Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Sok eső: visszaesett a forgalom

Sopron - Sopron fürdőiben a tavaly ilyenkor mérthez képest jócskán visszaesett a vendégforgalom. A szakemberek a szélsőséges időjárással, a rekordhideggel magyarázzák a negatív statisztikát.
Már nincs egy hónap hátra az iskolakezdésig, s ha még a vénasszonyok nyarát is a szezonhoz számítjuk, akkor is túl vagyunk a vakáció felén. A Sopron környéki fürdők illetékeseit arra kértük, értékeljék az idényt.

– A tavaly ilyenkor mérthez képest a Tómalom fürdőben harminc százalékkal, a Fertő Tavi Vízitelepen 20 százalékkal, a Lövér fürdőben 10 százalékkal esett vissza a látogatottság – kezdte a főszezon eddig eltelt részének értékelését Varga Tibor, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. fürdőüzemmérnökség-vezetője. – A kánikulai vendégforgalommal viszont elégedettek lehetünk, a tómalmi rekordot közel 900 vendéggel július 12-én mértük, a Fertőn ugyancsak egy júliusi napon csaknem 1300 fürdőzőt fogadtunk. A Lövér fürdőbe július első napjaiban léptek be a legtöbben, ez részben a VOLT Fesztiválra érkezőknek köszönhető. Itt a rekord 1500 vendég volt egyetlen nap alatt – mondta a szakember. A Tómalom egyébként megújult a vakációra, a tavasszal kialakított gyermekmedencét örömmel fogadták a fürdőzők. A Lövér fürdőt többnyire a soproniak, a Tómalmot a környékén élők látogatják főként, a Fertő tó már nemzetközi hírnévnek örvend, ott gyakoriak az idegen ajkú turisták is.

A balfi fürdőben viszont emelkedett a forgalom a nyár mögöttünk hagyott időszakában. A legkiemelkedőbb a wellnessuszoda forgalma, aminek a látogatottsága ebben a negyedévben több mint 1000 fővel emelkedett a tavalyihoz képest. Több kedvezményt is bevezettek az idén. Ezek egyike, hogy megfelelő jegy váltása ellenében átjárhatóságot biztosítanak az uszoda és a gyógymedence között. A hegykői fürdőben a látogatottság nagyjából azonos a tavalyi évivel. A létesítményt június 22-én látogatták legtöbben, 1507 fő.

Vendégforgalmi mérleg túl a vakáció felén: A kánikulai napokon nem volt panasz a fürdők látogatottságára. Fotóillusztráció: Magasi Dávid
Vendégforgalmi mérleg túl a vakáció felén: A kánikulai napokon nem volt panasz a fürdők látogatottságára. Fotóillusztráció: Magasi Dávid

Fürdőárak

Tómalomra a felnőttbelépő 470, a diák-nyugdíjas jegy 300, a gyerekjegy 150 forint. Zárás előtt két órával 200 forintért bemehetünk a strandra, egy családi belépő 1000 forintba kerül. A Fertő Tavi Vízitelepen felnőtt-, diák-nyugdíjas, gyermekjegyek 525, 360, illetve 210 forintért válthatók. Zárás előtt két órával itt is kedvezmény jár. A Lövér fürdőben a felnőttjegy 850 forint, a diák-nyugdíjas belépő 500 forintba kerül, a gyerekek 290 forintért pancsolhatnak. A családi jegy 1900 forint, csoportoknak kedvezmény jár. Újdonság, hogy a soproni tartózkodási hellyel rendelkező diákok júliusban és augusztusban fél áron látogathatják a helyi fürdőket a tulajdonos önkormányzat jóvoltából. A hegykői fürdőben a felnőtt napi belépő 1000, a gyermek- és nyugdíjasnapijegy 800 forint, Hegykő, Fertőhomok és Hidegség lakói kedvezményesen 750, a gyerekek 550 forintért léphetnek be. Kedvezményes jegyvásárlásra is van lehetőség, zárás előtt 2 órával.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. c1 2008. augusztus 11. 18:25
  „Szia 29-es!
  Tisztázni kéne valamit. Ott leszek Hegykön, hogy dumcsizhassunk. Viola büfé Fani, esetleg, de oda nem megyek "ujj magyar étterem". Van kedved találkozni velem, akkor válasz? Hol és mikor? 18.-ától a hegyköistrandon vagyok. kb-2hétig:na??
  13-14.-én kikapcsolok, de ha addig is mondanád, hol, mikor???
  Üdv:c1”
 • 31. Szabó Sándor 2008. augusztus 11. 11:43
  „Javaslatok, melyek talán segítenek a jobb kihasználásba:
  -a déli időben uszójeggyel lehessen két óra időtartalomig uszni
  - délután 18-órátol növelni kellene a szabadsávok számát
  - a fürdőkben a fogasokat rendszeresíteni kellene
  -a nyári időszakban a nyitvatartási időt legalább egy órával meg kellene hosszabítani, hét végén talán kettő órával is.”
 • 30. fortuna54 2008. augusztus 09. 20:02
  „Nekem kb1100km. Mar egerszalokon is voltam,akkor meg primitiv
  volt,de szep.Mar sok hejen voltam,csak hegykon nem.
  Szeptemberben megnezzuk,talan talalunk szalast.”
 • 29. /joco1 2008. augusztus 09. 05:51
  „24-25-:Csehek, lengyelek és kb még 6 éve a bolgároknál is.De azért nyugodtan maradjon Hegykönél, olcso és szuper. Igaz van szebb is (pld:Egerszalok) de ez közel van.”
 • 28. TB 2008. augusztus 08. 13:28
  „K. Miklós:

  a tengerpartokon is hasonló napágyak vannak, szerintem törésüket inkább a nem megfelelő használat okozza...

  Jövőre a tó túlpartján is megoldódni látszik a strand, így belógás már nem nagyon lesz.
  Illetve akkor lesz ,ha a vizi határon túl lévő stégeknél (ahol a tó szűkebb) nem húznak fel kerítést. Hiszen így ott továbbra is be lehet menni.
  Jó lenne a gasztronómiát is fejleszteni és egy kulturált büfét/étterment létrehozni, ami a strandszezonon kívül is üzemelhetne, hiszen itt megy el a Fertő tó körüli kerékpár út egy része.
  Ezt is ki kellene használni!
  Mert a strandon kivülre kb 2 ócska műanyag asztal van kitéve.
  Lehetne egy kicsit jobb színvonalú is az egész, megérné, ebben biztos vagyok!”
 • 27. fortuna54 2008. augusztus 08. 10:17
  „az lehet,de csak m.orszagon.en egy masik orszagrol kerdeztem.
  azt is mondtam nem sajnalom toluk,csak nekem ez szokatlan.”
 • 26. mindigatutit 2008. augusztus 08. 09:38
  „egyébként tényleg sok helyen úgy van,hogy a helyikek kevesebbet fizetnek.pl.hévíz”
 • 25. FORTUNA54 2008. augusztus 07. 20:45
  „JOCO1.KEREM TUDASSA VELEM,SZETEMBER ELEJEN KAPHATOK E
  SZOBAT,ODA SZERETNEK MENNI A FELESEGEMMEL.
  MEG ANNYIT NEM SAJNALOM AZ OTTANIAKTOL A KEDVEZOBB
  ARAKAT. TISZTELET.”
 • 24. FORTUNA54 2008. augusztus 07. 20:16
  „JOCO1.MONDJON EGY ORSZAGOT AHOL IGY CSINALJAK.
  ARK VANNAK,ES EZT MINDENKI FIZETI.AHOLLANDOK NETO BEFIZETOK AZ UNIOBAN A MAGYAROK ELLENKEZOLEG.OK TOBBET
  VESZNEK KI,MIND AMIT BEFIZETTEK. EZ POZITIV DISZKRIMINACIO.”
 • 23. /joco1 2008. augusztus 07. 15:05
  „fortuna 54:Hegykő az más: alacsony árak, szuper "kiszolgálás"A "kibövült" hegyköi termálfürdö: tiszta , és szép környezetben van(igaz a Lövér uszoda is szép helyen van).Hegykő Kb 10 X "messzebb" van tölünk mint a a helyi soproni "uszoda" strand, de inkább oda.Bocsi : télen a Lövér uszoda jo, de nem nyáron.A viz tiszta, a kaja jó,van választék, de nekem a lángos a FAVORITTOM(bocsi ez nem a reklám helye)Ja és a plusz külf.-i fizetés, a világ minden tájékán igy csinálják, a helyi KEVESEBBET fizet, mint a külföldi”
 • 22. soska 2008. augusztus 07. 14:59
  „Atya, ne röhögtess ! Milyen részletes geológiai vizsgálatokról beszélsz ? Ne vegyél be minden dumát, amit eléd raknak.
  Az egész egy nagy átverés volt.

  Egyébként tényleg érdekelne, mennyire csökkent az osztrák fürdők látogatottsága.

  Évről évre kellene fejleszteni, nem álmokat kergetni. Rádásul a meglévőket lerombolni. Miért kellett például lerombolni 4 éve a lábtenisz pályákat, 15 éve a teniszpályákat az uszodában ?”
 • 21. mindigatutit 2008. augusztus 07. 14:13
  „ha nem megy egyedül ,akkor próbáljanak meg magántőkét bevonni (pl.kehida..).biztos lenne jelentkező”
 • 20. egy anyuka 2008. augusztus 07. 14:04
  „Az ausztriai strandok forgalma biztosan nem esett vissza, sőt nőtt! Meg lehet nézni Siegendorfot, Deutsckreutzot, Sattendorfot, tele van magyarral. Fél Sopron ott strandol, arról nem is beszélve, hogy sokkal olcsóbb, mint pl. a Lővér Uszoda, és sokkal színvonalasabb.”
 • 19. LAZA 2008. augusztus 07. 13:53
  „Szerintem nem az lehet a baj,hogy a városunk nem támogatja a fürdőinket.A pénzeszközök felhasználásával lehet gond.
  Nem hiszem azt,hogy pl.Siegendorfban éves szinten többet költenének a strandjukra mint mi pl.a Lővér uszodára.
  Csakhogy ott a szinvonal a fontos és tisztában vannak azzal is hogy a gyerekek viszik a felnőtteket és nem forditva.
  Szinte minden biztosítva van ahhoz,hogy minden korosztály megtalálja a maga szórakoztató eszközeit.A viz minősége hőfoka pedig mindig olyan amilyenre a fürdőzők tőbbségének szüksége van.Ami szintén nem utólsó szempont még a belépők is olcsobbak.”
 • 18. fortuna54 2008. augusztus 07. 13:22
  „Hegykon mert diszkriminaljak az 1200kilometet utazo kulfoldit?
  Mert kell egy holland nyugdijasnaktobbet fizetni,mind a hejbelinek?
  Ez nem europa.”
 • 17. Babi10 2008. augusztus 07. 12:29
  „Lili69!

  Ha egyszer kimennél Ausztriába strandra többet valószínű, hogy nem maradnál itthon. Próbáld ki, és akkor velünk együtt te is sznob leszel.”
 • 16. Rit 2008. augusztus 07. 12:11
  „Talán ha nem külfőldi munkabérhez számítanák a belépők árát,akkor a magyarok nem Ausztriába járnának strandra ahol persze több mindent kapnak(jobb és szebb környezet,használható csuzda,ami persze biztonságossabb és még lehetne sorolni szerintem)És ami minden szülő fő alapja ha strandra megy az a biztonáság amit se a Tomalman se a Fertőn nem kap meg,az uszodánkhoz nem tudok hozzá szolni mert olyan magas a belépő,hogy nem áll szándékomba bemenni.”
 • 15. Defoe 2008. augusztus 07. 12:05
  „Atya!
  Akkor legyen 200 millio, mert Én az elvesztett perekre gondoltam:-))”
 • 14. mindigatutit 2008. augusztus 07. 11:17
  „egy csúzda önmagában kevés lesz ahhoz,hogy az emberek felmenjenek az usziba.kellene egy normális gyerekmedence és vízforgatós nagymedence élmény elemekkel megépítve.sztem.”
 • 13. mátyás atya 2008. augusztus 07. 11:10
  „A termálfúrásra gondolsz igaz?
  Abból lehet, hogy kijött volna a csúszdás különmedencés projekt, viszont ha a megelőző preciz (drága) geológia vizsgálatok bejönnek, akkor meg jöhettek volna a milliárdos eus támogatások.( a támogatás megszerzéséhez kell termálvíz úgy tudom). A kockázat bennt volt, de úgy tudom ettől még a csúszda megépül jövő szezonra.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több vádlott eltűnt

Sopron - Tíz vádlott nem jelent meg a hétfőn – csalás és okirat-hamisítási ügyben –… Tovább olvasom