Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Sok a garázdaság a városban

Sopron - A tavalyi erőszakos és garázda bűncselekmények számát tekintve Sopron a megyei jogú városok között a harmadik legrosszabb helyen áll; ugyanakkor a rablásokat tekintve Sopron az ország második legjobbja.

A statisztika szerint a megyei jogú városok közül Szekszárd és Pécs után Sopronban követték el a legtöbb erőszakos és garázda bűncselekményt tavaly a vizsgált 24 város közül.

Sopron – százezer lakosra jutó – 420-as mutatója gyakorlatilag 239 esetet rögzít, míg Győr a 19. helyen áll.

A megyeszékhelyen 335 ilyen bűncselekményt regisztráltak, s ez 261-es mutatót jelent. A 2001–2006 közötti bűnügyi átlagadatok tanúsága szerint – a megyeszékhelyeket leszámítva, s csak a többi megyei jogú várost értve – a bűncselekmények száma Dunaújváros után Sopronban volt a legtöbb, tízezer főre vetítve 463. A megyeszékhelyek közül Győr 514-es átlagával a 14. helyen végzett. (Sopronban a vizsgált időszakban éves átlagban 2591, Győrben 6619 bűncselekményt regisztráltak.)

Farkas Gábor alezredes, soproni rendőrkapitány a statisztikák számaival összefüggésben elmondta: sajnos sok a városban a garázda jellegű megnyilvánulás, amit nem lehet megelőzni. Az évi nyolcvan-kilencven ilyen jellegű bűncselekmény zöme főképpen a szórakozóhelyek környékén történik. Sopronban rengeteg a diszkó, a borozó és a söröző: gyakran a biztonsági emberek és a már eleve ittasan érkező vendégek között alakul ki összetűzés. Jellemző továbbá, hogy a közös udvarban élő szomszédok sokszor testi erővel intézik el vitás ügyeiket. Nagyobb türelemmel és emberséges hozzáállással csökkenteni lehetne a garázdaságok számát is.

Farkas Gábor alezredes mindehhez hozzáfűzte: a közbiztonság helyzete mindettől függetlenül jónak mondható: a betöréses lopásoknál Sopron a 19. helyen, a rablások tekintetében pedig a 23. helyen áll a 24 megyeszékhely és megyei jogú város között, ami kiváló eredménynek számít. (Győr a betöréses lopásoknál a 23., a rablásoknál a 19.) A betöréses lopások gyakoriságánál Szekszárd, a rablásoknál Miskolc áll az élen.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült(?) a Deák tér

Sopron - A soproniak már visszavonhatatlanul birtokba vették a Deák teret, annak ellenére, hogy csak kedden kezdődött meg a műszaki átadása. Néhány nap múlva kiderül: kérhet-e a város használatbavételi engedélyt. Tovább olvasom