Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Soha nem látott kullancsinvázió

Győr-Moson-Sopron - Kétszer annyi a kullancs, s legalább harminc százalékkal több a kullancsfertőzés idén a megyében, mint tavaly. A leggyakoribb Lyme-kór esetében a tünetek is egyre súlyosabbak.
A kullancstérkép nem változott tavaly óta: Győr-Moson-Sopron megye továbbra is a fertőzött megyék közé tartozik, Sopronban pedig kiemelkedően magas a kullancsok – s ezzel együtt a megbetegedések – száma. Erről a soproni Erzsébet-kórház infektológusa, dr. Horváth Zoltán tud beszélni, akinek rendelése a megyében a Lyme-kór kezelési központjának számít.

– Tavaly 1800 beteget kezeltünk, idén már most 1100-nál tartunk, hetente 40–50 új páciens jelentkezik a betegség tüneteivel. Az igazi tél elmaradása, a meleg miatt hamar elszaporodtak a kullancsok, soha nem látott számban vannak jelen; van, aki úgy söpri le az élősködőket a karjáról... – mondja a főorvos, aki szerint az is aggasztó, hogy a Lyme-kór kórokozói egyre agresszívabbak.

Idegrendszeri és mozgásszervi tüneteket okoznak, megtámadhatják az ízületeket, a látást és a hallást – sokszor még az orvosokat is meglepve. Dr. Kapiller Zoltántól, a Magyar Kullancsszövetség elnökétől megtudtuk, éppen Sopronban bukkant fel több olyan eset, amely a szaksajtót is bejárta.

– Kiderült, hogy négy erdőmunkásból háromnak vagy volt, vagy van Lyme-kórja, amely egészen új formában jelenik meg. Depressziót okozhat, ami a szabadban dolgozó embereknél csak ritkán fordul elő, a Lyme-kór négy kórokozója közül az egyik azonban képes előidézni – mondta dr. Kapiller Zoltán, aki szerint a betegség egyre változatosabb formában, gyakran más kórnak „álcázva" jelenik meg. Svájcban például inkontinens nők vizsgálatakor derült ki, hogy a baktérium a húgyhólyag záróizomzatába fészkelte be magát, s hosszú ideig senki nem sejtette, hogy kullancs okozza a tüneteket. Az állatoknál is bonyolódnak a kullancsos megbetegedések, a lovaknál például belsőszem-gyulladást okoz, ami elfedi a gyanút. Kapiller doktor szerint az egyre változatosabb kórképek az orvosoktól is nagyobb odafigyelést követelnek, könnyű ugyanis pszichiátriai, vagy éppen szemészeti esetként diagnosztizálni a kullancsfertőzött betegeket.

– A kezelt betegek csak a jéghegy csúcsát jelentik, becsléseim szerint a megbetegedéseknek csak a tizede kerül be a hivatalos statisztikákba... – véli a szakember.

A helyzet pedig egyre romlik: az esős, párás Medárd kifejezetten kedvez a kullancsok szaporodásának. Szeptember elejétől újabb nagy rajzás várható, s november elejéig várhatóan a jelenleginél is nagyobb kullancsinvázióval kell számolnunk.

Hiány van oltóanyagból

Aki most kap észbe, és most kezdené el a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltáskúrát – Lyme-kór ellen egyelőre nincs oltás –, nem jár sikerrel, a vakcinából ugyanis hiány van a patikákban. A hazánkban forgalmazott két, kullancsok elleni védőoltás közül az egyik idén lekerült a támogatott termékek listájáról, de ebből is hiány van, a másikkal pedig a megnövekedett igényt nem tudják kielégíteni. Csak azoknak adják ki, akik már elkezdték a minimum három oltásból álló kúrát (ezt oltási lap bizonyítja). Igaz, ha most adatná be valaki az első oltást, őszig már egyébként sem alakulna ki a megfelelő védettség...

Győr-Moson-Sopron megye továbbra is a fertőzött megyék közé tartozik, Sopronban pedig kiemelkedően magas a kullancsok száma.

Olvasóink írták

 • 4. sz 2008. július 29. 22:22
  „Ha valaki most szül gyermeket annak má benne van a kötelező oltásai között.”
 • 3. bpanni68 2008. július 28. 12:23
  „Talán ezt az oltást is be kellene rakni a kötelezők kőzé,mert olcsobb oltani,mint kezelni.Gondolom sokan oltatnának ,nem csak a gyermeküket magukat is de 3 oltás 30 ezer körűl van....hát..........”
 • 2. brrrr 2008. július 28. 07:41
  „Sopronba a kezelés abból áll hogy annyi antibiotikumot nyomnak beléd amennyit csak bírnak ! Szinte attól épülsz le ... (lehet hogy a betegség megszünik de minden más is ....)”
 • 1. csabazs 2008. július 28. 06:32
  „Na még egy terület ahova pénz és pénz kellene a kutatásokra!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Tűztoronymozi

Kezdetét vette a Tűztoronymozi-programsorozata Sopronban. A pénteki megnyitóra a szakadó eső is… Tovább olvasom