Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Sok a kullancs, még érdemes oltást kérni

A kullancsok a bokros-fás környezetet kedvelik, Sopronban is gyakori vendégek. Igen magas számban fordulnak elő a környék erdeiben és egyre több közöttük a fertőzött.

Még most sem késő elkezdeni a védekezést az élősködők ellen.

A szakemberek a dunántúli régiót a kullancsok által különösen veszélyeztetett területek között tartják számon, itt akár minden második vérszívó hordozhatja a Lyme-kórt okozó baktériumokat. Sopron erdeiben járva szabad szemmel is látható, hogy a fűszálakon, a cserjéken, a ligetekben hemzsegnek az élősködők, amelyek két komoly betegséget terjesztenek, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt. Előbbi ellen létezik vakcina.

– Főleg tavasszal, a kirándulószezon kezdetekor kezdik keresni a kullancs elleni szert a patikákban, de a védekezés mindig időszerű, így most sem késő beadatni az oltást – tudtuk meg Lengyelné dr. Horváth Gyöngyitől, az egyik soproni gyógyszertár vezetőjétől. – Az agyvelőgyulladás elleni injekció nem támogatott fajtája felnőtteknek 5355 forintba, a gyerekeknek való 4595 forintba kerül, a támogatott szer felnőtteknek 2117 forintért, gyermekeknek 1796 forintért vény ellenében megvehető.

Spray, krém is segítheti a kullancsok távol tartását, eltávolításukhoz pedig csipesz és kullancskiszedő kanál kapható – tette hozzá a patikus.

Figyeljen a foltokra!

Évente több száz beteg fordul meg a soproni kórházban kullancs által terjesztett megbetegedések miatt. Ha a csípés környékén megjelenik egy kör alakú piros folt, akkor minden kétséget kizáróan jelen van a Lyme kórokozó a testben. A kór idegrendszeri elváltozásokat, halált is okozhat. Az idejében megkezdett antibiotikumos kezelés teljes gyógyulást eredményezhet.

Olvasóink írták

 • 9. muskátli 2010. június 19. 18:56
  „Sokan mondják, hogy ugyanmár nekem már sokszor volt kullancsom. Mint az elözöekben is emlitette valaki, hogy minden 10 ezredik kullancscsipés mérgezö csak. De annyi csipése még senkinek sem volt. Ha majd pont a 10 ezrediket ti kapjátok meg, akkor majd másképp gondolkodtok.
  Nem tudom miért kell ellene lenni. Én már évek óta be vagyok oltva és semmi bajom töle. A bajt jobb megelözni. Ha pont xy kapja a kullancsot amelyik éppen mérgezö, akkor már késö beoltatni, akkor már csak reménykedni lehet a gyógyulásban.
  És az hogy régen nem foglalkoztak vele, az csak azért van mert nem tudtak erröl a betegségröl.”
 • 8. dzsi 2010. június 17. 12:29
  „Minek ez a kullancs hiszti...nem értem...
  Évtizedek óta léteznek kullancsok...csak az utóbbi pár évben lett nagy biznisz..ugye nem kell leirní hogy miért..
  Mindenféle szarral nem gyengítem a szervezetem,és annál erősebb marad...a hiszékenyek meg tolják magukba a higanyt...
  És egy rövid beszúrás:
  Donald W. Miller, Jr. kísérleteiben kimutatta, hogy a higany agyra gyakorolt hatását tekintve figyelembe kell venni egy további fontos tényezőt is, nevezetesen az összetett toxikusságot, ami azt jelenti, hogy a higany hatása más méreganyag jelenlétében erősödik. Patkányoknál kimutatta, hogy a higany kis dózisban 100-ból egy patkány pusztulását okozza. Alumínium hatására ugyanezt az eredményt kapta. Ám a két anyag kombinációja meglepő hatást mutat: az összes patkány pusztulását eredményezi. A higany, amely 1%-os halandóságot idéz elő, alumíniummal együtt már 100%-os halandósági rátát mutat. Az oltóanyagok pedig a higany mellett alumíniumot is tartalmaznak.”
 • 7. 102Sopron 2010. június 15. 21:30
  „Én kértem az üzemorvosomtól az éves alkalmassági szűrésen,( munkám során napi rendszerességgel járok "veszélyeztetett" területen) ő azt mondta menjek Győrbe (Sopronból) 3 alkalommal. ott kapok. Mondtam neki nekem elég ha felírja mert nekem az 600 km-be kerülne, amit a cég nem fizet ki. Kértem írja meg a vényt, erre ő azt válaszolta "ja a Háziorvos is fől tudja írni.
  És ez az ember vizsalatja a cégemnél a megye összes melósát.”
 • 6. anuvuk 2010. június 14. 16:40
  „Hallottam, hogy álitólag a polybé tabletta szagát sem bírják, - de biztosabb az oltás!

  A hosszúnadrágról meg annyit, világos színű farmert használok, mikor kikell jönnöm az alkalmi gyumbujból mindíg átnézen a szárát, bizony sokszor volt, hogy lekellett pöckölni az alig 1mm-es iparkodó "férget".
  A természetjárástól nem kell félni,csupán egy kis figyelmességgel, megfelelő ruházattal elkerülhető a baj.
  " Madárvédelem -Természetvédelem"”
 • 5. soproni 2010. június 14. 13:47
  „Olvastam valahol,hogy a kullancsok és a szúnyogok utálják a fokhagyma szagát.”
 • 4. Miértmagyar? 2010. június 13. 22:10
  „Anuvuk:Nem szeretnék okoskodni, de nekem kb. ugyanannyiszor volt hosszú-gatyában kullancsom, mint rövidben..ezzel szemben amikor rövid-gatyában vagyok, érzem, hogy mászik fel és letudom piszkálni magamról..Persze ez csak szubjektív vélemény!”
 • 3. anuvuk 2010. június 13. 17:54
  „Egy még nagyon fontos teendő, - a polót bekell türni a nadrágba !!!”
 • 2. anuvuk 2010. június 13. 17:48
  „Az a "divatos" boka, vagy térd alá érő nadrág a legideálisabb a kullancs összeszedésére, garantáltan feltud menni a "déli" fertályhoz és a legborzasztóbb, hogy ilyen esetben a tulajdonos nem is vesz róla tudomást!!!
  Csak mikor már megbetegedett!
  Természetjáróként a hosszú nadrágot ajánlom a reggeli órákra.
  Ajánlatos a kirándulásra úgy felkészülni, - hogy a melegebb időre, a nyiltabb helyeken előkerülhet a rövid nadrág. - A kullancs a tüző napot nem bírja, - kivétel a földön fekvés, ilyen helyzetben a lekaszált füvön is támad.”
 • 1. moose 2010. június 13. 12:21
  „Én személy szerint biztos hogy nem pumpáltatnék vegyszert az ereimbe, csak mert kb minden 10 ezredik kullancs hordozza az agyhártya gyulladásért felelős mérget. A lyme kór ellen meg amúgy sem véd. Minden évben találok magamban kullancsot, nem is 1 szer. A legfontosabb, hogy időben észre vegyük. És nem csipesszel tekergetve kieröltetni.Nagy ritka ha valaki profin a fejével együtt kitudja magából varázsolni. Amúgy ha bennt marad az sem baj, a szervezetnek megvan ez a természetes védekező reakciója ,hogy egy idő után kilöki magából. Egyszerűbbnek tartom a borotvát. Egy laza mozdulat és nincs ideje a kis dögnek visszaköpni amit már a szájába vett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő bekopogtatott Egyházasfaluba

A jövő hamarosan jelen lesz Egyházasfaluban. Merész a terv, de megvalósítható: ökolakópark épül a településen. Tovább olvasom