Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Sok új diák érkezett Sopron iskoláiba

Szerdán megkezdődik a tanítás. Sopronban az önkormányzati és egyházi általános iskolákban mintegy 950 elsős ül be a padokba.

A szakemberek szerint érezhetően nőtt a migráció, több gyerek érkezett a vakáció ideje alatt is Sopronba.

Sopron önkormányzati s egyházi fenntartású általános iskoláiban a vakációban is élénk volt a forgalom. A feltehetően a jobb megélhetés reményében érkezett családok a nyári szünetben íratták be a helyi intézményekbe csemetéiket. A Gárdonyi-iskolában évfolyamonként három osztály működik, az elsősök száma 68. Évek óta 600 körüli a tanulólétszám, visszaesés most sem lesz, sőt, emelkedés várható, hiszen a napokban is érkeznek új tanulók. A Deák-iskolában 15–15 alsós, illetve felsős osztály kezdi meg a munkát szeptemberben, összesen 727 tanulóval. Mintegy harminccal többen lesznek most, mint tavaly, Nyíregyházától Békéscsabáig tucatnyinál is több új tanuló érkezett. Első osztály négy indul 93 gyerekkel.

A Lackner-iskolában viszont mintegy osztálynyival kevesebb a diák, a 17 osztályban 394 tanuló van, a két első osztályban összesen 36-an tanulnak majd. A változás abból adódik, hogy tavaly három nyolcadik ballagott, de csak két első osztály indul az idén. A sors fintora, hogy azok a legzsúfoltabb évfolyamok, ahová új diákokat is hoznának, de a 28–29 fős létszámú tanulócsoportokba már nem tudnak újakat fogadni.

A német nemzetiségi iskolában is voltak jelentkezők a vakációban, mintegy 700 tanulóval kezdik meg a tanévet. Az elsősök száma 105, ők négy osztályban tanulnak majd. A Petőfi-iskolában ugyancsak feltűnően több volt az átjelentkező a korábbi éveknél. Első évfolyamon két osztályt indítanak 45 diákkal. Minden évfolyamon 2–2 tanulócsoportban oktatnak, a létszám eléri a négyszázat.

A Szent Orsolya-iskolában 29 tanulócsoportban 641 nebulót tanítanak majd szeptembertől, a két első osztályba járók száma 49. Húsz fővel lesz több diákjuk, mint tavaly, már a beiratkozáskor is látszott az intézmény iránti élénk érdeklődés. Az evangélikus általános iskolában 670 tanuló kezdi a tanévet, itt is kéttucatnyian többen tanulnak majd szeptembertől, mint az elmúlt évben. Az első osztályosok száma 104, négy osztályt indítanak a legkisebb nebulókból.

Olvasóink írták

 • 7. jane 2010. szeptember 01. 21:52
  „Vezetőváltás máshol is jól jönne, például az Orsolyában, azt a beképzelt majmot is lecserélhetnék már!!!”
 • 6. egysoproni_ 2010. augusztus 31. 23:52
  „http://www.youtube.com/watch?v=BkRPwLA7-wM”
 • 5. plasztikhattyú 2010. augusztus 31. 22:15
  „Nem lenne rossz ha be is tartanák az ígéretüket.....amúgy szerintem az évzáró és az évnyitó is teljesen felesleges, mindenkinek csak macera .....miért nem lehet mondjuk az utolsó tanítási napon kiosztani a bizonyítványokat,és az első tanítási napon pedig az ofő eligazítaná a csemetéket.Amúgy Filtec kiről nem hallottál jókat? A tanárokról?Vagy a suliról?Mert szerintem mindenhol van nem jó és jó pedagógus.Nekem személy szerint semmi panaszom nem volt és most a nyolcadikat nyomja a fiam.Alsó kimondottan erős nagyon jó pedagógusokkal.Hát a felső az már olyan mint minden más suliban van ilyen is olyan is.Annyira azért nem lehet rossz ha több mint700 gyerek tanul ott.de ezen kár vitázni mindenhol van pro és kontra.”
 • 4. Filtec 2010. augusztus 31. 18:25
  „ 
  2011-től mindig hétfőn fog kezdődni az új tanév. Ígéri a FIDESZ. (Híradóban volt)
  Mi a fenének nem tartják meg elsején 8:00-kor a tanévnyitót, aztán pát óra osztályfőnöki, majd jöhet a tanítás.
  Több helyen már így van. Sógorom lány mesélte a minap.

  Csodálkozom, hogy a Deákba ennyi tanuló jelentkezett. Jókat nem hallottam róla.
  A Lackneren viszont nem csodálkozom. Vezetőválasztás kéne ott!!!
  Fegyelem 0.
   ”
 • 3. miracle 2010. augusztus 31. 18:04
  „Elektra971, te okostojás.
  A tanév nem minden évben kezdődött szeptember 1-én és lassan másnak is kezd derengeni, hogy nem lesz ez így jó:
  http://www.nol.hu/belfold/20100826-szerdai_tanevkezdes__uj_szabalyokkal
  És én meg azokról beszéltem, akik nem bejárók, nekik pár napból (szélsőséges esetben 1 napból) áll(na) a hét, vagyis 1-2 nap alatt 2-szer kell utazni nagyobb távolságba, Illetve 3-szor pl szerda oda, péntek vissza, vasárnap oda.”
 • 2. Elektra971 2010. augusztus 31. 17:10
  „Miracle,Te okostojás! A tanév minden évben szeptember elsején szokott kezdődni általában. Sok helyen van ma évnyitó, holnap pedig kezdődik a tanítás. A mai nappal együtt négyszer kell az otthon és az iskola között ingázni nem pedig 1-2-szer, ahogy írtad.”
 • 1. miracle 2010. augusztus 30. 17:26
  „Azért okos egy ember volt, aki kitalálta, hogy ha törik, ha szakad szeptember 1-én kell kezdeni az évet, így legalább lesz olyan év, amikor 1 vagy 2 nap miatt kell egy csomót utazni - kétszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kastély: csak csoportos látogatóknak

Bezárják a fertőrákosi püspöki kastélyt az egyéni látogatók előtt. Tovább olvasom