjétől. - Ha mégis meg kellene ezt határozni, akkor azt mondanám, hogy sokmilliárdnyi atombomba erejét is meghaladta. A napkitörés során a kilökődő részecskefelhő, azaz a napszél szuperszónikus sebességgel közeledik a Föld felé. S néhány napba telik, amíg eléri a Föld mágneses terét.

 Az obszervatóriumról
A geofizikai obszervatórium elsősorban alapkutatásokkal foglalkozik. Vizsgálják egyebek mellett, hogy miért, és milyen módon történt meg a Földön a mágneses pólusok felcserélődése, továbbá például azt is, hogy a naptevékenységnek milyen szerepe van a globális változásokban.

Nagy gyakorlati jelentőségük van azoknak a kutatásoknak amelyek energiaátviteli és infokommunikációs rendszerek veszélyeztetettségét vizsgálják.


Ekkor várhatóan mágneses vihart kelt. A napszél töltött részecskéi a pólusok tájékán bejuthatnak a légkörbe, és ott az oxigént, nitrogént gerjesztik. Ennek eredménye az auróra nevű lenyűgöző fényjelenség. A geomágneses viharok során olyan nagy elektromos terek (földi áramok) indukálódhatnak, amelyek zavart okozhatnak a villamos hálózatokban, a telekommunikációs rendszerekben, de hatással vannak a navigációs rendszerekre is.

Akinek nagyon érzékeny iránytűje van maga is megnézheti, hogy mágneses vihar során ide-oda mozog a mágnestű. A vihar során ugyanis nem csak a tér erőssége változik, hanem irányai is.

 2003-ban is volt zavar
Napkitöréskor a Föld felé tartó protonok és elektronok egészen rend kívüli, másodpercenként kétezer kilométeres sebességgel érkeznek a Föld környezetébe. (Összehasonlításul: normál esetben a napszél másodpercenként 300-400 kilométeres gyorsaságú.)

A nagy mágneses viharok az esetleges áramkimaradások mellett a legnagyobb problémát a távközlési műholdakban okozhatnak. A 40 ezer kilométeres magasságban működő mesterséges holdakon a vihar során több ezer voltos feszültség jöhet létre. A keletkező szikrák tönkretehetik a berendezéseket, mint az megtörtént 2003-ban az egyik japán távközlési holdon.


A szakember így folytatta: a Napból kiszakadó plazmafelhő kihat a műholdak működésére és a rádióhullám terjedésre is. Problémák léphetnek fel a telekommunikációs űreszközök és a földi állomások közötti kapcsolatban, a kiszámíthatatlan hullámterjedési viszonyok miatt pedig megnő a GPS helymeghatározás hibája is. Ez is olyan kísérőjelenség, amit bárki megfigyelhet.

Vannak olyan élőlények, amelyek tájékozódásukhoz a földi mágneses teret használják. Ezeket a mágneses viharok megzavarják, de az nem ismert, hogy ez az emberre bármilyen hatással lenne. Az már inkább, hogy a napkitörések során jelentősen megnő a Napból a Földre érkező ultraibolya sugárzás intenzitása. Erre már most érdemes felkészülni, mert éppen a úgynevezett naptevékenységi maximum időszakához közeledünk, amikor bizony gyakoriak lesznek a napkitörések.

Olvasóink írták

 • 8. anitromai 2012. március 11. 00:01
  „1.mauz:
  de most itt hol számít a hang? nem a hangját mérik, és nem is az ér el bennünket? vagy mire gondolsz?”
 • 7. antistar 2012. március 09. 16:15
  „Hablababla!
  Ha ép nem esik le egy műhold, akkor most ijesztegessük az egyszerű embereket ilyen baromsággal!”
 • 6. pozdorja 2012. március 09. 08:26
  „Érjen ide mondjuk 3 nap alatt a 150 millió kilométerről. Az 578 km/másodperc. Az szuperszónikus persze de csak "kicsivel" több mint a 0,35 km/másodperc ami a hang terjedési sebessége kb. tengerszinten.
  Szóval tényleg nem túl szerencsés megfogalmazás. Legyen inkább "elképzelhetetlenül nagy sebesség". :)”
 • 5. nane 2012. március 09. 07:46
  „Mindenről írtak, csak arról nem hogy az egyszerű földi halandók, milyen óvintézkedéseket tegyenek pl az ultraibolya sugárzás ellen,illetve még milyen veszélyekre kellene figyelni.Speciel a műholdak nem érdekelnek.”
 • 4. bojtár 2012. március 09. 07:21
  „"Sopronban is érzékelik a napkitörést" ember ne legyél már egyszerű az egész bolygón észlelni!!!!”
 • 3. Dwatson 2012. március 08. 21:48
  „Van két tájolóm és gps navigációm,minden rendben működik,úgy látszik megint Sopron húzta a rövidebbet.”
 • 2. mauz 2012. március 08. 21:34
  „"a napszél szuperszónikus sebességgel közeledik a Föld felé"

  Ezt most nem tudom hirtelen értelmezni. Az űrben tudtommal - megközelítőleg - légüres tér van, azaz a hang nem, vagy csak nagyon kis sebességgel terjed...

  Vagy én tudom rosszul?”
 • 1. Barka 2012. március 08. 20:22
  „Arról milyen információ van, hogy az állatok /pl. kutyák/ mit éreznek ebből meg, mert a mi német juhász kutyánk tegnap óta egyáltalán nem hajlandó kimenni a lakásból a kertbe, pedig eddig ott élt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenő kisebbségi aktivitás?

„Az Ausztriában élő magyarság körében tapasztalható a kisebbségi aktivitás csökkenése" –… Tovább olvasom