Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

SMAFC-Roto Elzett: nem okozott csalódást

A SMAFC sok gonddal küzdött ebben az idényben. A bajnokságban helytállt, a Magyar Kupában jól szerepelt, az egyetemi bajnokságban második lett. Egy-két külföldi játékossal szeretnék megerősíteni a keretet.

(illusztráció)
Sopron mindeddig legnépszerűbb és legeredményesebb férfi kosárlabdacsapata a nemrég befejeződött magyar bajnokságban – akárcsak tavaly – az idén is a tizenhatodik helyet szerezte meg. A nagy elődök hírnevét egy 1969-es MNK-győzelem és jó néhány NB I-es ezüst- és bronzérem fémjelzi, amellett, hogy a csapat egykoron válogatottakat adott a nemzeti együttesbe.

Új edző, régi vágyak

A jelenlegi gárda tavaly ősszel új edzőt szerződtetett a fiatal testnevelő tanár-szakedző Horváth József személyében, akinek szakmai munkáját a Nyugat-Magyarországi Egyetem testnevelési tanszékének vezetője, Szlávik Gábor is segítette. Horváth József nagy lendülettel vágott bele a munkába, rutinja azonban még nem volt, ennek ellenére egy év után is nyugodtan kijelenthetjük, hogy megállta a helyét. Többek között azért is, mert az egyetemistaklub reális célkitűzéseket vázolt fel a fiatal szakembernek. A százöt szponzorral támogatott egyesület azt várta el a kosárlabdázóitól, hogy a bajnoki év végén a csapat az A csoportért játszhasson. Ez sikerült. Az előbbrelépés a magasabb osztályba viszont nem, mert a rájátszásban a tehetséges kosárlabdázókból álló soproni együttes a színtiszta profi ZTE együttesét kapta ellenfélül úgy, hogy a három győzelemig tartó mérkőzéssorozatban az első és a harmadik mérkőzés színhelye a zalai megyeszékhely volt.

A bajok sorozatát tetézte, hogy ebben az idényben négy játékos is „ letette a lantot " : az irányító Palotai Péter, valamint testvére, a hátvédposzton is bevethető Palotai Balázs, az NB I-es rutinnal rendelkező Szlávik József, valamint a 2000 őszén komoly áldozatok árán Sopronba hozott szerb kosárlabdázó, Vladimir Rasic. Később aztán Palotai Péter visszaállt, meggondolta magát, de ekkor már késő volt... Rasic az idén tavasszal szintén visszatért Sopronba, de az új csapatba való beilleszkedése – kár lenne szépíteni a dolgot – nem sikerült, így aztán a szezon befejeztével a 209 centiméter magas kosárlabdázó elhagyta egyesületét.

A csapat a hazai mérkőzéseken általában látványos játékkal örvendeztette meg szurkolóit, akik időnként megtöltötték az egykori neves SMAFC-edzőről, Krasznai Ferencről elnevezett csarnok lelátóját. A soproni gárda kiválóan szórakoztatta a közönségét, még azokon a mérkőzéseken is, amelyeken vereséget szenvedett. A vereségek okát elsősorban abban kereshetjük, hogy a fiatal gárda nem a csoport színvonalának megfelelően védekezett, így aztán ezek után az sem volt meglepetés, hogy Molnár Csaba és társai idegenben meglehetősen gyengén szerepeltek. Ez vonatkozik az egyetemi bajnokságra is, amelyben a soproniak második helyen végeztek úgy, hogy a szegedi döntő mérkőzésein játszott Szlávik József és pályára lépett a Nyugat-Magyarországi Egyetem levelező diákja, a válogatott kaposvári Simon Balázs is.

A Magyar Kupában a SMAFC a hagyományainak megfelelően szerepelt, a nyolc közé jutásért lejátszott soproni mérkőzésen legyőzték az A csoportos Nyíregyháza együttesét, s csak nagy küzdelem árán maradtak alul a Falco együttesével szemben.

Gyenge védekezés, játékosról játékosra

Az egyéni teljesítményeket értékelve a gárda három egykori körmendi kosárlabdázójának játékát emelhetnénk ki, mind Mogyorósy Szilárd, mind Vavra Péter, mind pedig Pojbics Szabolcs szinte valamennyi mérkőzésen tudása javát nyújtotta, s közülük kettő Sopronban szerzett diplomát. Le a kalappal a csapat legidősebb játékosa, a 39 éves Molnár Csaba előtt, aki munkahelyi elfoglaltsága, gyakori sérülései mellett is kitett magáért. Ugyanez elmondható Kotlik Lászlóról is. Palotai Péter istenáldotta tehetség, kár, hogy a szezon elején olyan lépésre szánta el magát, amit később megbánt. A népszerű „ Keksz " , ha a munkahelyi elfoglaltsága engedné és nagyobb elszántsággal edzene, sokkal többre vihette volna.

A SMAFC fiatalabb játékosai közül idén nem volt kifejezetten jó szezonja Bausz Kornélnak, ám a tehetsége előbb-utóbb érvényesülni fog. Mike, Karácsony és Zsirai, amikor pályára kerültek, a legjobb igyekezetük szerint teljesítették az edzői elvárásokat. Akárcsak a vendéglátóiparban foglalkoztatott Szlávik Balázs, akinek az edzéslátogatásra kevés lehetősége volt. 2002 tavaszán a marokkói Casablancából visszatért a szerb Vladimir Rasic, ám nem tudott magasságának és képességeinek megfelelő hasznot hajtani régi-új társai számára. Meg kell említeni, hogy a SMAFC utánpótlásáról példamutatóan gondoskodik a Soproni Tigrisek SE, amely klubról köztudott, hogy az egyetemistákéhoz hasonló módon segíti és támogatja a másik soproni gárda, az Ászok KC együttesét is.

Erősíteni a keretet

A SMAFC-nál valamennyi játékost szeretnék megtartani, s remélhetően egy-két új, akár külföldi játékossal is sikerül megerősíteni Horváth József csapatát. Az edző teljesítményét a klub vezetősége elfogadta, bíznak abban, hogy működése második évében még hatékonyabban tud dolgozni. A SMAFC edzője a szakvezetésen kívül más teendőket is ellát, ezek alól jó lenne mentesíteni a fiatal szakembert, mert a klub első csapatának irányítása teljes rendet követel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentsük, amíg menthető!

Három környezetvédő szakember több hónapos munkával elkészítette a Lövérek természeti értékeit… Tovább olvasom