Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Sokat várnak a hulladéklerakótól

Az ötvenlakosú Cséren is pályáznának a település fejlesztésére. Ám sok esetben gondot okoz, hogy kisebb – akár pár százezer forint – összegű támogatást nem lehet elnyerni. Ilyen kiírás ugyanis nincs.

A kétmillió forintos saját erő mellett nyolcmillió forint támogatásból már üzemel a falugondnoki busz Cséren. A helyiek hamar megszokták és mind gyakrabban veszik igénybe a szolgáltatást. A busz heti rendszerességgel indul Sopronba vagy a Vas megyei Sárvárra. Nagy segítség ez az időseknek, hiszen ők már nehézkesen szállnak fel a nagy buszra, továbbá a bevásárlás után már nehezen viszik a megtömött táskákat. A szállításban, be- és kirakodásban is segít a szintén helybéli falugondnok. S akkor még nem említettük, az orvoshoz vagy a gyógyszertárba járást.

– Meglehetősen kicsi, alig ötvenlakosú település vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy mindenről le kell mondanunk – utal a falugondnoki buszra Váralljai István polgármester. – A költségvetésben megvan a helye a térségi hulladékkonzorciumtól kapott évi kétmillió forintnak. A hulladéklerakótól nagyon sokat várunk, ez a településünk jövője. Bízunk benne, hogy jövőre megkezdődhet az építkezés és megkezdheti működését az üzem. Új munkahelyeket és ezzel újabb betelepülőket várunk. Az sem mellékes: a konzorcium vállalta, hogy kisközségünkben kiépíti a szennyvízcsatorna-hálózatot. A közművek közül nálunk ez az egy még hiányzik.

Cséren azonban további tervek is vannak, ám ezek megvalósítása már nehezebb. Számos pályázaton vehetnének részt, de sok esetben nem adják be igényüket. A miértre a polgármester egy példán keresztül adja meg a választ.

– Szeretnénk egy játszóteret megépíteni – kezdte a falu első embere. – Nekünk nem kell egy hatalmas, nagy komplexum, elegendő lenne egy homokozó, egy-két hinta és játékelem. A pályázati lehetőségek általában tízmillió forintnál kezdődnek. Az ehhez szükséges önrésszel viszont nem rendelkezünk. A településünkön néhány százezer forintból már ki lehetne alakítani a játszóteret. Ilyen kis összegű pályázatokat azonban ritkán írnak ki. Így nincs más választásunk, mint várni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem költöztek el: a Fertő tó mellett maradt pár gólya

Olvasónk tudósítása szerint pár gólya nem repült el, s a Fertő tó partján telel. A szakember szerint… Tovább olvasom