Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Sok kárt okoznak az elszaporodó rókák

Megszaporodott a rókák száma a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén. A szakemberek szerint intenzívebb vadászat jelentene megoldást.

Elszaporodtak a rókák a nemzeti park területén, így nagyobb kárt okoznak a természetvédelmi területen. A ragadozó ugyanis nem tesz különbséget védett és nem védett állat között.

– A róka a veszettség terjesztője, ám hosszú évek óta folyik a szérummal való immunizálása. Emiatt, valamint a prémje iránti csekély kereslet miatt visszaszorult vadászatuk. Ez sokat segített a ragadozók túlszaporodásában – kezdte Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa, osztályvezető. – A populáció azért is bővült, mert a nemzeti park területén és a térségben nincs olyan nagyobb állat, amely zsákmányul ejthetné. Így most több róka pusztíthatja zavartalanul az apróvadat – a nyulat, a fácánt, a foglyot – s a nálunk költő egyes madarak szaporulatát.

A róka nem tesz különbséget a védett és nem védett állatok között. Fotó: Antli István
A róka nem tesz különbséget a védett és nem védett állatok között. Fotó: Antli István

A nemzeti park védett területein is vadásszák a rókákat, évente tíz-húsz példány kerül terítékre.
Különösen nagy kárt okoz egyes években a fokozottan védett s a földön telepesen fészkelő gulipánok között Mekszikópusztán. Természetvédelmi szempontból a lúd- és récefélék fészekelhagyó, de még röpképtelen fiókáinak elpusztítása is komoly gondot jelent, miként a túzokállományban is jelentős tizedelést végzett-végez. A zsákmányállatok számához képest tehát túl sok a róka. Emellett a ragadozó mindenevő, jó alkalmazkodóképességű, urbanizációra is hajlamos állat, amelynek ma már a lakott területeken is stabil állománya él. Ez azért veszélyes, mert odúban élő kotorékállatként több veszélyes betegség terjesztője. Azokban az években például, amikor igen nagyra nő a rókaállomány, a veszettség mellett megjelenik a rühesség is. A lakókörnyezetben élő rókák által a háziállatokra, vagy akár az emberre is átterjedhetnek a kórokozók. Mindezek miatt a nemzeti park védett területein is vadásszák a rókákat, évente tíz-húsz példány kerül terítékre.

Olvasóink írták

 • 4. gaal 2009. december 10. 20:57
  „Lehet, hogy ezt a tényt sokan poénnak veszik, de igen is komoly dologgal állunk szemben. A rókák elszaporodásával veszélybe kerülhetnek a környező települések haszonállatai , ritka madárfajok, és a betegségek elterjesztésével házi kedvenceink és saját magunk is. A természet megoldaná ezt a problémát, ha lenne természetes ellensége.De nincs! Ezért az embernek kell apasztania létszámukat, de ez hangsúlyoznám nem egyenlő az öldökléssel. Egyszerűen fenntartható gazdálkodást kell folytatni, (ezt a megfelelő szakemberek végzik), amely a környezet eltartóképességén alapul.Ergó van sok táplálék-van sok róka.
  Én ez ellen, már ki vettem a részem (törvényes keretek között) ebből.”
 • 3. lenk 2009. november 14. 17:56
  „moose! A pálinkától is szaporodnak a rókák!”
 • 2. Hozzászóló 2009. november 13. 10:14
  „Helyes kis rókuci...”
 • 1. moose 2009. november 13. 09:55
  „Pusztítanak mert éhesek, enniük kell. Szaporodnak mert az állatokat ez az egy ösztön hajtja. Teljesen normális. Viszont az nem ,hogy nincs természetes ellenségük aki rájuk vadászna. Itt az ideje legurítani a pálinkákat és élvezni a gyilkolászást. hajrá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz határsértőt fogtak Sopronnál

Kilenc koszovói albán és egy macedón állampolgár - 7 felnőtt, 3 gyerek - taxival vagy vonattal… Tovább olvasom