Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Sokan adnak vért Sopronban és környékén

Sopron - A népesség nyolc százaléka rendszeres véreadó a térségben, ez kiemelkedően nagy arány. Az Országos Vérellátó Szolgálattól megtudtuk azt is, hogy egy országos adatbázist készítenek, amelyben rögzítik az ország 2,5 millió véradóját. Az átállás megkezdődött, mostantól mindenki csak fényképes igazolvánnyal és tajkártyával adhat vért.
Új rendszert alakítanak ki a véradás területén: néhány héten belül minden véradó adatai bekerülnek egy országos adatbázisba, így a véradások nyomon követhetőkké válnak.

– Országosan 2,5 millió donort tart nyilván az Országos Vérellátó Szolgálat, de eddig minden vérellátó állomás csak a saját véradóiról rendelkezett információval – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Gráczol Hajnalka, a Magyar Vöröskereszt soproni szervezetének vezetője. – Azonban országos rendezvények, fesztiválok alatt is nagy tömegek nyújtják segítően a vénájukat. Ilyenkor fontos, hogy az illetőről tudjuk például azt, hogy az utolsó véradása óta eltelt-e a várakozási idő (56 nap), illetve korábban volt-e valamilyen egészségügyi problémája. Ehhez nyújt segítséget az országos adatbázis.

A vérellátó munkatársai heti két alkalommal szerveznek véradást a településeken és különböző munkahelyeken, többek között a rendőrségen és a tűzoltóságon is. Fotó: Kisalföld-archív
A vérellátó munkatársai heti két alkalommal szerveznek véradást a településeken és különböző munkahelyeken, többek között a rendőrségen és a tűzoltóságon is. Fotó: Kisalföld-archív

Gráczol Hajnalka hozzátette, kérik a véradókat, hogy az elkövetkezőkben minden véradó vigye magával a tajkártyáját, és valamilyen fényképes igazolványt.

– Büszkék vagyunk, hogy Sopronban és a hozzá tartozó 40 településen példaértékűen magas a „véradó kedv", itt a népesség nyolc százaléka, mintegy nyolcezer ember rendszeres véradó és ez a szám évről évre emelkedik. Az országos véradó napokon is rendszeresen Sopron teljesít a legjobban.

Az állomás heti két alkalommal szervez véradást a településeken és különböző szervezeteknél, de az Erzsébet-kórházban működő vérellátó intézetben is várják a segíteni szándékozókat. Információ a 311-005-ös telefonszámon kérhető.

Olvasóink írták

 • 6. hazugsag 2008. október 04. 19:56
  „Igen, es eladjak a gyogyszergyaraknak jo penzert!!!
  Ebredjunk fel!!!”
 • 5. /joco1-azigazi 2008. szeptember 24. 19:13
  „2-es korábban inkább "zöldvérü" véradok voltak”
 • 4. /joco1-azigazi 2008. szeptember 24. 16:14
  „csatlakozom a "több, mint 30szoros vérado" felhivásához
  "De TE,ÖN igen! Akkor miért is nem?"-hez”
 • 3. Több,mint 30szoros véradó 2008. szeptember 24. 14:16
  „A véradás rendkívül fontos. Részben,mert másokon segíthetsz, részben pedig saját egészséged szempontjából is jó. Szinte felfrissültem az évi kétszeri véradástól. Sajnos már nem tehetem.De TE, ÖN igen ! Akkor miért is nem?”
 • 2. fúzióember 2008. szeptember 24. 10:52
  „A képen szereplő férfi nem kékvérű?”
 • 1. bácsbokodembrió 2008. szeptember 24. 07:26
  „És az is lehet, hogy mégtöbban adnának, ha pénteken délben még levennék a vért a soproni kórházban, égészségügyünk fejlődése vagy a dolgozók lelkiismeretlensége? Győrben azt mondták, hogy le kellett volna venni a vért, mert lett volna vérszállítás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a külföldi vendég, mint egy éve

Győr-Moson-Sopron - Sopronban hat százalékkal nőtt a vendégek és néggyel a vendégéjszakák száma. A… Tovább olvasom